Категорія
Новини
Дата

Байден оголосить про новий пакет допомоги на $2 млрд та надання ЗРК Patriot під час візиту Зеленського до США

Президент США Джо Байден оголосить про допомогу на суму майже $2 млрд і кроки щодо доставки ЗРК Patriot, щоб допомогти Україні зміцнити оборону цієї зими, пише Bloomberg. Президент України Володимир Зеленський вирушив з візитом до США, щоб особисто виступити зі зверненням до Конгресу.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Зеленський залишить Україну вперше після вторгнення Росії у лютому. Виступ перед Конгресом дає Зеленському можливість особисто звернутися до законодавців США з проханням продовжити допомогу Україні навіть після того, як республіканці, які скептичніше ставилися до підтримки країни Байденом, у січні візьмуть під свій контроль Палату представників. Зеленський закликав до більш досконалих систем озброєнь, щоб стримувати російські атаки, а також до додаткової енергетичної та економічної підтримки.
  • Прессекретар Білого дому Карін Жан-Пʼєр заявила, що візит Зеленського до Вашингтона продемонструє «рішучу двопартійну підтримку України». «Візит підкреслить непохитну відданість США підтримці України стільки, скільки потрібно, зокрема через надання економічної, гуманітарної та військової допомоги», – сказала Жан-Пʼєр.
  • З цією метою Байден оголосить про додатковий пакет допомоги в середу, разом із системою ППО Patriot, яка може націлюватися на літаки і ракети, що наближаються.
  • Зеленський зустрінеться з членами команди Байдена з національної безпеки та кабінету міністрів і приєднається до президента США на пресконференції перед тим, як виступити перед Конгресом. За словами високопосадовця, у двох лідерів буде можливість обговорити стратегію на полі бою, санкції та експортний контроль, що діють щодо Росії, а також економіку, енергетичний сектор та гуманітарну допомогу.
  • Зеленський буде в США лише кілька годин, за словами високопоставленого представника адміністрації, який сказав, що США ретельно консультувалися з ним щодо його вимог безпеки та можливості безпечного виїзду за межі України.
  • Американські законодавці готові до кінця тижня направити Байдену законопроєкт про витрати на 2023 фінансовий рік на суму $1,7 трлн, який включає понад $45 млрд на допомогу Україні.

Контекст

Зеленський уже звертався до Конгресу у березні, невдовзі після вторгнення Росії. У цьому зверненні до Палати представників та Сенату США він благав законодавців про негайну допомогу та проводив паралелі з терактами 11 вересня та Перл-Харбором.

Після вторгнення Росії в Україну країни НАТО окремо виділили десятки мільярдів доларів на підтримку України як зброєю, так і гуманітарною допомогою. Сполучені Штати лідирували, надавши військову допомогу на суму $19,7 млрд із початку війни. 

Нещодавно США оголосили про виділення Україні чергової військової допомоги на $275 млн. Очікується, що Пентагон поставить ракети для HIMARS, 155-мм боєприпаси, військові автомобілі Humvee та генератори.

США планують відправити Україні передове електронне обладнання, яке перетворює некеровані авіаційні боєприпаси на «розумні бомби», здатні вражати російські військові позиції, пише Washington Post. За інформацією NYT, Штати також хочуть більш ніж удвічі збільшити кількість українських військовослужбовців, яких вони навчають у Німеччині.

Станом на 9 грудня США передали Україні понад 1 млн 155-мм артилерійських снарядів, 180 000 105-мм артилерійських снарядів, понад 8500 протитанкових ракет Javelin, 4200 високоточних 155-мм артилерійських снарядів.

Напередодні головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний заявив, що допускає новий наступ на Київ і готується до затяжних боїв.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні