Категорія
Війна
Дата

Командир оборони Донецького аеропорту та герой України. Новим командувачем ССО став генерал Олександр «Редут» Трепак. Які виклики чекають на нього на посаді?

Олександр Трепак, Редут, новий комадувач ССО /3-й Окремий Полк Спеціального Призначення імені князя Святослава Хороброго

Олександр Трепак прощається з бойовим прапором рідного 3-го полку після призначення заступником командувача ССО, листопад 2020-го. У відкритих джерелах немає фото «Редута» з відкритим обличчям Фото 3-й Окремий Полк Спеціального Призначення імені князя Святослава Хороброго

Командувачем Сил спеціальних операцій замість Сергія Лупанчука призначили генерала Олександра Трепака з позивним «Редут». Що відомо про нового очільника ССО, Героя України, який зсередини керував обороною Донецького аеропорту?

9 травня президент Володимир Зеленський призначив Олександра Трепака командувати Силами спеціальних операцій. Він замінив на посаді вихідця з ГУР Сергія Лупанчука та став уже четвертим командувачем ССО з початку повномасштабного вторгнення.

Попередня ротація командирів ССО відбулася в листопаді 2023-го та не обійшлася без скандалу. Тоді попередній командувач і також виходець із ГУР Віктор Хоренко заявив, що дізнався про своє звільнення з публікацій у ЗМІ. Про діяльність його наступника Лупанчука майже нічого невідомо. Як і щодо публічних претензій із боку влади.

«Редут» – навпаки, добре відома в армії постать, каже головред «Цензор.нет» Юрій Бутусов. Із 2020-го він був заступником командувача та начальником штабу Сил спецоперацій.

Дуже важливо, що Трепак – виходець із ССО, зауважує нардеп та секретар комітету з нацбезпеки Роман Костенко, який також був військовим і брав участь у захисті ДАП.

«Важливо для ССО як для інституції, що ними командуватиме саме її представник. Це нічого не говорить поганого про двох попередніх очільників із ГУР. Але мені багато хто написав «нарешті наш зайшов», – пояснює він.

Чим відомий новий командувач ССО та які завдання покладаються на ССО?

Герой ДАП, розвідник

Служив у розвідці все життя, розповідав Трепак у 2015 році в інтерв’ю «Цензор.нет». Спершу – у розвідроті піхотного полку, потім – у дивізіонному розвідувальному батальйоні. З 2008-го – у 3-му окремому полку спецпризначення, розташованому в Кропивницькому.

З весни 2014-го брав участь у бойових діях на Донбасі. У червні того ж року керував групою спецпризначення поблизу Бахмута, яка розпочала операцію з евакуації важкопораненого полковника Володимира Чобітка, командира Центру забезпечення бронетанковим озброєнням, описує «Мілітарний».

Тоді група Трепака з восьми бійців захопила та три години утримувала блокпост на в’їзді до міста, поки тривала евакуація. Попри кульове поранення в ногу, Трепак відмовився від евакуації та ще дві доби керував обороною Центральної артилерійської бази під Бахмутом.

Після лікування наприкінці серпня 2014-го прибув до Донецького аеропорту та керував його обороною до початку жовтня. Як тільки прийняв командування, бойовики почали активно атакувати, розповідав «Редут» в інтерв’ю «Цензору».

«Я спитав, чому ми не відповідаємо… «Щоби не провокувати». А чому не можна провокувати? Словом, я наказав відповісти. Так все й почалось», – пригадує він. Відтоді вважає, що на відсутність наказу «згори» посилаються лише боягузи, щоб виправдати бездіяльність.

ДАП «Редут» покинув під час евакуації внаслідок поранення. Чотиригодинна розмова з ним стала основою для багатьох сюжетних ходів у фільмі «Кіборги», розповідала сценаристка картини Наталія Ворожбит. У відкритих джерелах немає фото Трепака з відкритим обличчям, крім одного з оборони ДАП.

Олександр «Редут» Трепак /Цензор.НЕТ

Олександр «Редут» Трепак, Донецький аеропорт, 2014 рік. Фото Цензор.НЕТ

У лютому 2015-го отримав звання Героя України та орден «Золота зірка». Є повним кавалером ордену Богдана Хмельницького за особисту мужність, героїзм та самовіддані дії при захисті України. 

З березня 2016-го був командиром 3-го полку спецпризначення. А наприкінці 2020-го отримав посаду начальника штабу і заступника командувача ССО, на якій служив донині.

«Як мисляча людина він користується авторитетом у значної кількості військових, – каже Бутусов про Трепака. – Адекватно сприймає критику, що є достатньо нетиповим для вищого командного складу нашої армії».

Після ДАП Трепак казав, що більше не звертає увагу на вік та фізичні дані при наборі бійців. Оцінює морально-вольові якості. «На війні я бачив багато молодих і красивих, які відмовлялися виконувати роботу. І бачив дорослих звичайних чоловіків, які дуже гідно себе проявляли», – пояснював він.

Що роблять ССО та які виклики чекають на «Редута»

Сили ССО – це окремий рід сил ЗСУ, створений на початку 2016 року. Бійці є елітою армії, а відбір проходять лише 10%, стверджують на сайті командування ССО.

Точний перелік задач Сил спецоперацій міститься у положенні про ССО, яке підписує президент та яке є засекреченим. Але вони стосуються не тільки надскладних бойових завдань, рейдів у тил ворога та типових задач спецзагонів.

Крім військових дій, ССО займається інформаційною боротьбою, водолазними операціями, організацією партизанського руху, розвідкою, агентурною роботою та іншими задачами, каже Костенко.

ССО має бути мозком, який планує серйозні операції, що здатні впливати на ситуацію мінімум на оперативному рівні, пояснює нардеп. А бригади спецзагонів – лише один з інструментів, щоб такі операції втілювати.

«На жаль, багато піхотних генералів цього не розуміють. Вважають ССО просто бригадами «спецназу», використовують їх як піхотні підрозділи, як краще підготовлених штурмовиків для відбиття втрачених позицій», – каже Костенко. На це ж вказує і Бутусов: «Про цю проблему говорять в армії ще з 2014 року».

Завданням «Редута» має стати спрямування роботи ССО як оперативного мозку, переконаний Костенко. Треба буде доводити реальне призначення ССО до колег-генералів. «Будемо допомагати, щоб всі його зрозуміли», – додає нардеп.

У подальшій перспективі ССО має набути особливих спроможностей і стати одним з органів воєнної розвідки на рівні з ГУР, яке зараз має певну монополію, вважає Костенко. «Це нічого поганого про ГУР не говорить, але має бути й альтернативний напрямок воєнної розвідки. У перспективі на цю роль заслуговує ССО», – підсумовує депутат.

Матеріали по темі

 

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні