Дніпровська пекарня «Тиферет Амацот» 20 років виготовляє та експортує мацу до США, Великої Британії, Ізраїлю та інших країн. Секрет успіху – українська пшениця та суворе дотримання рецептури згідно з Торою
«Якщо порівняти мацу з автомобілем, то маца з України – це Bentley, а все інше – жигулі», – каже головний рабин Дніпра Шмуель Камінецький. Мацу, що виробляється в Америці, неможливо їсти, вона товста та неїстівна, і люди ламають свої зуби, щоб дотримуватися Песаха, додає він. Маца ізраїльського виробництва їстівна, але не дає задоволення. «А в Україні люди навчилися робити таку мацу, що їсти її одне задоволення», – каже Камінецький.
Попри присутність американської та ізраїльської маци в асортименті магазину, люди в США намагаються виловити мацу з України. «Моя теща живе в Америці, і вона бачила, як через пів хвилини після того, як на полиці розклали українську мацу, нічого не залишилося», – каже головний рабин Дніпра.
Найбільша мацепекарня в Україні розташована у Дніпрі і має назву «Тиферет Амацот», що з івриту перекладається як «Велична маца».
За даними YouControl, виторг «Тиферет Амацот» у 2022 році складав 22,3 млн грн. Компанія експортує до 14 країн. Завдяки чому їх продукція має попит на різних континентах?
Сімейна справа
«Тиферет Амацот» – справа сімʼї Стамблерів, якою наразі керує вже третє покоління. Історія почалася з Якова Стамблера, який помер 13 років тому. На виробництві маци він працював з 16 років в Узбекистані, США і в Ізраїлі. Там він відкрив власну мацепекарню ручної роботи Kfar Habad, яка працює вже понад 60 років.
Син Якова, Меїр Стамблер, 52, приїхав в Україну з Америки в 1992 році, щоб розвивати єврейську громаду Дніпра. З 1999-го він – голова ради Федерації єврейських громад в Україні. Меїр переконав батька інвестувати у пекарню в Дніпрі, щоб допомогти людям з роботою. «Важливо допомогти громаді, щоб люди отримували стабільний заробіток», – каже він. Так у 2003 році в Дніпрі з’явилася пекарня «Тиферет Амацот».
Маца – це прісний хліб із пшеничного борошна, який вживається під час єврейського свята Песаха, але для євреїв це більше, ніж просто хліб. Історія маци почалася понад 3000 років тому, коли євреї вийшли з Єгипту. Вони готували хліб у поспіху, він не піднявся, і вийшла маца. Так релігійні євреї почали вшановувати памʼять своїх предків, вживаючи мацу на Песах. «Ми віримо, що в якомусь розумінні, коли їмо мацу, кожного року знову виходимо з рабства. Це вже більш духовне», – розповідає Стамблер.
Дніпровська пекарня працює за правилами Тори та виробляє мацу саме ручної роботи. Усі процеси виробництва від збору врожаю до випікання маци виконуються євреями. Уся справа в Кавані – їхньому намірі, каже Стамблер. Підприємство має власний млин, на якому виробляє 8 тонн борошна щомісяця.
Маца готується 18 хвилин, від замішування тіста до випікання. Саме такий час вказано в юдейському довіднику релігійних правил і ритуалів «Шулхан арух» для приготування маци. Головна задача – запобігти ферментації, щоб маца не піднялася, як було 3000 років тому.
Дніпровське підприємство виробляє близько 220-300 кг маци на день, майже стільки ж – друга пекарня в Умані, яку відкрили у 2021 році. Нею керує син Меїра, Менді Стамблер.
Мацепекарні «Тиферет Амацот» працюють девʼять місяців на рік. Виробляти мацу пекарня починає з літа, а уся продукція виготовляється під замовлення. «Після Песаху з цією мацою немає чого робити, це як ялинки після Нового року», – каже Стамблер. Перерви у виробництві маци припадають на єврейські свята, у квітні та вересні.
Майже до екватора
Маркетинг «Тиферет Амацот» полягає в роботі з єврейськими громадами по всьому світу. Серед найбільших замовників дніпровської маци – «ТOV PRODUKT INS» в США, «Matzot Kfar Chabad» в Ізраїлі та «Congregation Ateres Zvi» в Англії. «Ми вийшли на готовий ринок, батько вже знав усіх людей», – каже Стамблер.
Мацу «Тиферет Амацот» їдять в США, Австралії, країнах ЄС і навіть Південній Африці. «Багато єврейських громад з усього світу розраховують на нашу мацу, на Песах потрібно їсти тільки ручну мацу, і на неї великий попит», – пояснює Стамблер. Одна упаковка кошерної маци «Tiferes Thin Matzahs» коштує близько $20.
Компанія має дистрибʼютора в Америці, їхня співпраця триває вже понад 20 років. «Ми замовляємо мацу з України з першого дня відкриття пекарні та збільшуємо замовлення з кожним роком», – каже американський дистрибʼютор Matzah Biz, Ізроель Фрімерман. Він постачає українську мацу в США, Канаду, Мексику, Австралію, Аргентину та ще з десяток країн.
На США припадає 56% експорту пекарні, далі за кількістю замовлень йде Франція, Англія та Ізраїль. В Ізраїлі українська маца продається через сімейну пекарню Якова Kfar Habad.
На думку працівника «Тиферет Амацот» Давида Юдовича, мацепекарні в Ізраїлі та США не можуть задовольнити попит на мацу ручної роботи з дотриманням релігійних норм. В США виготовлення маци – сезонна робота, що призводить до постійного плину кадрів і зменшення якості продукції. «Тиферет Амацот» працює майже цілий рік та не змінює своїх співробітників. «У нас немає плину кадрів, наші працівники вже професіонали у своїй справі», – зазначає Юдович, який працює в пекарні вже близько десяти років, відповідає за дотримання релігійних норм у виробництві маци. Щоденно до виробництва в Дніпрі залучено до 70 людей на зміні, в Умані – 50.
Сьогодні маца Made in Ukraine краща за ізраїльську, запевняє власник пекарні на основі відгуків споживачів. Смак та якість української маци також визначає Фрімерман. «В Україні якісна пшениця, про це всі знають, – каже Стамблер. – Зараз навіть в Ізраїлі хочуть українську мацу».
Ви знайшли помилку чи неточність?
Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.