Першою з наших компаній на основному майданчику Лондонській фондовій біржі (LSE) розмістилася Ferrexpo Костянтина Жеваго. /Наталля Кравчук
Категорія
30 років українского бізнесу
Дата

2007 рік. IPO | Історія українського бізнесу

Першою з наших компаній на основному майданчику Лондонській фондовій біржі (LSE) розмістилася Ferrexpo Костянтина Жеваго. Фото Наталля Кравчук

30 років українського бізнесу. Якими ми були, як стали тими, хто ми є, — Forbes розповідає про те, як із руїн радянського ладу поставали ініціатива, винахідливість, ділова хватка українських підприємців. Один рік — одна історія, один урок. 2007 рік

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

У 29 років Андрію Пивоварському здавалося, що його команда здатна на все. «Коли у 2007 році нам потрібно було підняти для клієнта $100 млн, ми зробили це за три дні не виходячи з офісу», – згадує Пивоварський, який очолював інвестбанківський підрозділ Dragon Capital.

То був рік максимальних надій України на швидке зростання, а західних інвесторів – на Україну.

Найближчою зупинкою для українських бізнесменів, які шукали спосіб залучити іноземний капітал, була Варшавська фондова біржа (WSE). Після вдалої реформи польські пенсійні фонди не знали, куди подіти гроші. А консультанти були готові працювати з українцями за помірні комісійні, згадує Роберт Квітковський, який був тоді директором WSE з розвитку.

Доріжку до Варшави проторував агрохолдинг «Астарта-Київ», який залучив там $32 млн у 2006 році. «Ми серйозно готувалися, – розповідає засновник «Астарти» Віктор Іванчик. – І отримали капіталізацію $156 млн». Попереднє розміщення роуд-шоу почалося у Варшаві, продовжилося в Цюриху, Женеві, Стокгольмі й Лондоні. Цікавість інвесторів була такою, що його навіть продовжили на кілька днів, згадує Іванчик.

Успіх закріпив Kernel у 2007-му. Власник компанії Андрій Веревський обирав між Варшавою та Лондоном. На сніданку в київському Premier Palace Квітковський навів такий аргумент: на WSE Kernel стане новою зіркою, тоді як на Лондонській фондовій біржі він загубиться серед гігантів. Так і вийшло. Kernel розмістив 38% акцій за $218 млн і став першою іноземною компанією, акції якої було включено в розрахунок головного індексу WSE. Навколо українських емітентів у Польщі почався справжній ажіотаж, а WSE відкрила представництво в Києві.

Розміщення на Лондонській фондовій біржі (LSE) вважалося набагато крутішим. Це як у космос полетіти, жартує Пивоварський. Першою з наших компаній на основному майданчику LSE розмістилася Ferrexpo Костянтина Жеваго. У червні 2007-го вона продала 25% акцій за $419 млн. Оцінка компанії в $1,67 млрд була нижчою за очікувані $2 млрд, але стала максимальною для українських публічних компаній.

У 2007-му приплив прямих іноземних інвестицій в Україну зріс у півтора раза, до $9 млрд. Після світової кризи 2008–2009 років Україна більше ніколи не наблизилася до цього показника.

Інвестори стали набагато обережнішими, пояснює Квітковський. Але він не сумує. Очолювана ним інвесткомпанія Millstone & Co працює над проєктами в Україні. Квітковський розраховує в найближчому майбутньому вивести кілька українських емітентів на Варшавську біржу.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні