Володимир Зеленський /Getty Images
Категорія
Війна
Дата

«Ми воюємо проти божевільних людей». Financial Times назвала Зеленського «Людиною року». Головне з матеріалу про нього

Володимир Зеленський – «Людина року» за версією Financial Times. Фото Getty Images

Британське ділове видання Financial Times визнало президента України Володимира Зеленського «Людиною року». Видання взяло в Зеленського інтервʼю та зробило огляд його політичної карʼєри й дій під час повномасштабної війни. Forbes обрав з матеріалу головне

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

44-річний Володимир Зеленський, випадковий президент, якого багато українців сприйняли як невдалий жарт, виборов місце в історії завдяки своїй непересічній демонстрації лідерства та стійкості.

Він – антитеза очільника Росії Володимира Путіна, який ховається у Кремлі й через схибленість на відродженні Російської імперії якого десятки, а може, і сотні, тисяч людей втратили свої життя.

Україна здивувала всіх, відбивши напад росіян на Київ, а також провівши успішний контрнаступ у Харківській та Херсонській областях. А Зеленський, як і Черчилль під час Другої світової, розгорнув широку та активну кампанію для залучення фінансової та військової підтримки своїй країні, перетворивши страждання українців на моральний важіль тиску на Європу і США.

Під час усього цього процесу він став прапороносцем ліберальної демократії у світовому протистоянні авторитаризму, яке може визначити курс ХХІ століття. Зеленський також втілює сміливість і стійкість Українського Народу в боротьбі проти російської агресії. Саме через усе це Financial Times визнала Зеленського «Людиною року».

Сам Зеленський, згадуючи початок повномасштабного вторгнення, каже, що насправді він не такий вже й сміливий: «Я більше відповідальний, ніж сміливий… Я просто ненавиджу підводити людей».

Спогади про початок війни

Те, що Зеленський відмовився від евакуації після початку повномасштабного вторгнення, здивувало українців і західних союзників, у яких були невисокі очікування стосовно лідерів України.

Європейські лідери були нажахані, коли Зеленський розповів їм у відеозверненні, що це може бути останній раз, коли вони бачать його живим.

Відеозвернення Зеленського, в якому він повідомляє, що нікуди не втік після повномасштабного вторгнення Росії.

Місцеві колаборанти просочилися в ряди Служби безпеки України й непомітно зайняли таємні квартири неподалік урядового кварталу, щоб штурмувати офіс президента. У них нічого не вийшло, але небезпека була дуже близько.

Життя наслідує мистецтво

Зеленський пригадує, що у школі він був улюбленцем учителів, бо був дуже надійним і веселим: «Всі мене любили. Я був джерелом енергії у кожній групі».

Після навчання в університеті він разом із дружиною Оленою та іншими друзями організували гумористичну команду, яка завоювала велику популярність в Україні та Росії, а потім вони заснували й продюсерську компанію «Квартал 95».

Доленосним проєктом цієї студії став серіал «Слуга народу», який із вигадки перетворився на реальність і запустив політичну карʼєру Зеленського.

Виборовши 73% голосів українців, новачок у політиці отримав країну, охоплену війною з Росією з 2014-го, і він пообіцяв забезпечити їй мир. Проте Москва не бажала йти на компроміси.

Дехто звинувачував Зеленського в авторитарних тенденціях. Він звільняв урядовців, які не показували миттєвих результатів. Антиолігархічний закон 2021-го в теорії був хорошим, а насправді розвʼязав президенту руки щодо переслідування з метою особистої та політичної помсти.

Деякі співробітники офісу Зеленського кажуть, що він може бути дуже чутливим. Він сам каже, що з лютого засвоїв – «не варто ображатися через дрібниці». Дипломати, які стежать за його політичною діяльністю, кажуть, що він не довіряє мотивам Заходу і дедалі більше боїться зради.

Повномасштабна війна

Коли почалося повномасштабне вторгнення Росії, Зеленський налагодив чіткий процес ухвалення рішень між його офісом, урядом і парламентом. Він навчився швидко ухвалювати рішення, визначаючи ключові для успіху питання, і делегувати обовʼязки.

Але саме його звернення найбільше вражають. Свою платформу він використовує, щоб підбадьорити свій народ, а також для того, щоб натиснути на уряди в питанні постачання зброї Україні – а іноді й присоромити західних лідерів.

Звернення Володимира Зеленського /Getty Images

Свою платформу він використовує для того, щоб підбадьорити свій народ, а також для того, щоб натиснути на уряди у питанні постачання зброї Україні – а іноді й присоромити західних лідерів. Фото Getty Images

Західні чиновники іноді читали про деталі приватних обговорень у соцмережах президента чи його помічників, а отже, партнери вже не могли відмовитися від своїх слів чи обіцянок.

«Ми воюємо проти божевільних людей»

Коли війна нарешті закінчиться, Зеленському доведеться відповідати на незручні запитання про неготовність України до повномасштабного вторгнення. Спецслужби не заклали міни й не підірвали мости на шляху росіян із півночі та півдня, що дало змогу війську Путіна легко захопити велику кількість територій.

Зеленський же каже, що, попри публічні попередження західних чиновників, Київ ніколи не отримував розвідданих, які допомогли б зупинити або завадити вторгненню Росії.

«Ніхто не показав нам конкретні дані, які сказали б, що напад буде з того чи іншого напрямку», – розповів український президент.

Зеленський неодноразово намагався поговорити із Путіним незадовго до вторгнення. Він хотів сказати, що це буде «величезною помилкою, величезною трагедією», але російський лідер не відповідав на дзвінки.

«Ми воюємо проти божевільних людей», – каже Зеленський про лідерство в Росії.

Володимир Зеленський абсолютно переконаний, що Україна має звільнити свої території, які окупувала Росія, адже інакше це просто відкладе війну на деякий час. 

Жорстокість Росії на окупованих територіях налаштувала українців проти будь-яких компромісів із Росією, але деякі союзники бояться ескалації ядерної держави і вже закликають до переговорів.

Зеленський солідарний з українцями: «Світ – не лікар Путіна, [щоб його утихомирювати]». 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні