Категорія
Новини
Дата

Акції Tesla злетіли на 13% після публікації фінрезультатів і заяви Ілона Маска про «бюджетний» електромобіль

1 хв читання

Чистий прибуток американського виробника електромобілів Tesla Inc. за результатами першого кварталу впав у 2,2 раза, виручка знизилася на 9%, йдеться у пресрелізі про квартальні фінрезультати. Акції компанії зросли більш ніж на 13% на заяві Ілона Маска про «більш доступні моделі». 

Ключові факти

  • Чистий прибуток у першому кварталі скоротився до $1,13 млрд в порівнянні з $2,5 млрд за аналогічний період 2023 року. Прибуток у розрахунку на акцію знизився до $0,34 з $0,73.
  • Виручка Tesla зменшилася до $21,3 млрд з $23,33 млрд проти першого кварталу минулого року (прогноз аналітиків – $22,2 млрд).
  • Валова рентабельність зменшилася до 17,4% в порівнянні з 19,3% роком раніше.
  • Компанія оновила майбутню лінійку автомобілів, щоб запустити нові моделі раніше, ніж планувалося, заявив гендиректор Tesla Ілон Маск у зверненні до акціонерів. Раніше Tesla планувала почати виробництво нових моделей у другому півріччі 2025 року.
  • За словами Маска, нова лінійка включатиме «більш доступні моделі». Він також додав, що нові автомобілі будуть випускатися на тих самих виробничих лініях, що і теперішні моделі.
  • Після публікації звітності акції компанії подорожчали більш ніж на 13%. 

Контекст

Tesla вперше від початку пандемії COVID-19 стикнувся зі зниженням обсягу продажів у річному вимірі. У першому кварталі компанія мала поставити близько 449 000 авто, але реальні поставки були на 14% меншими – 386 000 авто.

Напередодні Tesla оголосила, що скоротить 2688 співробітників своєї гігафабрики в Остіні і понад 3000 робочих місць у Каліфорнії.

Загалом Tesla планує звільнити понад 10% своєї робочої сили по всьому світу, свідчить внутрішня записка компанії, з якою ознайомилося агентство Reuters. 

Tesla готується до уповільнення зростання у 2024 році після кількох років швидкого зростання продажів. Акції компанії подешевшали майже на 42% з початку поточного року.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні