Мустафа Сулейман, гендиректор ШІ-стартапу Inflection AI /Getty Images
Категорія
Інновації
Дата

Запустив Chatbot Pi та залучив $1,3 млрд інвестицій. Як стартап Inflection AI за рік виріс до оцінки у $4 млрд та має у партнерах Microsoft і Nvidia

Мустафа Сулейман, гендиректор ШІ-стартапу Inflection AI Фото Getty Images

Завдяки підтримці Microsoft, Nvidia, а також мільярдерів Ріда Гоффмана, Білла Ґейтса й Еріка Шмідта, стартап колишнього лідера DeepMind Мустафи Сулеймана оцінюють у $4 млрд. Його однорічна компанія Inflection AI стверджує, що у неї найкраще обладнання для ШІ

Менш ніж за два місяці після запуску свого першого чатбота Pi ШІ-стартап Inflection AI та його гендиректор Мустафа Сулейман назбирали в інвесторів $1,3 млрд.

Microsoft, Nvidia й три найвпливовіших мільярдери світу технологій очолили інвестиційний раунд цього сан-франциського стартапу, який було засновано на початку 2022-го.

Співзасновник LinkedIn Рід Гоффман, співзасновник Microsoft Білл Ґейтс і колишній гендиректор Google Ерік Шмідт особисто вклалися у стартап, а Nvidia стала єдиним новим інвестором.

За даними джерела, що знайоме із транзакцією, у новому раунді його оцінили у $4 млрд. Inflection повідомила, що компанія і Сулейман залишаються мажоритарними акціонерами, але від додаткових коментарів відмовилася.

В інтервʼю Сулейман розповів, що група переважно інсайдерів запропонувала додаткові інвестиції, коли Inflection «завалили пропозиціями» після запуску чатбота Pi у травні.

«Думаю, люди бачать, що це лише верхівка айсберга, – сказав Сулейман Forbes. – Попереду відкриється шлях великих можливостей, коли Pi вдасться підтвердити ключову тезу: розмова – це новий інтерфейс».

Таємнича угода

Деякі деталі нової угоди Inflection із Microsoft і Nvidia такі самі приховані, як і більша частина айсберга. Сулейман відмовився розповісти детально про те, скільки з $1,3 млрд – це готівка, а скільки – її еквіваленти (наприклад, доступ до хмарних потужностей).

Він сказав лише, що готівка становить «дуже велику частину» суми і що у них є «вся готівка, яка необхідна для роботи».

Inflection також відмовилася коментувати те, скільки акцій компанії тепер тримають Microsoft і Nvidia. Сулейман лише повідомив, що у жодної компанії немає контрольного права власності над Inflection чи інших особливих прав.

«Насправді це був дуже традиційний раунд, – сказав він. – Не було ніякої передачі прав на інтелектуальну власність, і ми все ще абсолютно незалежна організація, яка вільно може робити що завгодно на комерційному фронті і обирати будь-яких партнерів. Тому ніяких нових обмежень не зʼявилося».

Співпраця із Microsoft і Nvidia

Що відомо точно, так це те, що Inflection поглиблює звʼязки із Microsoft і Nvidia, двома ключовими партнерами у ШІ-перегонах.

Microsoft – хмарний партнер молодої компанії. А Nvidia тісно співпрацює із Inflection над введенням в роботу стартапу своїх графічних процесорів H100, які є золотим стандартом для тренування ШІ.

Nvidia працювала із Inflection і провайдером послуг CoreWeave, щоб спільно розробити поточний кластер H100 для Inflection.

Inflection нещодавно призупинила цю роботу із Nvidia, щоб провести нову перевірку, яка, за повідомленням Nvidia цього тижня, встановила рекорд для тренування ШІ-моделей.

У восьми тестах модель компанії досягла еталонного результату, який заснований на роботі GPT-3, за менш ніж 11 хв.

Тест проводили на 3584 графічних процесорах H100, які вже працюють в Inflection, розповів Сулейман.

Найбільші раунди інвестицій у ШІ /Forbes USA

Найбільші раунди інвестицій у ШІ Фото Forbes USA

Але після такого врожайного раунду Inflection збирається ще більше наростити потужність. Nvidia і CoreWeave (займається встановленням графічних процесорів) допомагають стартапу додати до його обойми ще багато тисяч процесорів.

Новий кластер Inflection включатиме 22 000 графічних процесорів H100. Inflection вважає, що це буде найбільшим кластером графічних процесорів для ШІ у світі, який перевищить 16-тисячний кластер Meta, про який компанія оголосила у травні.

Скільки графічних процесорів включає кластер OpenAI, наразі невідомо. Минулого листопада Nvidia оголосила, що планує надати «десятки тисяч» графічних процесорів хмарному сервісу Azure, що належить Microsoft.

«Microsoft чудова, адже вона підтримує нас і надає нам необхідні потужності, – розповідає Сулейман. – А завдяки співпраці із Nvidia ми змогли зробити свій кластер абсолютно найкращим у світі. Ми тепер обʼєктивно можемо сказати, що у нас найкраще обладнання у світі».

Головний технологічний директор і очільник ШІ в Microsoft Кевін Скотт і гендиректор Nvidia Дженсен Хуанг висловили свою підтримку компанії у заявах. Хуанг сказав, що «команда світового класу» в Inflection допоможе створити «неймовірних особистих цифрових помічників».

пресцентр INFLECTION AI

Мустафа Сулейман, гендиректор ШІ-стартапу Inflection AI Фото пресцентр INFLECTION AI

Чатбот Pi

За допомогою останнього раунду інвестицій Inflection планує продовжувати свої обчислювальні потужності для подальшого розвитку Pi.

Pi – це чатбот, навчений у формі розмови шукати найкорисніші питання і відповіді.

За словами Сулеймана, чатбот «дуже популярний», особливо після додавання нових функцій. Проте конкретну цифру кількості користувачів на підтримку такого твердження Inflection відмовилася надавати.

Про модель для Pi Inflection оголосила цього місяця і повідомила, що її обчислювальні потужності схожі на потужності ChatGPT. Сулейман стверджує, що ця модель – одна із невеликих, а скоро зʼявиться більша.

У короткострокових планах компанії є надання деяким партнерам доступу до API, щоб вони могли тренувати власні розмовні ШІ. За словами Сулеймана, Inflection не планує робити його загальнодоступним, бо компанія розробляє власні споживчі продукти.

А це означає більше інвестицій у близькому майбутньому: «Очікую, що ми продовжимо залучати гроші у прискореному режимі». Проте не у венчурних фірм.

«Наша мережа і поширення – це не те, із чим можуть допомогти фірми венчурного капіталу, – сказав Сулейман. – Особисто я як гендиректор хочу від інвесторів порад, вчитися мудрості з їхнього досвіду». (І великих грошей теж.)

Для скептиків, яких здивували величезні інвестиції однорічній компаній та й іншим компаніям індустрії ШІ, Сулейман підготував відповідь.

Вартість тренування ШІ-моделей зменшилася з часом, але Inflection і її конкуренти прагнуть тренувати все більші й більші моделі. А це, каже він, означає, що їхні витрати продовжать рости.

Та й інвестори, захоплені ШІ-лихоманкою, готові розщедрюватися, адже бачать також і споживацький інтерес.

За словами Сулеймана, на хвилі цієї потенційно історичної можливості зростання Inflection краще піти на «блискавичне масштабування» і, попри ризики, активно залучати інвестиції.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні