Категорія
Новини
Дата

Росіяни вивезли зерно компаній «Агротон» і «Нібулон» з окупованої Луганщини

На Луганщині окупанти вивезли майно та зерно старого й нового врожаю аграрних компаній «Агротон» і «Нібулон» до Росії. Про це повідомляє пресслужба Луганської ОВА.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • «В «Агротоні» на початку року залишалося 20 000 т врожаю минулого року. Зараз на полях агрофірми на території Луганщини зібрано ще 200 000 т, однак все це вивезено на Росію. Аналогічна ситуація і з продукцією «Нібулона» – вкрадено все», – повідомили в ОВА.
  • Зазначається, що компанії на Луганщині захопив підприємець із Краснодара з уставним фондом 2 000 рублів.
  • Зараз аграрії Луганщини співпрацюють із міжнародними організаціями, які можуть відстежити повний маршрут перевезення вкраденого зерна.
  • Відповідна інформація буде передана до міжнародних судів.
  • На території захопленої області є поля з незібраною озиминою, бо люди відмовляються працювати через відсутність грошей. Окрім цього, майже нічим обробляти землю та збирати врожай – усю нову техніку вивезли росіяни. Зокрема, в «Агротона» забрали 40 одиниць автомобільного транспорту.

Контекст

Російська влада вкрала на окупованих територіях від 400 000 до 500 000 т зерна, вивізши більшу його частину спочатку до Криму. За поточними цінами 500 000 т – близько $200 млн.

На початку квітня призначений Кремлем «очільник» окупованого Криму Сергій Аксьонов заявив про «стабільні поставки» на півострів продукції з території Херсонської області. У травні стало відомо, що російське судно завантажило в тимчасово окупованому Криму 27 000 т зерна й намагалося продати його Єгипту, але після відмови змінило напрямок на Ліван та Сирію. 

Українська військова розвідка в середині травня повідомляла, що найбільш імовірний пункт призначення російських суховантажів, які вивозять українське зерно, – Сирія, «звідти воно може бути переправлене контрабандою в інші країни Близького Сходу». Росія вже відправила до Сирії приблизно 100 000 т пшениці, вкраденої в Україні після повномасштабного вторгнення.

У червні американські дипломати попередили 14 країн, більшість із яких африканські, що Росія шукає покупців на крадене українське зерно, і що російські кораблі заповнені саме зерном з України.

Російська Федерація завозить в Туреччину крадене українське зерно, переоформлюючи його у своїх портах на «російське». Про це в інтервʼю Укрінформу повідомив посол України в Туреччині Василь Боднар. Українська сторона документує кожен факт вивезення краденого зерна і працює над формуванням доказової бази, щоби було юридичне обґрунтування незаконності дій РФ та підстави для припинення руху цих суден, сказав посол.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні