Категорія
Війна
Дата

ATACMS у дії. ЗСУ знищили на $341 млн техніки армії РФ у результаті операції Dragonfly на аеродромах Бердянська та Луганська. Розрахунки Forbes

У ніч на 17 жовтня Сили спеціальних операцій ЗСУ вперше застосували американські оперативно-тактичні ракети ATACMS M39 з касетною бойовою частиною для ударів по аеродромах поблизу окупованих Бердянська та Луганська. Згідно з аналізом супутникових знімків, у результаті операції під назвою Dragonfly було пошкоджено або знищено 26 одиниць російської техніки. Forbes порахував її вартість

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Атака на $341 млн 

GeoConfirmed (спільний проєкт Bellingcat та британського Центру інформаційної стійкості) ідентифікував на супутникових знімках, зроблених після ракетного удару, 21 гвинтокрил, одну РЛС та один комплекс ППО «Панцирь-С1»

Супутникові знімки території аеропорту під Бердянськом після ураження ракетою ATACMS /GeoConfirmed

Супутникові знімки території аеропорту під Бердянськом після ураження ракетою ATACMS Фото GeoConfirmed

Пізніше аналітики ORYX (проєкту, що займається відстеженням втрат у війнах) зробили уточнення цих спостережень щодо гелікоптерів на більш пізніх супутникових зображеннях й ідентифікували не тільки кількість техніки, а й серії.

За даними ORYX, на аеродромах поблизу Бердянська і Луганська було уражено 15 бойових вертольотів Ка-52 «Алігатор» та дев’ять багатоцільових вертольотів Мі-8.  

Аналітики ідентифікували як повністю знищені сім Ка-52 та два Мі-8. Інші вісім гелікоптерів Ка-52 та сім одиниць Мі-8 мали видимі ознаки пошкоджень.

Фотографії з аеродромів свідчать про те, що ці пошкодження є значними й техніку буде складно відновити. Адже касетна бойова частина ATACMS М-39 розсипається на 950 боєприпасів, кожен з яких розривається окремо, завдаючи осколкових уражень довкола себе.

Пошкодження російського Ка-52 після удару ATACMS М-39. Фото: Twitter TheDeadDistrict

Пошкодження російського Ка-52 після удару ATACMS М-39. Фото: Twitter TheDeadDistrict

Авіаційна техніка отримала значні пошкодження корпусу, ймовірно, має пошкодження систем управління, приладів та потребує значного відновлення.

Вартість одного гелікоптера Ка-52, за оцінкою Forbes – $16 млн, а Мі-8 – близько $8,5 млн.

Сучасний російських ЗРК «Панцирь-С1» коштує $14 млн. Вартість знищеної РЛС визначити досить складно, адже аналітикам не вдалося ідентифікувати серію радіолокаційної станції. 

Ціна одного комплексу РЛС може становити до $200 млн. Ймовірно, на такому об’єкті, як аеродром, міг використовуватись комплекс РЛС системи ППО середньої та великої дальності. Вартість такого становить близько $10 млн.

Яку техніку армії РФ було знищено під час удару ЗСУ по аеродромах Бердянська та Луганська та її вартість /інфографіка Forbes Україна

Яку техніку армії РФ було знищено під час удару ЗСУ по аеродромах Бердянська та Луганська та її вартість Фото інфографіка Forbes Україна

Отже, загальна вартість знищеної та пошкодженої військової техніки РФ у результаті першого удару ЗСУ ракетами ATACMS становить $341 млн. 

Схожих втрат російська авіація зазнала понад рік тому – 9 серпня 2022-го, коли в результаті удару по авіабазі росіян в окупованому Криму поблизу селища Саки було знищено від восьми до 24 одиниць авіаційної техніки. Зокрема, надзвуковий бомбардувальник Су-24, багатоцільовий винищувач Су-27, гелікоптери Мі-8 та інше.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні