Міноборони і виробник Bayraktar домовилися про будівництво в Україні сервісного центру для обслуговування БпЛА /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Міноборони і виробник Bayraktar домовилися про будівництво в Україні сервісного центру для обслуговування БпЛА

Getty Images

Міноборони України та турецька компанія Baykar Makina уклали договір про будівництво в Україні сервісного центру з ремонту та обслуговування безпілотних літальних апаратів (БпЛА). Про це повідомила пресслужба оборонного відомства.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Угоду уклали в розвиток Рамкової угоди між урядами країн про співробітництво у сфері високих технологій, авіаційній та космічній галузях, яка набрала чинності 23 січня 2023 року. 
  • В Міноборони очікують, що будівництво сервісного центра суттєво посилить співпрацю двох країн в оборонній сфері. 
  • «Кожен в Україні знає, що таке «Байрактар», знає вашу компанію. Але ми рухаємося вперед, і нам важливо створювати власну базу в Україні для обслуговування безпілотників. Цей спільний проєкт закладе основу нашої системної роботи, створить робочі місця в Україні. Ми досягли згоди, найближчим часом буде створено центр», – сказав держсекретар Міноборони Костянтин Ващенко.
  • Він додав, що політика українського оборонного відомства спрямована на посилення власних спроможностей із ремонту військової техніки.
  • «Це стосується не тільки безпілотників. Це стосується і важкої бронетехніки, інших засобів ведення бою. Ми розуміємо, що нам потрібно розвивати власну інфраструктуру, створювати власні робочі місця…», – додав Ващенко.

Контекст

Baykar Makina – турецька авіабудівна компанія, заснована в 1984 році підприємцем Оздеміром Байрактаром. Відтоді пройшла шлях від виробника деталей для автомобілів до провідного відомого в усьому світі виробника БПЛА з 1600 працівниками.

Раніше компанія Baykar заявила, що розробляє інвестиційний проєкт із будівництва в Україні науково-дослідного центру в аерокосмічній галузі та виробничого центру складання БПЛА.

На початку лютого 2022 року Україна і Туреччина підписали угоду, яка передбачає створення заводу з виготовлення бойових безпілотників Bayraktar в Україні. За словами міністра оборони Олексія Резнікова, на турецьких дронах стоятимуть українські двигуни від «Мотор Січ».

На початку серпня повідомлялося, що Baykar заснувала в Україні компанію й придбала земельну ділянку під будівництво заводу.

У компанії планували завершити будівництво свого заводу в Україні за два роки, казав Байрактар у кулуарах оборонної виставки SAHA в Стамбулі.

У червні цього року Baykar отримала ліцензійні дозволи від Туреччини на виробництво безпілотників TB2 та Akinci в Україні. 

В Україні почали будувати завод із виробництва безпілотників Bayraktar турецької компанії Baykar, повідомив міністр із питань стратегічних галузей промисловості Олександр Камишін на початку липня.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні