Категорія
Новини
Дата

Україна отримала систему ППО Patriot, але вона ще не введена в експлуатацію – FT

Україна отримала одну із двох систем ППО Patriot, обіцяних США та Німеччиною, але вона ще не введена в експлуатацію, пише Financial Times. Також очікується кілька пускових установок Patriot із Нідерландів.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Patriot є передовою системою ППО середньої дальності, яку може запропонувати Захід, але вона не тестувалася проти «Кинджалів». Аналогічна система Samp-T, обіцяна Францією та Італією, також ще не надійшла.
  • «Нам потрібна зброя, зброя і ще раз зброя, – заявив FT секретар РНБО Олексій Данілов. – Росія продовжить нарощувати градус агресії, якщо світ зберігатиме мовчання». Він додав, що помилково думати, що Росія закінчила свої напади на населення і ракетні удари по критичній інфраструктурі.
  • Під час атаки 9 березня Росія випустила 81 ракету, зокрема шість Х-47 «Кинджал» по цілях на території України. Це був перший масований удар далеко від лінії фронту за понад три тижні. Знищені ППО повітряні цілі були переважно дозвуковими крилатими ракетами і тихохідними ударними безпілотниками.
  • Згідно із матеріалом FT, жодну з 25 високошвидкісних або балістичних ракет різних типів, включаючи «Кинджали», не було збито. Вважається, що Москва і раніше застосовувала свої ракети «Кинджал» повітряного базування проти України, але ніколи в такому залпі.
Україна отримала систему ППО Patriot, але вона ще не введена в експлуатацію – FT /Фото 1

Інфографіка: Financial Times

  • За словами Джастіна Бронка, старшого наукового співробітника Королівського інституту обʼєднаних служб у Лондоні, «Кинджал» – це дефіцитна і дуже складна балістична ракета, призначена для подолання найсучасніших систем протиповітряної оборони. Вона може літати зі швидкістю, яка в 10 разів перевищує швидкість звуку. За даними Бронка, в арсеналі Росії, ймовірно, залишилися тільки «десятки» таких ракет.
  • Представник української військової розвідки заявив, що Росія розпочала своє вторгнення у лютому минулого року, маючи на складі близько 50 «Кинджалів», і випустила близько 15 ракет по Україні до ударів у четвер, 9 березня.
  • Використання такої кількості дорогих ракет «Кинджал» збиває з пантелику. Було три можливі пояснення, сказав Бронк. По-перше, Росія, можливо, намагалася подолати протиповітряну оборону в певному місці в Україні. По-друге, запаси інших балістичних ракет закінчуються. Третьою причиною, за словами Бронка, був «постійно дивний розподіл озброєнь за групами цілей» з боку Росії, використання дорогоцінних сучасних озброєнь для ударів по позиціях чи інфраструктурі України, коли можна було б використати слабшу зброю. Почасти це можна пояснити централізованим прийняттям рішень Москвою, далеко від лінії фронту.
  • Українські офіційні особи заявили, що удари наголосили на необхідності у більш досконалих системах протиповітряної оборони більшої дальності та у швидшому розгортанні тих, які вже обіцяли її західні союзники.

Контекст

Уночі та вранці 9 березня російські військові завдали масованого ракетного удару по Україні. За словами премʼєр-міністра Дениса Шмигаля, пошкоджено обʼєкти генерації та розподілу електроенергії у восьми регіонах, але енергосистема залишається цілісною. ППО збила 34 крилаті ракети та чотири дрони Shahed, загалом Росія здійснила 81 пуск ракет різного базування, повідомив головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний.

За даними Київської міської військової адміністрації, Росія випустила практично всі типи свого повітряного озброєння: від дронів Shahed і до майже всіх найменувань крилатих ракет. За попередніми даними, аеробалістична ракета типу «Кинджал» влучила в обʼєкт інфраструктури у Києві. 

В інтервʼю Forbes очільник Головного управління розвідки Кирило Буданов заявив, що Росія налагоджує масове виробництво артилерійських снарядів, що підтверджує те, що запасів снарядів немає. За його словами, уже два місяці російські угруповання живуть у режимі максимальної економії боєприпасів, водночас РФ намагається завезти з Ірану 20 000 снарядів. За даними Буданова, зараз за місяць Росія виробляє 20–22 ракети типу «Калібр», близько 15–20 ракет типу Х-101.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні