Всесвітній економічний форум, Давос /Getty Images
Категорія
Світ
Дата

У Давосі стартував Всесвітній економічний форум. Цьогоріч його тема – «Відновлення довіри». Forbes зібрав основне з першого дня щорічної зустрічі

Вид на Конгрес-центр, місце проведення Всесвітнього економічного форуму. 15 січня 2024 року, Швейцарія, Давос. Фото Getty Images

У Давосі 15 січня починається Всесвітній економічний форум, який триватиме п'ять днів. Лідери держав, провідні політики, бізнесмени та фінансисти цьогоріч знову зібралися, щоб обговорити ключові питання сьогодення: штучний інтелект, військові конфлікти та війни, кліматичні зміни та безробіття.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Всесвітній економічний форум у швейцарському містечку вчергове відкрив свої двері для найвпливовіших діячів зі всього світу. Цьогоріч темою зʼїзду є «Відновлення довіри».

Понад 60 голів держав, серед яких президент Ізраїлю Іцхак Герцоґ і президент України Володимир Зеленський, приїдуть на форум, повідомляє Associated Press. До них приєднаються понад 2800 інших учасників з різних сфер діяльності, як-то наука, освіта, мистецтво й фінанси тощо.

Цікаво те, що Реджеп Ердоган, президент Туреччини, відмовив делегацію своєї країни їхати на форум через позицію його організатора щодо ізраїльсько-палестинської війни, пише Bloomberg. Міністр фінансів Туреччини Мехмет Сімсек скасував заплановану поїздку, бо Клаус Шваб, засновник форуму, засудив «терористичний напад ХАМАСу проти Ізраїлю». Туреччина не визнає ХАМАС терористичною організацією, на відміну від ЄС і США.

Усі гості та спікери будуть запрошені до дискусій на чотири головні теми, про які організатори форуму повідомили на офіційному сайті події. 

  1. Безпека і співпраця в сучасному розрізненому світі.
  2. Забезпечення зростання і робочих місць в нову еру.
  3. Штучний інтелект як рушійна сила економіки і суспільства.
  4. Довгострокова стратегія для клімату, природи й енергії.
Володимир Зеленський та Ігнаціо Кассіс /Getty Images

Президента України Володимира Зеленського (л) зустрічає федеральний радник міністра закордонних справ Швейцарії Ігнаціо Кассіс (п) в аеропорті Берна в Белпі, 15 січня 2024 року, напередодні ВЕФ в Давосі. Фото Getty Images

Україна і Давос

Повномасштабна війна Росії в Україні наближається до другої річниці та на перших сторінках провідних світових видань рідко можна побачити статті, присвячені її перебігу. Саме тому такі майданчики, як Всесвітній економічний форум, є вдалою платформою для того, щоб нагадати світу про Україну, її героїв і жертв, про боротьбу українців, що триває. 

Напередодні офіційного відкриття форуму очільник Офісу президента України Андрій Єрмак провів бесіду із безпековими чиновниками 83 країн світу, пише Financial Times. Темою розмови були вимоги України зупинити російську агресію. Особливістю цієї зустрічі стало те, що до неї приєдналися представники Індії, Бразилії та Саудівської Аравії, тобто країни так званої Південної півкулі, які підтримують тісні звʼязки із Росією. Західні чиновники вважають це позитивним сигналом, хоч нічого конкретного ця бесіда не принесла.

Союзники Москви повторили наративи Кремля про необхідність гарантій безпеки для Росії у світлі бажання України приєднатися до НАТО. Крім того, відмова Китаю від участі у цій розмові підірвала її важливість, а представник Росії пізніше заявив, що Москва не погодиться на будь-які рішення, ухвалені без неї. Росію у Давос не запросили.

Той факт, що новини про війну в Україні замінили повідомлення про конфлікт між Ізраїлем і Палестиною, змушує українців активізуватися. Так, президент Зеленський відвідає форум і виголосить промову на другий день заходу. 

Крім того, Bloomberg повідомила про плани українського лідера зустрітися із гендиректором JPMorgan Chase & Co. Джеймі Даймоном для обговорення способів поповнити скарбницю України з урахуванням зменшення підтримки західних партнерів. 

Видання Politico пише про те, що й інші українські діячі роблять свій вклад у привернення уваги до України. Українська делегація організувала групу подій під назвою Ukraine House Davos в рамках форуму. На них очікуються виступи міністра закордонних справ України Дмитра Кулеби, спеціальної представниці США з питань відбудови України Пенні Пріцкер, надзвичайної та повноважної амбасадорки України в США та інших представників України і її союзників. 

Хто виступить у Давосі у вівторок

У вівторок, 16 січня, зранку очікується виступ премʼєр-міністра Китаю Лі Цяна, а після нього свою промову має виголосити президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн. Пізніше слово дадуть раднику з питань нацбезпеки президента США Джейку Саллівану.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні