Категорія
Війна
Дата

Росія випустила за травень по Україні ракет на $1 млрд. Чому вони досі не закінчилися у РФ. Розбір Forbes

Росія продовжує тероризувати цивільне населення України ракетними ударами. Після провального зимового наступу це її останній засіб впливу. Проте зараз уже й Україна готова давати відповідь. Скільки ракет залишається у ворога, розбирався Forbes.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Не перший місяць в інформаційному просторі з’являються повідомлення про те, що в Росії нібито закінчуються ракети. Це створює певну ілюзію, що в якийсь момент РФ не зможе більше тероризувати Київ та інші тилові міста. 

Але на 15-му місяці війни обстріли все ще продовжуються.

У травні відбувся значний сплеск інтенсивності обстрілів України – російські війська випустили по Україні 162 ракети великої дальності.

інфографіка Forbes Ukraine

інфографіка Forbes Ukraine

Ракетний потенціал РФ та на скільки його вистачить

На початку вторгнення РФ мала 2257 ракет стратегічної дальності, за даними міністра оборони України Олексія Резнікова. Більшість із них були активно використані в перші місяці війни. 

На 18 листопада 2022-го у росіян залишилося 119 балістичних ракет «Іскандер» із 900 в лютому 2022-го. 

інфографіка Forbes Україна

інфографіка Forbes Україна

За весь час обстрілів Росія використала навіть більше ракет великої дальності, ніж мала на 24 лютого 2022 року. На 1 червня 2023-го РФ випустила по Україні близько 2700 таких ракет, за даними звітів командування Повітряних сил України

Загалом у ворога залишалося лише 793 ракети. Їх активне використання в грудні 2022-го призвело до того, що Росія була змушена взяти паузу в лютому–квітні, аби поновити свої запаси.

Росія не тільки продовжує виготовляти нові ракети, а й наростила темпи їх виробництва цього року попри західні санкції й заборони постачати мікросхеми. 

Якщо в грудні минулого року Головне управління розвідки Міноборони України оцінювало можливості виробництва ракет Росією в 40 одиниць на місяць, то в травні цього року оцінка ГУР збільшилася до 67 одиниць.

інфографіка - Forbes Ukraine

інфографіка - Forbes Ukraine

«На місяць росіяни в змозі виготовляти близько 25 «Калібрів», Х-101 – 35 одиниць, «Кинджалів» – дві одиниці, балістичних ракет 9М723 до «Іскандер-М» – пʼять одиниць», – відзначав заступник начальника ГУР Міноборони Вадим Скібіцький.

Якщо спиратися на озвучені ГУР цифри, виходить, що Росія цього року виготовила близько 335 ракет. До останнього місяця вона намагалася використовувати для обстрілів України приблизно стільки ж ракет, скільки й випускала. Аби не скорочувати стратегічний запас. 

інфографіка Forbes Ukraine

інфографіка Forbes Ukraine

РФ активніше використовує комбіновані атаки дронами та ракетами різних типів, аби зменшити використання дорогих і дефіцитних ракет та посилити удар дешевими іранськими БПЛА Shahed-136. 

У травні Росія почала активно використовувати дефіцитні балістичні ракети «Кинджал» та «Іскандер», намагаючись, зокрема, знищити комплекс ППО Patriot, та навіть встигла оголосити про ураження американської системи. Хоча пізніше стало відомо, що комплекс лише отримав незначні пошкодження, які не впливають на його роботу.

На 1 червня запас далекобійних ракет у Росії скоротився – до близько 440 ракет. Також зменшилась і кількість крилатих ракет. Таким чином, РФ дедалі більше залежатиме від обсягів виробництва та, ймовірно, намагатиметься не зменшувати запас ракет нижче 200–300 одиниць стратегічного запасу. 

Отже, РФ не втратить можливість тероризувати населення України до того моменту, доки вона здатна виготовляти ракети. 

Зважаючи на те, що загальний залишок ракет великої дальності постійно зменшується, Росія, ймовірно, втратила можливість здійснення масованих системних обстрілів, які були в жовтні–грудні минулого року. 

Тому ворог буде змушений робити паузи, скорочувати кількість ракет для ударів (тобто концентруватися на меншій кількості цілей) і частіше використовувати дрони-камікадзе. Але навряд чи відмовиться від свого терору.  

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні