Категорія
Війна
Дата

Греція може передати Україні свої радянські засоби ППО. Їх вистачить, щоб закрити небо над кількома областями

Греція раптово повідомила, що планує відмовитися від своєї радянської зброї. Це дасть змогу передати її Україні й допомогти в боротьбі проти російського ракетного терору. Що може передати Греція і наскільки це суттєво для України 

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Діалог між Україною і Грецією про можливу передачу радянських систем триває з весни. До останнього часу Греція не виявляла активності в цьому напрямку. Єдина схвалена партія постачання радянських БМП-1 відбулася виключно під зобов’язання Німеччиною компенсувати цю втрату за рахунок більш сучасних БМП Marder. При цьому Греція відмовилася передавати техніку, доки Німеччина не поставить свої Marder. Підписання цієї угоди зайняло понад чотири місяці, і в підсумку Україна отримала лише 40 старих радянських БМП-1. 

При цьому Греція лишається одним із найбільших арсеналів радянських систем ППО на Заході. На озброєнні країни стоять 12 комплексів С-300, 25 систем «Тор-1М» і 38 установок малого радіусу дії «9К33 Оса».

Ці системи Греція колись отримала від Німеччини, але з часом доукомплектувала свою протиповітряну оборону американськими системами Patriot та іншими системами НАТО. 

Навесні Україна отримала одну батарею С-300 від Словаччини. Також 10 установок «9К35 Стріла-10М» передала Чехія. Влітку Німеччина і США пообіцяли поставити Україні нові системи Iris-T і NASAMS. Але для їх виробництва потрібно досить багато часу, і зараз Україна отримує тільки перші системи з обіцяних. 

Грецькі комплекси ППО вже виготовлені, і тому питання стоїть виключно про їх поставку.

Раніше Греція навідріз відмовлялася постачати Україні будь-яку зброю, якщо це «знижує оборонний потенціал» країни. Греція має дуже непрості стосунки з Туреччиною, у якої один із найпотужніших арсеналів у НАТО. Тому грецька влада не поспішає віддавати будь-яку зброю, яка стоїть на озброєнні військ.

Політичне рішення відмовитися від радянської зброї може полегшити цей процес. Ймовірно, Греція захоче взамін інші системи від країн НАТО. 

Які можливості грецьких засобів ППО

Греція може передати Україні свої радянські засоби ППО. Їх вистачить, щоб закрити небо над кількома областями /Фото 1

Грецьких систем ППО може вистачити для того, аби побудувати ешелонований захист для кількох областей України. Хоча, звісно, цього не достатньо аби закрити все небо над країною.

До війни в України було близько 250 комплексів С-300, але скільки з них вціліло – невідомо. 

Щоправда грецьке питання навряд чи вирішиться дуже швидко. Найімовірніше, Україна отримає ці системи, тільки коли Греція отримає заміну у вигляді інших засобів ППО або винищувальну авіацію зразка НАТО. Хоча плани списати це озброєння можуть свідчити про те, що певні домовленості могли бути досягнуті. 

Іще одна країна, яка має радянські засоби ППО, це Болгарія. Але для неї С-300 і С-200 – це основні системи протиповітряної оборони, і в країни немає альтернативи у вигляді західних комплексів.  

Передавати комплекси Patriot i NASAMS, які стоять на бойовому чергуванні в Європі, навряд чи погодиться якась із країн. Пропозиція Польщі передати Україні німецькі системи Patriot не отримала підтримки з боку уряду Німеччини. 

Які альтернативи

Іншим варіантом могла би стати передача Україні винищувальної авіації, яка достатньо ефективна проти крилатих ракет. У Словаччини та Болгарії є щонайменше 25 винищувачів МіГ-29, іще від 26 до 33 МіГ-29 є в Польщі. 

Польська сторона отримала радянські винищувачі МіГ-29 від Німеччини фактично безкоштовно, за символічну плату в €1. Ще в березні Польща нібито запропонувала передати ці літаки Україні. Але постачання так і не відбулося.

За даними витоків інформації про перемовини між США і Китаєм, китайська сторона вмовляла Америку не дозволяти передавати Україні винищувачі з країн Східної Європи. Натомість Китай обіцяв стримувати Росію від застосування ядерної зброї.

За даними Bloomberg, наразі НАТО повернулося до обговорення передачі Україні всіх МіГ-29, які є в країн Альянсу. Також вирішується питання, чи постачати Україні американські винищувачі F-16, розмови про які почалися також ще навесні. Але поки що Україна не отримала однозначної відповіді. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні