Категорія
Інновації
Дата

Ноутбук за 100 000 грн. Apple вперше за два роки оновила MacBook Pro. «Алло», «Фокстрот» та «Цитрус» розповідають, як в Україні купують преміумлептопи

Новий ноутбук MacBook Pro

Новий ноутбук MacBook Pro

Українські ритейлери очікують сплеску продажів преміальних ноутбуків після презентації Apple нових iMac та MacBook Pro. Чи вдалося їм вийти на довоєнні показники

Вперше за три роки Apple оновила лінійку компʼютерів iMac. Ноутбуки MacBook Pro востаннє оновлювали два роки тому. Вони отримали на 20% яскравіший екран та до 22 годин автономної роботи акумулятора. 

Вагома зміна у новому iMac – процесор M3, який дає змогу вдвічі швидше редагувати відео та фото, запевняє пресслужба компанії у своєму офіційному релізі. «Ми ніколи не зупиняємося на інноваціях, – сказав голова Apple Тім Кук під час презентації Scary Fast у штаб-квартирі в Купертіно. – Ми вивели наші продукти та платформи далі, ніж будь-коли раніше». 

В Україні попит на «яблучну» та іншу преміальну техніку поступово відновлюється. Попит на смартфони преміумсегмента у вересні 2023-го вже досяг довоєнних показників. З ноутбуками буде не так швидко.

MacBook Pro та iMac на M3. Що нового показала Apple /Getty Images

MacBook Pro та iMac на M3. Що нового показала Apple

Головна новинка – потужніші процесори M3, M3 Pro та M3 Max, які виготовляються за 3-нанометровим техпроцесом. Вони мають підвищену швидкість роботи, енергоефективність, у 2,5 раза більшу швидкість візуалізації у порівнянні з M1. Ще одна модифікація M3 – «динамічне кешування», що дає можливість збільшити або зменшити пам’ять для задачі за необхідності. Завдяки цьому ресурси гаджета використовуються більш ефективно. 

Чип M3 має 8-ядерний процесор та 10-ядерний графічний процесор із памʼяттю до 24 ГБ. У M3 Pro – 12-ядерний процесор та 18-ядерний графічний процесор із 36 ГБ. M3 Max – 16-ядерний процесор та 40-ядерний графічний процесор, який підтримує до 128 ГБ. 

Apple традиційно зменшує кількість портів у своїх гаджетах – 14-дюймовий MacBook Pro на M3 має лише два порти USB-C Thunderbolt 4, замість трьох. Натомість MacBook Pro на M3 Pro або M3 Max матиме три порти. 

Палітра для iMac незмінна – зелений, помаранчевий, рожевий, жовтий, фіолетовий, синій та сріблястий кольори. MacBook Pro з’явився в новому кольорі – космічний чорний.

Дорогі ноутбуки

Попит на ноутбуки преміумсегмента, ціна яких від 60 000 грн, почав активно відновлюватися у 2023 році. Одна з причин – зник дефіцит. «Він був спричинений початком бойових дій та світовим постковідним дефіцитом, з якого світовий ринок тільки почав виходити у 2022 році», – каже менеджер із категорійного збуту відділу комп’ютерної техніки та мобільних пристроїв «Фокстрот» Олександр Зелінський.

За неповний 2023 рік в «Алло» продажі преміальних ноутбуків збільшилися на понад 15% у порівнянні з 2022-м, говорить керівник відділу цифрової техніки «Алло» Олексій Стриж. У грошовому еквіваленті обсяг продажів за січень–вересень 2023 року перевищив аналогічний період 2021-го. «Це пов’язано зі зростанням вартості ноутбуків у цілому внаслідок глобального здорожчання комплектуючих на виробництві», – каже Стриж.

Повністю продажі преміальних ноутбуків повернуться на довоєнний рівень наступного року, прогнозує Стриж. «Зазвичай під кінець року обсяги продажів у преміальному сегменті електроніки збільшуються через знижки на «чорну п’ятницю» та з нагоди Різдва й Нового року», – додає він. 

Нові iMac на М3

Нові iMac на М3

Попит зросте на 10–20% протягом 2024 року, каже CEO «Цитрус» Вадим Лисюк. Причин декілька – стимул продажів після презентації, ймовірні блекаути та пристосування до війни. «Mac та інші ноутбуки преміумсегмента довше працюють від батареї та мають більш розширені можливості використання», – додає Лисюк. 

Також відновлення преміумсегмента штовхають ігрові ноутбуки. Їхня частка на ринку зросла до 33,1% у 2023-му порівняно з 25,5% у 2022-му, каже Зелінський. За останні три роки в топі продажів «Фокстрот» – ігрові ноутбуки. У 2021-му – ASUS F15, у 2022-му – Lenovo IdeaPad5, у 2023-му їх потіснив Acer Nitro 5.

Натомість попит на ноутбуки й компʼютери Apple відстає від загального темпу відновлення. «Через брак постачання частка Apple на українському ринку в 2022 році знизилася, – каже Зелінський. – Однак у цьому році їхня частка почала відновлюватися». Про це свідчать і показники «Алло» – продаж ноутбуків Apple скакнув на 40% за неповний 2023 рік, хоча у 2022 році вони були майже на рівні 2021-го. 

Ціни на новинки Apple

Цінники на нові продукти Apple стартують від $1599 за 14-дюймовий MacBook Pro на M3. На M3 Pro та M3 Max – від $1999. Ціна 16-дюймового MacBook Pro – від $2499. Вартість 24-дюймового iMac – від $1299. Передзамовлення можна оформити з 31 жовтня 2023-го, а 7 листопада – техніка з’явиться у магазинах Apple. 

Поки що офіційних магазинів Apple в Україні немає. Перша спроба відкрити офіс була наприкінці червня 2021-го. До цього у березні компанія запустила український розділ сайту. Проте наразі єдиний офіційний імпортер техніки Apple в Україну – ТОВ ПІІ «ASBIS Україна». 

Перші поставки в Україну варто очікувати протягом місяця з моменту презентації, каже Стриж. Оформити замовлення в офіційних ритейлерів на кшталт «Цитруса» все ще не можна – максимум підписатися на сповіщення про старт продажів. Менші дистриб’ютори вже виставили цінник із передзамовленням. У eStore ціна на новий iMac варіюється від 65 000 до 83 000 грн. 

Вартість MacBook Pro в Україні може становити близько 100 000 грн, прогнозує Стриж. При такій вартості головними споживачами залишаються переважно IT-спеціалісти, додає Зелінський. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні