Категорія
Компанії
Дата

Доктор Ілон і містер Маск. Мільярдер знову ошелешує інвесторів Tesla і змінює фокус уваги компанії. Цього разу на роботаксі

Ілон Маск Tesla електромобілі роботаксі /Getty Images

Ілон Маск. Фото Getty Images

Імпульсивний Ілон Маск заспокоїв інвесторів, розповівши про те, що планує зайнятися дешевшими електромобілями. Цю ідею він виношував давно. Днями Маск приголомшив усіх скороченням команди, які курували зарядними станціями, адже тепер у нього в пріоритеті безпілотні поїздки. Хоча технології для них навіть і близько не готові.

⚡️Ми дуже хочемо, щоб наші читачі знали більше, створювали більше і заробляли більше. Тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом SMART до 19.05 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Останнім часом складається таке враження, ніби в гендиректорі Tesla живе доктор Ілон і містер Маск. Коли він наступного разу щось захоче сказати, це буде старий добрий техноботан із великими ідеями, що змінюють світ, або ж бізнесмен-мільярдер, який вмить змінює напрям роботи багатомільярдного бізнесу? 

Доктор Ілон успішно запускає ракети багаторазового використання і обіцяє випустити електромобілі ціною до $30 000, щоб боротися із кліматичними змінами. Містер Маск викликає обурення Білого дому за поширення антисемітських теорій змови у власній соцмережі Х, за яку він значно переплатив, і ставить у пріоритет виробництво електричного фургона Cybertruck за $100 000, продаж якого відкликають за пʼять місяців після випуску. 

Минулого тижня саме доктор Ілон під час звіту про заробітки Tesla заспокоїв знервованих інвесторів і вселив упевненість в аналітиків, представивши плани щодо створення дешевших електромобілів, які він обіцяв ще у 2006-му. Він же здивував усіх поїздкою у Пекін за схваленням на функцію «Асистент водія» в автівках для китайських споживачів. 

Аж раптом того ж тижня вже містер Маск повідомив про скорочення 10% компанії включно із ключовими директорами і командою розробки мережі зарядних станцій Supercharger. Звільнення команди Supercharger всіх вкрай здивувало, адже в першому кварталі саме вона показала найкращі результати.

Такі неоднозначні кроки, схоже, вказують на те, що Маск збирається змінити профіль Tesla зі світового лідера електромобільної промисловості на службу роботаксі. Це вкрай ризиковане рішення, до якого Tesla навряд готова і на якому навряд вдасться заробити стільки, скільки очікує Маск. Waymo і Cruise значно більше і довше займаються тестуванням безпілотної технології, ніж Tesla, але і вони не можуть похизуватися приголомшливими успіхами.

«Якщо хтось не вірить, що Tesla розвʼяже проблему безпілотної технології, думаю, цій людині не варто бути інвестором компанії. Ми саме в процесі цього і нам усе вдасться», – сказав Маск під час звіту 23 квітня.

Втім його послужний список у цьому питанні говорить про зворотне. Поточні версії автопілоту і повністю безпілотного управління (FSD) повʼязують із 13 серйозними аваріями. Попри очевидні назви цих опцій, компанія закликає клієнтів постійно слідкувати за діями авто, адже насправді воно не повністю автономне. 

Минулого тижня Національна адміністрація безпеки дорожнього руху США (НАБДР) розкритикувала Tesla за «недостатні» заходи, які вживає компанія для того, щоб водії були уважними під час використання цих функцій. Цей регулятор також вважає, що порівняно із функціями «Асистент водія» інших автовиробників Tesla «відстає».

Якщо ж говорити про повністю безпілотні/автономні роботаксі, то це ще складніше. Waymo, що належить до Alphabet Inc., вже понад десять років вкладає мільярди доларів у розробку повністю безпілотної технології і лише зараз розширює комерційні операції у четверте американське місто після Фенікса, Сан-Франциско і Лос-Анджелеса. Zoox, яка входить до Amazon, планує цього року запустити комерційні роботаксі у Лас-Вегасі. Без подібних пілотних чи випробувальних програм Tesla, беззаперечно, відстає від конкурентів.

Безпілотне таксі Waymo роботаксі

Безпілотне таксі Waymo.

Ніколи не кажи ніколи

«Ніколи не кажи ніколи, адже якщо вкласти достатньо ресурсів і зусиль, компанія може принаймні зрівнятися із Waymo, – міркує ШІ-експертка і викладачка Університету Джорджа Мейсона Міссі Каммінґс, яка донедавна була радницею НАБДР з питань безпілотних авто. – Та я не думаю, що це станеться, принаймні не у найближчому майбутньому».

Маска давно звеличують як техновізіонера за революцію в автомобільній і аерокосмічній індустріях. Але на кожний прорив, як-от електромобіль-бестселер Model Y чи інтернет-система Starlink, припадало чимало провалів і невдач. Світ так і не побачив, наприклад, мережу станцій заміни електромобільних батарей, «сонячні» дахи, вакуумні поїзди Hyperloops, автономного робота (той, що був на презентації, виявився танцівником у костюмі робота). Та й новий Cybertruck, схоже, теж наближається до провалу. 

Катастрофічна покупка Twitter за $44 млрд (Fidelity знецінив частку мільярдера в соцмережі на 71%) – це лише одне із низки неоднозначних ділових рішень Маска за останній рік. Ще одне – це вкласти мільярди доларів у Cybertruck замість того, щоби спрямувати ці кошти на дешевші електромобілі для масмаркету, які він вже не один рік обіцяє інвесторам. Мало того, що в електропікапу був повільний запуск, а всі куплені автівки довелося відізвати через проблеми із педаллю газу, так він ще й навряд допоможе підвищити продажі компанії, які падають. Tesla повідомила, що не планує продавати Cybertruck за межами США.

А рішення звільнити команду Supercharger теж неабияк спантеличує. Цей підрозділ допоміг підвищити доходи компанії від послуг на 25% до $451 млн, згідно зі звітами для Комісії з цінних паперів і бірж. Цьому сприяло те, що Маск дозволив заряджатися на фірмових станціях електромобілям інших виробників. Багато хто вважав цей крок переломним для планів американського уряду розвивати електромобільну інфраструктуру, а Маск може отримати за це $17 млн з федеральної грантової програми.

У своєму пості в X Маск запевнив, що «Tesla все ще планує збільшувати мережу Supercharger, але нові локації зʼявлятимуться повільніше, а більше уваги приділятимемо максимальному аптайму і розширенню наявих станцій».

Так само викликає купу запитань рішення Маска проголосити Tesla компанією, що більше зосереджується на ШІ і роботаксі, ніж на виробництві автомобілів.

«Така заява приголомшує, – сказав Ґреґ Сілверман, міжнародний директор Interbrand, яка вивчає і оцінює сприйняття людьми корпоративних брендів. – Час, зусилля і гроші, які підуть на перепрофілювання компанії на послуги роботаксі, будуть титанічними. Це, певно, буде навіть складніше, ніж створювати нові покоління електромобілів».

Гонитва за безпілотною технологією

Маск придивлявся до технології автопілоту ще з 2016-го, коли він заявив, що «тесли» оснащені усіма камерами, сенсорами та обчислювальною потужністю, які потрібні, щоб машина їхала сама. Це не було підтверджено, і навіть вісім років удосконалення ПЗ і «заліза» дали компанії лише «повністю безпілотне управління під наглядом», як назвав це Маск. Тобто це означає, що людина в будь-який момент має бути готова взяти на себе управління авто.

Бажання Маска перетворити Tesla на компанію роботаксі збіглося з різким падінням продажів фірмових електромобілів у першому кварталі року і з повільним та проблемним стартом

Cybertruck Tesla /Getty Images

Cybertruck від Tesla. Фото Getty Images

Cybertruck. Світова конкуренція за нижчі ціни на електромобілі зростає, особливо від дешевших моделей китайської BYD, а це тисне на маржу Tesla. А от перспективи сервісу роботаксі, який вимагає невеликого автопарку, виглядають привабливо. Тільки уявіть: один завод Tesla може зібрати стільки роботаксі, скільки буде треба, і вони перевозитимуть стрімкі потоки пасажирів, кожен з яких буде платити!

Але навряд чи варто розраховувати на величезні прибутки від роботаксі, навіть якщо вдасться подолати усі технічні виклики. У своєму дослідженні аналітик капітальних інвестицій Deutsche Bank Еммануель Роснер пише, що не робить великих ставок на роботаксі нині через «значні регуляторні, операційні та технічні перешкоди» для цього сервісу. 

Навіть дозвіл на систему FSD в Китаї не принесе таке вже величезне зростання виторгу Tesla. У США компанія знизила вартість встановлення FSD до $8 000, а щомісячна підписка на неї коштує $99. Якщо в Китаї будуть такі самі розцінки, то щорічний виторг від цієї системи може становити понад $2 млрд щороку до 2030-го, згідно із аналітиком Bank of America Джоном Мерфі. Це менше десятої частини продажів Tesla у першому кварталі 2024 року

Автопілот і FSD ≠ автономність

Tesla наштовхнулася на юридичні проблеми через те, як вона рекламує так звані режими «автономного водіння». Хай там як Маск нахвалює ШІ-потужності його компанії, американські регулятори подали на Tesla до суду за те, що вона назвала ці функції «Повністю безпілотне управління» і «Автопілот». Контрольні органи вважають, що такі назви створюють хибне враження у користувачів щодо можливостей цих систем, що може мати небезпечні наслідки. В Німеччині у Tesla схожі проблеми тривають не один рік.

Департамент юстиції Каліфорнії вже готується до засідання у цій справі проти компанії, воно має відбутися 9 вересня 2024 року. 

У Tesla, як і у десятків інших компаній, є дозвіл на тестування автомобілів із автономним управлінням із безпековим водієм у Каліфорнії. Втім з 2019-го компанія не звітувала штату про наїжджені милі, повідомляє Департамент транспортних засобів (ДТЗ) штату. Щоб перейти від випробувальних поїздок до комерційних послуг, Tesla треба буде дозвіл ДТЗ (хоч агентство не підтвердило, що компанія на нього подалася) і схвалення Каліфорнійської комісії з громадських послуг. 

Транспортні агентства Аризони і Невади, де знаходяться інші ключові міста для випробування безпілотних авто, так само заявили, що Tesla не зверталася до них. ДТЗ Техасу, нового дому компанії, не відповів на прохання про коментар.

Довга дорога до роботаксі

Після 15 років і мільярдів доларів, які пішли на дослідження, розробку і випробування, Waymo лише зараз починає переходити до більш суттєвої комерціалізації технології автономного водіння. Сотні електромобілів компанії їздять у Феніксі, Сан-Франциско і Лос-Анджелесі без жодного водія-страхувальника та виконують «десятки тисяч» комерційних поїздок щотижня, повідомляє Waymo. Цього року компанія планує запустити платні роботаксі в Остіні. 

Waymo не розкриває свій виторг від сервісу роботаксі. Та якщо припустити, що у 2024-му щотижня в середньому її таксі без водія обслужить 50 000 клієнтів, кожен з яких заплатить $20, то за чинного масштабу роботи її виторг перевищить $50 млн. А якщо її послуги поліпшаться, автопарк збільшиться до десятків чи сотень тисяч автівок і вона зайде в нові міста, то ця цифра швидко може підскочити до мільярдів доларів на рік. На це Alphabet і розраховує, а Маск і сам прагне такої нагоди.

Роботаксі Cruise безпілотні технології /Cruise LLC/getcruise.com

Роботаксі Cruise Фото Cruise LLC/getcruise.com

Втім таких доходів можна очікувати лише за умови того, що роботаксі безпечні. Минулого року Cruise, головний конкурент Waymo і дочірня компанія General Motors, повністю зупинила операції у Сан-Франциско і втратила ліцензію на послуги роботаксі в Каліфорнії після того, як одна з автівок компанії протягнула пішохода, якого збило інше авто. 

У Waymo були і свої ДТП: невелике зіткнення з авто на тягачі у Феніксі та наїзд на велосипедиста, якого завадила побачити вантажівка, у Сан-Франциско. Але значних травм чи смерті безпілотні таксі Waymo не завдавали.

А от безпечність нинішнього безпілотного ПЗ Tesla викликає занепокоєння деяких ветеранів індустрії. Не всі вірять Масковим словам про те, що «тесли» можуть стати повністю безпілотними лише за допомогою ШІ, який підтримуватимуть нейромережа компанії, її компʼютерна система і камери. І це без таких важливих сенсорів, як радари і лідар. 

«Мене найбільше турбує те, що Tesla бракує терпіння і технічного підходу, які потрібні для безпечного випуску дійсно безпілотного авто на дороги, – пояснює Джон Кравцік, колишній гендиректор Waymo і давній голова американського автопідрозділу Hyundai Motor. – Це ставить під загрозу всю безпілотну індустрію».

Нейромережі, камери та галюцинації

ШІ-експертка Каммінґс не поділяє впевненості Маска у нейромережах і камерах.

«Немає такої автівки, яка б могла самостійно їхати й у динаміці аналізувати обʼєкти лише за допомогою компʼютерного бачення [яке дають камери]. Це неможливо, – сказала вона, посилаючись на власне наукове дослідження. – У нього [компʼютерного бачення] просто немає здатності правильно сприймати світ. З усіх систем, що використовують для безпілотних технологій, компʼютерне бачення є найменш точним. Радари можуть бути достатньо точними. Як і лідар, якщо немає дощу. Та якщо технологія спирається лише на компʼютерне бачення, люди будуть помирати».

Та й попри успіхи Waymo у безпілотному водінні Каммінґс не впевнена, що цю технологію хоч хтось опанує найближчим часом. Все через те, як ШІ-системи інтерпретують дані під час їзди.

«Одна з проблем – це галюцинації, – пояснює вона. – Часто можна почути про великі мовні моделі та їхні галюцинації, але системи компʼютерного бачення буквально галюцинують. Вони бачать те, чого немає, і цю проблему наразі неможливо вирішити. Ми дійсно дуже стараємось, але все марно. Навіть і близько не підійшли до цього».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні