Категорія
Війна
Дата

Летюча зброя. За допомогою FPV-дронів ЗСУ знищили російської техніки на понад $140 млн за останній місяць. Що це були за цілі? Розбір Forbes

Війна в Україні стала однією з найбільш вивчених в історії людства. Щодня з’являються десятки відео та фото з бойовими діями та ураженням військової техніки. Мобільні телефони та розвідувальні дрони дозволяють транслювати події з лінії фронту ледь не в режимі онлайн. Дані Osint-аналітиків показують, що близько 35% цілей ЗСУ знищують за допомогою FPV-дронів

Згідно з щоденними звітами керівника Osint-проєкту Ukrdailyupdate Ендрю Перпетуа, в близько 35% зафіксованих випадків знищення російської техніки за останній місяць ЗСУ використовували FPV-дрони.

Знищеної техніки на $140 млн 

Загалом із 17 вересня по 17 жовтня 2023 року проєкт виявив та проаналізував 388 зафільмованих випадків знищення ЗСУ техніки армії РФ. Із них 146 одиниць – за допомогою FPV-дронів. 

Здебільшого FPV-дрони знищують автомобільну техніку, спецтехніку та легку броньовану техніку росіян. Але достатньо часто зафіксовані випадки, коли легким і дешевим дроном-камікадзе знищують дорогі танки або комплекси ППО: «Стріла-10», РСЗВ ТОС-1 «Солнцепек», танки Т-90, Т-80 та ін.

Російська техніка, знищена FPV-дронами за минулий місяць. До розрахунків не взято зафіксовані випадки пошкодження російської техніки, які не призвели до її знищення. /інфографіка Forbes Україна

Російська техніка, знищена FPV-дронами за минулий місяць. До розрахунків не взято зафіксовані випадки пошкодження російської техніки, які не призвели до її знищення. Фото інфографіка Forbes Україна

Загальна вартість задокументованих втрат російської техніки, знищеної FPV-дронами за минулий місяць, склала понад $140 млн. А найдорожча зафіксована втрата росіян за минулий місяць – комплекс ППО «Тор» вартістю $60 млн.

Далеко не всі фіксації випадків знищення техніки росіян потрапляють до мережі, тому ці дані варто розглядати як мінімальну оцінку. 

Найдешевший спосіб ураження

FPV-дрони досить прості у виробництві. Вони будуються навколо універсальної рами, а при їх складанні можуть використовуватись дешевші компоненти (двигуни, система управління, камера та ін.), ніж для розвідувальних дронів або серійних «мавіків». Вартість одного FPV-дрона складає близько $400.

Тому FPV-дрони – наразі найдешевший засіб на озброєнні ЗСУ для знищення бронетехніки та живої сили ворога. Наприклад, вартість FPV-дрона може бути в 12 разів меншою за вартість протипіхотного американського БпЛА-камікадзе Switchblade 300 та у 200 разів – за вартість американського баражуючого боєприпасу Switchblade 600. 

Навіть за умови, що потрібно буде три–п’ять FPV-дронів аби знищити одну російську БМП, цей спосіб все ще буде в 50 разів дешевшим за Switchblade 600 і в 100 разів дешевшим за протитанкові системи Javelin.

Вартість знищення легкої бронетехніки за допомогою різних засобів ураження. /Forbes Україна

Вартість знищення легкої бронетехніки за допомогою різних засобів ураження. Фото Forbes Україна

Недоліки FPV-дронів

FPV – технологія керування від першої особи (First Person View), коли оператор управляє безпілотником у реальному часі не за допомогою планшета, а через відеоокуляри за допомогою пульта. Тому пілотів потрібно додатково навчати управляти такими дронами.

Основними недоліками FPV-дронів лишаються їх відносно мала дальність дії (5–10 км) та менша вага бойового заряду, ніж у традиційних армійських засобів. Вони зазвичай «гинуть» під час завдання, адже їхня мета – залетіти в люк ворожого танка чи окоп й спричинити максимальну шкоду. 

Зроблені ентузіастами FPV-дрони можуть не долітати до цілей, губитися дорогою через втрату зв’язку, мати бракований детонатор. 

Попри це, чисельні відео демонструють, що ці системи є дуже ефективними. Наприклад, під час відбиття останнього наступу на Авдіївку саме FPV-дрони разом із ПТРК відіграли важливу роль в знищенні штурмових груп армії РФ. 

Технологія FPV набула широкого поширення в лавах ЗСУ рік тому. Проте ближче до літа ворог почав активно наздоганяти в цьому компоненті та теж активно використовувати FPV-дрони.

Більшість комерційних FPV-дронів на фронт постачають волонтерські організації та в рамках урядової ініціативи United 24

За інформацією Міністерства оборони України, воно також працює в цій сфері. Зокрема, ексміністр Олексій Резніков повідомляв про 10 моделей FPV-дронів, які пройшли процедуру постановки на озброєння та можуть закуповуватись Міноборони.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні