Категорія
Інновації
Дата

Інвестори Кремнієвої долини полюбляють оборонні технології, але урядові гроші переважно йдуть Ілону Маску. Чим збирається дивувати військову індустрію стартап-єдиноріг Saronic

3 хв читання

Морські дрони безпілотні кораблі військові технології /Saronic, Forbes

Чотириметрове безпілотне судно від стартапу Saronic. Фото Saronic, Forbes

Остінський виробник військових автономних човнів Saronic, який стартував у 2022-му, залучає $175 млн для створення флоту морських дронів

Даруємо 40% знижки на річну підписку Forbes Digital. Пропозиція діє за промокодом SEPT40 до 18 вересня включно. Оформлюйте за посиланням.

Венчурна фірма Andreessen Horowitz очолила раунд фінансування на $175 млн для стартапу Saronic, який виробляє військові автономні човни. Це вже не перша ставка цієї інвестиційної компанії на техностартапи в надії продати їхні продукти армії США.

У відповідь на запит Forbes Saronic підтвердила, що в липні закрила раунд фінансування Серії В за оцінки понад $1 млрд. Стартап, який не повідомляв про значні урядові контракти, але похвалився великими планами на зростання, вже залучав майже $70 млн від Point72 Ventures, 8VC і Lightspeed. Saronic розповіла, що липневі інвестиції надійшли від «нових і захоплених інвесторів, серед яких 8VC, Caffeinated Capital, Elad Gil і NightDragon».

«Той факт, що ця сфера приваблює гроші, що люди пропонують інновації та експерименти з речами, які на їхню думку справді потрібні [міністерству оборони], є дуже позитивним для цієї країни, – сказав гендиректор Діно Маврукас в інтервʼю Forbes. – Якщо ми вступимо у конфлікт, то рішуче переможемо. Для цього потрібен капітал.»

Andreessen Horowitz не відповіла на прохання про коментар, але підтвердила свою інвестицію у пресрелізі, що опублікувала Saronic. 

Автономні військові технології в тренді

Saronic заснована у 2022-му Маврукасом, ветераном таємної групи морських котиків «Команда 6», і колишнім солдатом Військово-морських сил США Робом Леманом, який став комерційним директором. Їхня компанія сподівається створити тисячі безпілотних суден, які будуть своєрідним другим пілотом флоту військових кораблів США. 

Морський дрон Spyglass Saronic військові технології безпілотні системи /Скріншот із сайту www.saronic.com

Морський дрон Spyglass від компанії Saronic Фото Скріншот із сайту www.saronic.com

Суднобудівельні потужності військово-морського флоту Китаю суттєво перевищують американські потужності, що й занепокоїло співзасновників стартапу. А малі, дешеві та автономні човни можуть підсилити американців у Індійсько-Тихоокеанському регіоні. Замість того, щоб будувати нові високовартісні кораблі, Маврукас сказав, що Saronic бере участь у «зміні парадигми» в бік автономних систем.

Новоспечений статус єдинорога Saronic – це ще одна ознака зростання інтересу до оборонних технологій, а компанії, які ними займаються, залучають чималі інвестиції. Наприклад, виробник автономних збройних систем і дронів Anduril, якого підтримує Founders Fund, веде перемовини про залучення $1,5 млрд. Це може збільшити його вартість до понад $14 млрд, повідомила Bloomberg. 

А німецька HelsingAI, яка виробляє ШІ-системи для європейських військових, цього місяця закрила раунд фінансування на майже $500 млн за оцінки понад $4,5 млрд, писав Forbes.

От тільки весь цей хайп підважує прохолодний ентузіазм уряду до укладання угод із молодими компаніями оборонних технологій. Огляд Silicon Valley Defense Group 100 компаній у сфері нацбезпеки з підтримкою венчурного капіталу доводить це. Ця сотня, хоч і залучила разом $54 млрд інвестицій, але урядових контрактів отримала на вдвічі меншу суму – та й то, більшість пішла SpaceX Ілона Маска.

Разом з тим, автономні військові системи, такі як у Saronic, що можуть нести на собі зброю, все одно привертають увагу інвесторів Кремнієвої долини та Пентагону. У квітні міноборони США оголосило, що отримало $500 млн для першого траншу в рамках програми Replicator, яка передбачає купівлю тисяч дронів і дешевих автономних систем для протидії китайській військовій загрозі. У пресрелізі міністерство повідомило, що отримало понад 100 заявок від компаній з «морської індустрії» і розраховує цього літа почати підписувати контракти на прототипи. 

Морські дрони Saronic

Маврукас сказав, що у Saronic вже є кілька контрактів, але відмовився називати замовників чи суми свого виторгу. Відмовився він говорити й про те, чи бореться його компанія за контракт у програмі Replicator, але сказав, що вона є «чудовим прикладом того, про що ми говорили».

Морський дрон Corsair Saronic військові технології безпілотні системи /Скріншот із сайту www.saronic.com

Морський дрон Corsair від компанії Saronic Фото Скріншот із сайту www.saronic.com

У Saronic вже є два прототипи морських дронів:

  • двометровий Spyglass; 
  • чотириметровий Cutlass.

Обидва використовують сенсори для виконання самостійних місій без залучення людини-оператора. Їх було представлено під час нещодавніх навчань Військово-морського флоту, де, за словами компанії, вона продемонструвала здатність її суден рухатися роєм.

А цього тижня Cutlass випустила нову, більшу модель Corsair, каже Маврукас. 

Гендиректор розповів, що з новими інвестиціями Saronic зможе швидко масштабуватися, набравши до кінця 2024-го понад 200 людей у штат і збільшивши виробництво морських дронів на заводі в Остіні до «сотень».

«Цей перехід до автономних пристроїв у веденні війни для того, щоб ми продовжили бути найпотужнішою армією світу», – каже Маврукас.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд