Категорія
Інновації
Дата

Макроцифри на мікронавчанні. Застосунки українського стартапу Headway завантажили 80 млн людей, і компанія готується до ІРО. Які труднощі її очікують – інтерв'ю СЕО Антона Павловського

Антон Павловський, Headway /з особистого архіву

Антон Павловський, Headway Фото з особистого архіву

Український стартап Headway, який розробив три додатки у ніші мікронавчання, готується до виходу на біржу та розробляє нові продукти. Про IPO, розвиток продуктів, ризики і можливості застосування AI розповів CEO компанії Антон Павловський у новому випуску «Business Breakfast з Володимиром Федоріним» від Forbes.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

«Загалом усі три наші продукти мають понад 80 млн завантажень», – говорить CEO Headway Антон Павловський. Headway – це екосистема застосунків у ніші мікронавчання. Сервіси з мікронавчання пропонують альтернативу академічному підходу. Замість величезних обсягів теоретичного матеріалу – короткі, часто гейміфіковані блоки. 

Компанія, що виросла у «фабриці стартапів» – українській IT-компанії Genesis, має у своєму портфоліо три застосунки. Першим був однойменний додаток Headway зі стислими переказами книг. У 2021 році до нього доєднався Impulse, що спершу розвивався як окрема компанія під керівництвом Євгенія Костенецького. Це застосунок із завданнями для тренування памʼяті, уваги, концентрації. Менш ніж рік тому запустився ще один застосунок Nibble з короткими уроками з мистецтва, математики, особистих фінансів тощо. 

Фінансові показники Павловський не розкриває. За рік великої війни виторг компанії подвоївся, повідомив він Forbes у березні 2022-го. За розрахунками Forbes, йдеться про суму в понад $40–50 млн. Очікуваний виторг компанії за результатами 2023 року – понад $100 млн, розповів Forbes топменеджер, наближений до компанії. Компанія не підтвердила цю цифру.

Мільярдну капіталізацію стартапу протягом двох наступних років прогнозує консалтингова компанія GP Bullhound. Якими кроками Headway іде до статусу єдинорога?

«Три продукти мають 80 млн завантажень»

Загалом усі три наші продукти мають понад 80 млн завантажень. Додаток Headway – понад 30 млн, Impulse – 50 млн. Третій продукт Nibble, який ми запустили менш як рік тому, пробив 1 млн завантажень. Активних платних користувачів у нас більше ніж 1 млн. Headway генерує близько 50% виторгу.

У структурі виторгу десятки відсотків припадають на користувачів, які зробили більше однієї покупки. Ми працюємо із Churn rate і повертаємо користувачів маркетингом та іншими механізмами. Освіта – це складний процес, і люди все одно повертаються до своїх звичних справ, кидаючи навчання. Ми маємо зробити інструмент, який був би максимально відполірований, і людям хотілося б туди повертатись. 

«Наша ціль – підготуватися до IPO»  

Будь-яка компанія, котра хоче зростати, рано чи пізно приходить до IPO. Моя задача – дати Headway доступ до дешевого та великого капіталу, щоб розвивати кампанію. IPO – один із головних шляхів до цього.

Наш дедлайн – стати IPO ready на кінець 2026 року. Чому ми використовуємо формулювання IPO ready? Велика кількість компаній зараз відкладають вихід на біржу, адже конʼюнктура не найкраща. Тому наша ціль – підготуватись до IPO. А коли на ринку буде сприятлива конʼюнктура, то зробити це. 

Макроцифри на мікронавчанні. Застосунки українського стартапу Headway завантажили 80 млн людей, і компанія готується до ІРО. Які труднощі її очікують – інтерв'ю СЕО Антона Павловського /Фото 1

«Компроміс між корпоратизацією і стартапом»  

Важливий момент – ми зростаємо прибутково. Це не частий випадок у Кремнієвій долині. Знову ж таки через простіший доступ до капіталу. Але для нас це частина стратегії. 

У нашу стратегію також входить масштабування, виконання вимог до публічних компаній, зокрема аудити. Для розміщення в США є своя система – US GAAP аудити. Вони передбачають не лише фінансовий аудит, а й упровадження різноманітних практик. Наприклад, в організації мають бути конкретні ролі, закріплені за конкретними людьми й прописані їхні дії на цих ролях. 

Чимало таких речей ми вже впровадили. Такі трансформації призводять до того, що організація корпоратизується, перетворюється зі стартапу на зрілу кампанію. І відповідно не завжди може швидко реагувати на зміни й адаптуватися. Тому одна з моїх задач – зробити middle ground. Ми маємо знайти компроміс між всіма необхідними процедурами й залишалася стартапом, який швидко рухається. 

Перш ніж виходити на біржу, компанія має пройти кілька аудитів. У 2022 році ми вже пройшли перший аудит. Це потрібно не тільки для IPO, а й для нас. Аудитори дають рекомендації про те, як і що робити краще.

Зв’язок з Україною має певні такі ризики з точки зору залучення інвесторів, особливо зараз. Я фізично перебуваю в Києві. У нас є офіси на Кіпрі, у Варшаві та Лондоні, але 75% працівників в Україні. Загалом у команді понад 200 людей. Для мене персонально важливо, щоб наш кейс виходу на IPO був тісно пов’язаний з Україною.  

Макроцифри на мікронавчанні. Застосунки українського стартапу Headway завантажили 80 млн людей, і компанія готується до ІРО. Які труднощі її очікують – інтерв'ю СЕО Антона Павловського /Фото 2

«ШІ – це виклик і можливість»

Bottle nack для нас це найм. Так було завжди. У нас набагато більше ідей, ніж можливостей їх реалізувати. 

Якщо ми говоримо про продукт, то один із викликів і можливостей одночасно – це штучний інтелект. Ми зараз дуже активно працюємо над тим, щоб ШІ був абсолютно у кожному блоці нашого продукту. Так чи інакше ми його вже використовуємо в маркетингу, створенні контенту тощо. 

«Ми переходимо до Навчання 3.0»

Зараз відбувається найбільша революція в навчанні. Доступ до знань просто безпрецедентний. При цьому є складнощі з тим, щоб вибирати, що і як вчити, де знайти час для цього. 

Я виділяю такі етапи: Навчання 1.0 – це було дуже давно. Навчання було доступним лише для еліти. Навчання 2.0 – це масова освіта, яка спонсорувалася та спонсорується державами. Зараз ми переходимо до Навчання 3.0, коли люди мають багато різних інструментів продовжувати навчатися все життя, так званий lifelong learning. Водночас цей етап характеризується тим, що у людей дуже багато речей, які відволікають їх – сотні повідомлень, емейлів тощо. Наша мета – дати lifelong learning для людей будь-якого віку. 

«Без корпоративної культури можна швидше наймати людей»

У нас бажання читати книги – це частина корпоративної культури, який допомагає нам рухатися ефективніше, швидше й краще розуміти один одного. Якщо не брати до уваги культуру компанії, то можна швидше наймати людей. Але ми все одно не знижуємо цю планку. Це не означає, що ми маємо якісь конкретні метрики, що людина повинна читати X книг. Такого немає. Ми по-різному впливаємо на спрагу до знань, тому що це наша місія. 

«Акцент завжди на самоосвіті»

Через кілька місяців буде реліз нового продукту у ніші мікронавчання. Ми зараз працюємо над кількома ідеями одночасно. У майбутньому ми також хочемо додати до наших продуктів гейміфікований формат оцінювання. У нас акцент завжди буде на самоосвіті. Разом з цим ми хотіли б дати користувачам можливість відстежувати свій прогрес. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні