Доставка їжі від сервісу таксі Uklon /Shutterstock
Категорія
Компанії
Дата

Привіт, Glovo. Сервіс таксі Uklon може запустити власну доставку їжі вже в листопаді. Forbes дізнався деталі майбутньої послуги (ОНОВЛЕНО)

Сервіс таксі Uklon може запустити власну доставку їжі вже у листопаді Фото Shutterstock

Сервіс таксі Uklon готується запустити новий бізнес-напрям – власну доставку їжі. На ринку уже є лідери – іспанський Glovo та естонський Bolt Food. Скласти конкуренцію намагається Loko від «Сільпо». Чи є тут місце новому сервісу?

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

«Тактику для запуску обрали незвичайну – надто тихо запускаються», – говорить Forbes один із дев’яти кур’єрів – тестувальників сервісу доставки Uklon. Їх відібрали на початку осені «через зв’язки» та за критерієм, що курʼєр заробляє в інших сервісах доставки від 30 000 грн на місяць. Поріг допоміг визначити, це основна робота чи підробіток. Нова функція буде частиною суперапп Uklon, розповідає на правах анонімності один із працівників компанії.

Тестувальники перевіряли, як у файлі додатка налаштовані відображення замовлень, оплата, чайові, геолокації та статус замовлення. «Сам додаток за функціоналом схожий на Glovo, за дизайном – на Bolt Food», – каже тестувальник.  

Пресслужба Uklon підтвердила Forbes, що компанія готується запустити новий напрямок. «Проєкт перебуває на стадії розробки», – йдеться в письмовій відповіді. Більше деталей сервіс поки не коментує. 

Коли буде запущено доставку Uklon? Це може статися в середині листопада в Києві, йдеться в кур’єрському чаті «Uklon Delivery Київ Україна». «Uklon дійсно запуститься в найближчі тижні», – говорить кур’єр конкуруючого сервісу Bolt Food на правах анонімності. Точну дату запуску в компанії назвати не можуть. «Інформація про запуск в листопаді не є остаточною», – прокоментувала пресслужба.  

Після запуску Uklon планує найняти приблизно 200 кур’єрів, говорить один із тестувальників. Чи багато це? В одного з її майбутніх конкурентів Glovo за пʼять років на українському ринку хоча б одну доставку виконало 53 000 курʼєрів. Bolt Food не розголошує точну кількість курʼєрів – за 2023 рік хоча б одне замовлення виконали десятки тисяч людей.

Один із можливих майбутніх ресторанів у додатку Uklon — американська мережа фастфудів KFC. В Україні вона має 56 закладів, найбільше в Києві та області — 27. «KFC в Україні веде перемовини з Uklon, щодо майбутнього партнерства, — прокоментувала пресслужба на запит Forbes. — Розглядаємо Uklon, як нового можливого агрегатора. Компанія проходить акредитацію у Yum! Brands (материнська компанія KFC — ред)».

надано пресслужбою

Uklon планує позмагатися на ринку доставки, говорив новий СЕО компанії Сергій Гришков Фото надано пресслужбою

На ринку доставки Uklon поступово розвивається з 2020 року, запустивши послугу перевезення містом пакунків, документів тощо. Також у додатку доступна доставка невеликих вантажів (до 20 кг). Для ритейлу, кафе, ресторанів та аптек Uklon пропонує послугу B2B замовлень. 

Один із клієнтів – мережа супермаркетів «Сільпо» з понад 300 магазинами, писав AIN у лютому 2023 року. Uklon доставляє оформлені на сайті онлайн-замовлення «Сільпо». Водночас у додатку супермаркету є доставка Loko, яку материнська компанія Fozzy Group запустила в квітні 2022 року.   

Uklon планує позмагатися на ринку доставки, говорив в інтерв’ю Forbes новий СЕО компанії Сергій Гришков у серпні 2023-го. Тоді співзасновники Віталій Дятленко, Сергій Смусь, Вікторія та Дмитро Дубровські відійшли від операційки та передали керування найманому менеджменту. «Наша ціль – остання миля доставки, здебільшого для B2B, – говорив Гришков. – Для цього треба зробити велику роботу та вийти з гарним продуктом і пропозицією». 

«Ми не плануємо у нашому додатку додавати розділ із можливістю замовляти доставку їжі. У нас не було і поки що цього немає в планах», – зазначив Гришков в інтервʼю AIN у листопаді. Він наголосив, що компанія планує сфокусуватися саме на В2В-доставці останньої милі.

Новий СЕО компанії Uklon Сергій Гришков /надано пресслужбою

Новий СЕО компанії Uklon Сергій Гришков Фото надано пресслужбою

Місце на ринку

Uklon уже закріпив своє місце на ринку сервісів таксі, випередивши за кількістю поїздок естонського конкурента Bolt, свідчать дані дашборду monobank. «Запуск сервісу доставки є логічним для Uklon, який планує бути саме агрегатором, а не службою таксі», – говорить ресторатор Дмитро Борисов. Його холдинг Gastro Family поки що не отримував пропозицій про співпрацю. 

На українському ринку доставки їжі з ресторанів лідирують два міжнародних гравці: іспанський Glovo та естонський Bolt Food. У грудні 2022 року частка іспанського сервісу на ринку перевищувала 50%, за оцінкою генеральної менеджерки Glovo в Україні Марини Павлюк. Bolt Food також збільшує свою частку ринку, говорив Forbes у жовтні регіональний менеджер Іван Гринчук.

Про вчасний вихід Uklon на ринок доставки свідчать показники конкурентів. Glovo вийшов на довоєнні показники у березні 2023 року, бізнес зростає щомісяця на 5%, говорила в жовтні Павлюк. Обсяг замовлень Bolt Food також виріс – на 50% порівняно із січнем 2022 року, розповів Гринчук. Сервіс має на платформі 3000 ресторанів і щомісяця підключає по 200 нових. Конкуренцію лідерам намагається нав’язати сервіс Loko від «Сільпо». Крім продуктів, там можна замовити страви з 700 ресторанів. Ще у квітні 2023-го їх було 250.  

На доставку припадає лише 5% українського ресторанного бізнесу, оцінює Борисов. Наприклад, у США доставкою користуються 30% відвідувачів ресторанів. «На початку гравці будуть відкушувати ці 5% ринку один в одного, – говорить він. – Але загалом всі працюють на те, щоб ринок створити». 

Після публікації матеріалу додано коментар мережі фастфудів KFC та додано цитату з інтервʼю СЕО Uklon Сергія Гришкова виданню AIN.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні