Сем Альтман заснував цифрові «паспорти» від Worldcoin. /Getty Images
Категорія
Інновації
Дата

$60 в обмін на скан ока. Криптоплатформа Worldcoin Сема Альтмана збирає біометрику людей для «цифрових паспортів». Які можливі ризики проєкту. Розбір Forbes

Сем Альтман заснував цифрові «паспорти» від Worldcoin. Фото Getty Images

Компанія Worldcoin пропонує $60 і легкий спосіб довести інтернету, що ти не робот. Треба лише дозвіл на збір ваших біометричних даних, а саме скану райдужної оболонки ока. Чи безпечно довіряти приватній компанії таку особисту інформацію? 

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Криптовалютний проєкт Worldcoin, одним із засновників якого є генеральний директор OpenAI Сем Альтман, дає усім охочим свою нову криптовалюту WLD на суму $60 в обмін на цифровий скан ока. На додачу до 25 токенів WLD користувач отримує унікальний World ID, який доводить, що він або вона – людина, а не робот чи штучний інтелект. Такий цифровий сертифікат ідентифікації можна надавати третім сторонам для підтвердження особи без необхідності надавати будь-яку іншу інформацію.

Проте аналітики, інвестори й дослідники, з якими поговорив Forbes, переймаються тим, що приватна організація може володіти міжнародною базою даних сканів людських очей. Особливо спеціалістів насторожує, що кампанія Worldcoin зі збору очних сканів розпочалася у бідних і країнах, що розвиваються: Аргентині, Чилі, Індії, Уганді. У США така процедура ще не доступна, а в Кенії, Великій Британії та Німеччині вона під перевіркою регуляторів.

З іншого боку, система ідентифікації від Worldcoin може допомогти з проведенням миттєвих міжнародних переказів, прокласти шлях для прозорішого й інклюзивнішого демократичного процесу шляхом верифікованого голосування, а також створити ефективніший розподіл ресурсів. Принаймні так заявляє Worldcoin.

Проблеми Worldcoin із регуляторами

Згідно з даними, які надала Worldcoin, понад 2 млн людей з 34 країн підписалися на World ID. Worldcoin також повідомила, що нарощує поширення у світі її сканерів для ока Orbs. У компанії сподіваються, що цього року загальна їхня кількість досягне 1500. За повідомленням Worldcoin, це їм вдалося вдвічі швидше, ніж залучення першого мільйона користувачів.

Минулого тижня мобільний застосунок Worldcoin – World App – став найзавантаженішим у Кенії, обійшовши WhatsApp і TikTok. Про це повідомила фірма AppFigures без зазначення точного періоду. Найбільше популярності компанії сприяла реклама місцевих інфлюенсерів і музикантів. У соцмережах вони публікували дописи про те, як отримують власний World ID і як це чудово.

$60, які пропонують кенійцям за долучення до програми, – майже половина середньомісячного доходу в країні. Втім важко сказати, наскільки корисним буде такий інструмент ідентифікації в країні, де третина населення живе у бідності, в державі, яка цього року потерпала від жорстких протестів проти зубожіння населення.

Минулої середи кенійська влада оголосила, що перевірить діяльність Worldcoin, щоб оцінити «автентичність» і «законність» проєкту у країні. Уряд повідомив про призупинення подальшого сканування очей, але у заяві для Forbes Worldcoin Foundation написала, що призупинення роботи в Кенії було результатом «приголомшливого попиту», з яким стало важко справлятися.

Кенія приєдналася до Великої Британії й Німеччини, чиї регулятори вже ведуть розслідування цього проєкту цифрового «паспорта» від Альтмана.

«Ми звернули увагу на запуск WorldCoin у Великій Британії й розглянемо її практики, – заявив представник Офісу комісара з інформації у цій країні. – Згода на обробку біометричних даних повинна надаватися добровільно і має бути можливість відкликати її без негативних наслідків». Через те, що вся інформація у Worldcoin зберігається на блокчейні, зміна чи видалення даних неможливі.

Користь від сканування очей

Worldcoin засновано у 2019-му, а її співзасновником став Сем Альтман, гендиректор OpenAI. Інший співзасновник компанії, Алекс Бланіа, стверджує, що Worldcoin децентралізований.

Worldcoin заявляє, що роботу інфраструктурного ПЗ, яке підтримує коди для очних сканів після реєстрації, координує Worldcoin Foundation. Worldcoin Foundation – це група контрибʼюторів проєкту, яка зареєстрована на Кайманових островах і має дочірню фірму на Британських Віргінських островах. Випадково чи ні, але ці дві країни є відомими в усьому світі податковими раями.

«Ми не вважаємо вдалою ідеєю передавання біометричних даних неурядовій організації», – сказав венчурний капіталіст, який відмовився інвестувати у Worldcoin. Він додав, що це може стати прецедентом і поштовхом для інших криптокомпаній збирати біометричні дані. Небезпечних наслідків не уникнути, якщо лідер компанії виявиться нечистим на руку.

Компанія і платформа Worldcoin дає усім охочим свою нову криптовалюту Worldcoin (WLD) на суму $60 в обмін на цифровий скан ока. /Getty Images

Компанія і платформа Worldcoin дає усім охочим свою нову криптовалюту Worldcoin (WLD) на суму $60 в обмін на цифровий скан ока. Фото Getty Images

Tools For Humanity – розробник інструментів для підтримки протоколів Worldcoin. Запуск проєкту сканування очей відбувся 24 липня, а невдовзі пройшло розміщення нової криптовалюти на криптобіржах.

Та Worldcoin – це не перший проєкт на основі ідеї сканувати очі для підтвердження особи. Тринадцятирічна нью-йоркська компанія Clear, яка сканує райдужку та дає змогу платним підписникам не стояти у черзі на безпекову перевірку в аеропорту, каже, що має понад 15 млн клієнтів.

З поширенням штучного інтелекту стає все важче відрізнити людей від роботів у мережі. Саме тому децентралізована цифрова система верифікації може стати у пригоді як заміна традиційним способам логування.

«Усе важче визначити, де реальність, а де вигадка, особливо це непокоїть фінансові й демократичні системи, – написав у звіті Луїс Шуман, який керує платформами для трейдингу акцій і криптовалют. – Worldcoin хоче захистити людей від ШІ-дезінформації й зробити максимально зрозумілим, кому і чому можна довіряти в мережі».

Як створюється World ID

Tools For Humanity розробила спеціальний девайс під назвою Orb, який і лежить в основі ідеї підтвердження особи Worldcoin. Сканер підтверджує особу людини та присвоює їй унікальний World ID, такий собі паспорт, за допомогою якого його власники можуть довести, що він або вона є людиною. При цьому не потрібно розкривати особисті дані стороннім платформам, що повʼязані з протоколом Worldcoin.

«До девайсів Orb доступ має лише Tools for Humanity, тому створення World ID централізоване, – пояснює Абдулає Ндіає, викладач економіки Нью-Йоркського університету, який також проводить дослідження технології блокчейн. – Платформа чи цифрова інфраструктура повинна бути якомога відкритішою, щоб створення таких паспортів і їхнє оновлення було децентралізованим. Крім того, треба враховувати, що блокчейн дозволяє створювати застосунки на основі вже наявних даних та інфраструктури».

Ндіає вважає, що Worldcoin може відіграти важливу роль у тих частинах світу, де існує необхідність запровадження соціальних програм, але є складність із тим, щоб ця допомога знайшла правильних адресатів. Втім проєкт має потенціал стати ризикованим, якщо унікальні «паспорти» клієнтів Worldcoin повʼязуватиме з їхньою іншою інформацією, такою як імена, телефони й місце знаходження, а потім продавати ці дані.

У письмовій заяві Worldcoin сказала, що «не продає і ніколи не продаватиме особисті дані користувачів».

У Worldcoin пояснили, що скани райдужок обробляються, зберігаються, а потім видаляються з локальної памʼяті Orb, якщо власник скану не обере інший варіант дій. Проте оброблені на Orb дані шифруються та завантажуються у цифрову мережу ідентифікації Worldcoin на основі блокчейну. Це викликає сумніви у безпеці конфіденційності й змушує задуматися про те, чи дійсно безпечно віддавати свої біометричні дані технології, яка не передбачає можливості видалення чи зміни даних.

За словами Майкла Зілберга, голови звʼязків з інвесторами гедж-фонду AltTab Capital, така система ідентифікації потенційно може зменшити цифрове шахрайство, допомогти з доступом до банків країнам, де їх мало, і навіть зменшити кількість запитів на верифікацію особи.

Створювач Ethereum Віталік Бутерін перед запуском Worldcoin визначив у своєму блозі, основні ризики і потенційні проблеми /Getty Images

Створювач Ethereum Віталік Бутерін перед запуском Worldcoin визначив у своєму блозі основні ризики та потенційні проблеми. Фото Getty Images

Сумнівні звʼязки

Але чесність Worldcoin викликає сумніви через звʼязок Tools for Humanity із Семом Бенкманом-Фрідом, співзасновником сумнозвісної криптобіржі FTX. Проти Бенкмана-Фріда, який долучився до раунду інвестицій Серії А на $25 млн для проєкту у 2021-му, висунуто 12 кримінальних обвинувачень, серед яких шахрайство та відмивання грошей.

За даними дослідницької фірми PitchBook, у ранній стадії фінансування Worldcoin брав участь і сингапурський гедж-фонд Three Arrows Capital, який збанкрутував.

Цього року у раунді інвестицій Серії С Worldcoin залучила $115 млн, а провідними інвесторами стали Blockchain Capital і Andreessen Horowitz. PitchBook повідомляє, що вклалася й Alphabet, материнська компанія Google.

Впродовж наступних 15 років Worldcoin може випустити лише 10 млрд одиниць своєї криптовалюти, а одразу після запуску проєкту сканування очей у світі було доступно 143 млн цих токенів. Наразі ринкова вартість випущеної криптовалюти Worldcoin становить близько $340 млн, це на 34% менше, ніж у день випуску, говорять дані Coinbase. Тобто потенційно, всі 10 млрд токенів Worldcoin варті $23,7 млрд.

У квітневому дослідженні 2022-го в журналі MIT Technology Review компанію Worldcoin звинуватили в експлуатації бідних країн Африки й Азії та зборі біометричних даних у людей, які майже не розуміють, що таке Worldcoin.

Автори дослідження зробили такий висновок: «Значно дешевше і простіше розгорнути подібну операцію зі збору даних саме у місцях, де у людей мало грошей і юридичного захисту». На це речник Worldcoin відповів, що вони працюють і в розвинених країнах, наприклад, у кількох європейських.

Перед запуском Worldcoin засновник Ethereum Віталік Бутерін у своєму блозі визначив основні ризики й потенційні проблеми, повʼязані з системою ідентифікації компанії:

  • користувачі можуть ненавмисно поділитися більшою інформацією під час сканування очей, ніж планували;
  • мала кількість девайсів Orb;
  • неможливість перевірки конструкції Orb, що дає змогу компанії додавати у девайс лазівки на власний розсуд і, приміром, створювати купу підробних «паспортів»;
  • можливість створення надрукованих на 3D-принтері «фейкових людей» (тобто макетів ока), які можуть отримати World ID.

«Достатньо важко створити ефективну та надійну систему ідентифікації особи, особливо якщо за це беруться люди, далекі від криптогромади», – вважає Бутерін. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні