Категорія
Життя
Дата

Хроніка боїв першого року вторгнення, воєнна біографія Зеленського та історія російсько-українського протистояння. 8 книг про велику війну Росії та України

Книжки про війну Росії проти України. Що почитати про повномасштабне вторгнення: від Шустера і Трофимова до Михеда і Плохія

Книжки про війну Росії проти України. Що почитати про повномасштабне вторгнення: від Шустера і Трофимова до Михеда і Плохія

У січні 2024-го виходять воєнна біографія Володимира Зеленського авторства Саймона Шустера та «Згинуть наші вороженьки» – детальний опис першого року війни кореспондента The Wall Street Journal Ярослава Трофимова. Протягом 2023-го було опубліковано ще декілька робіт про велику війну авторства Сергія Плохія, Олександра Михеда, Люк Гардінґа та інших. Що почитати про повномасштабне вторгнення Росії? Forbes радить вісім книжок у різних жанрах

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

«Шоумен: про вторгнення, яке потрясло світ і зробило лідером Володимира Зеленського», Саймон Шустер

Книга Саймона Шустера «Шоумен»

Книга Саймона Шустера «Шоумен» описує процес перетворення Зеленського на лідера часів війни

«Шоумен» – воєнна біографія Володимира Зеленського, яку написав журналіст американського видання Time Саймон Шустер. Книга описує процес перетворення Зеленського на лідера часів війни. «40% книги присвячено його життю до політики, Кривому Рогу, КВК, – згадував Шустер рік тому в розмові з головним редактором Forbes Борисом Давиденком. – 60% – президентству з акцентом на 2022-й». 

У книзі, події якої закінчуються наприкінці 2022-го, описана серія ключових епізодів 2022 року: 24 лютого, бої за Гостомельський аеропорт, місяці, проведені у бункері, візит президентки Європейської комісії Урсули фон дер Ляєн, поїздка Зеленського у звільнений Херсон. Кожен епізод Шустер переповідає зі слів президента та його оточення.

«Ця книга пропонує місце в першому ряду на історію, поки вона створюється», – говорить лауреатка Пулітцерівської премії та експертка з питань України, Росії та Східної Європи Енн Еплбаум. А історик Сергій Плохій називає видання «найінтимнішим портретом Зеленського, людини у центрі світової драми». 23 січня книга вийде у США, у видавництві William Morrow. Коли та у якому видавництві вона зʼявиться в Україні, поки невідомо. 

«Згинуть наші вороженьки: російське вторгнення та війна за незалежність України», Ярослав Трофимов

«Згинуть наші вороженьки: російське вторгнення та війна за незалежність України», Ярослав Трофимов

У книзі журналіст The Wall Street Journal Ярослав Трофимов описує свої подорожі Україною протягом першого року повномасштабної війни

Закордонний кореспондент The Wall Street Journal Ярослав Трофимов народився і виріс у Києві. Він роками висвітлював війни в Іраку, Афганістані й Пакистані та керував бюро видання у Афганістані й Пакистані. Від початку повномасштабного вторгнення Трофимов зосередився на подіях в Україні і написав про це книгу, яку американський воєнкор і автор книги «Племʼя» Себастьян Юнґер називає найвищим рівнем воєнного репортингу.

«Як киянин, [Трофимов] має дуже особистий зв’язок зі своєю темою», – йдеться в рецензії The New York Times. У «Our Enemies Will Vanish» журналіст описує подорожі Україною протягом першого року повномасштабної війни: хаос перших тижнів, роботу в зонах бойових дій, спогади учасників подій. Докладну розповідь і експертний аналіз автор поєднує з особистими спогадами. Трофимов також торкається теми інформаційної війни, досліджуючи гасла, меми та промови, які об’єднували українців, і протиставляючи їх російській пропаганді.

Книга вийшла 9 січня 2024 року у видавництві Penguin Press. Раніше на Forbes виходило інтервʼю із Трофимовим про те, як українська стійкість змінює світ.

«Позивний для Йова», Олександр Михед

«Позивний для Йова», Олександр Михед

У червні 2024-го міжнародне видання книги вийде друком у Великій Британії під назвою The Language of War

Книга українського письменника Олександра Михеда «Позивний для Йова» вийшла у червні 2023-го. В грудні видання нагородили премією ім. Юрія Шевельова як найкращу українську книжку есеїстики. Автор розповідає про події повномасштабного вторгнення Росії в Україну з погляду письменника, який став військовослужбовцем. Це книга про те, «що відбувається, коли твій світ змінюється за одну ніч і коли твій єдиний вибір – битися, хоча ти ніколи не тримав у руках зброї», йдеться в анотації.

Права на міжнародне видання книги «Позивний для Йова» у жовтні 2023-го придбав нонфікшн-підрозділ Allan Lane британського видавництва Penguin Books. У червні 2024-го міжнародне видання книги вийде у Великій Британії під назвою The Language of War. Видання Financial Times включило книгу до списку найбільш очікуваних книжок 2024 року.

«Російсько-українська війна: повернення історії», Сергій Плохій

«Російсько-українська війна: повернення історії», Сергій Плохій

Директор Українського наукового інституту в Гарварді Сергій Плохій аналізує перебіг і можливі наслідки війни

Директор Українського наукового інституту в Гарварді та автор бестселера New York Times «Брама Європи» Сергій Плохій аналізує причини, перебіг та можливі наслідки великої війни. Чому Путін наважився на повномасштабне вторгнення та як українці чинять опір «другій армії світу»? Як відбувається об’єднання Заходу й ізоляція Росії? Якими будуть наслідки війни для України, Європи та світу загалом?

Плохій розглядає історичний контекст, культурні особливості України та Росії, внутрішню та міжнародну політику. Автор пояснює міфи, створені Російською імперією та СРСР, розповідає про ключові міжнародні події (Будапештський меморандум, Бухарестський саміт і Мінські угоди), революції в Україні, вторгнення на Донбас і анексію Криму. Цей контекст уміщений на 150 сторінках. Другу половину книги складає розповідь про події 2022 року: битви за Київ, «Азовсталь», контрнаступ, реакцію країн Європи та Азії.

Плохій доходить висновку, що війна була передбачуваною – і що її можна було уникнути. «Війна демонструє, що Європа та світ вичерпали дивіденди миру, отримані внаслідок падіння Берлінського муру в 1989-му, і вступають у нову, ще не визначену еру. У вогні нинішньої війни кується новий світовий порядок, який може повторити біполярний світ епохи холодної війни», – пише Плохій.

В Україні книга вийшла у видавництві КСД в травні 2023 року, англійською її видали WW Norton & Company в США.

«Щоденник агресії», Андрій Курков

«Щоденник агресії», Андрій Курков

Книга Куркова складається з воєнних нотатків і есеїв, зроблених в період між груднем 2021-го та серединою липня 2022 року

Автор «Щоденника агресії» Андрій Курков – етнічний росіянин, який із раннього дитинства мешкав у Києві. Він працював сценаристом на кіностудії Довженка, викладав у Кембриджі, став членом англійського ПЕН-клубу та Європейської кіноакадемії, видав понад 20 книг. У березні 2023-го його робота «Львівська гастроль Джиммі Хендрікса» ввійшла до довгого списку Міжнародної Букерівської премії.

Після 24 лютого письменник переїхав в Ужгород, де написав «Щоденник агресії». Книга складається з нотатків і есеїв, зроблених в період між груднем 2021-го та серединою липня 2022 року. Автор називає її «хронікою того, як навʼязана Росією війна – і спроба знищити незалежну Україну – призвела до зміцнення української національної ідентичності».

Книга відкриває «дивовижні деталі» про українське суспільство, ідеться в рецензії The Guardian («Щоденники агресії» вийшли англійською у видавництві Mountain Leopard Press). «Це розповіді про те, як українські фермери сіють насіння попри загрозу обстрілів, як 85-річна жінка забирає з собою півня під час евакуації, і як тисячі людей купують квитки в зоопарк, який вони не можуть відвідати, тому що хочуть нагодувати тварин», – пише The Guardian.

«Вторгнення. За лаштунками кривавої війни росії та боротьби України за виживання», Люк Гардінґ

«Вторгнення. За лаштунками кривавої війни росії та боротьби України за виживання», Люк Гардінґ

Книга охоплює події від лютого до контрнаступу на Харківщині у вересні 2022 року

Люк Гардінґ – колишній керівник московського бюро The Guardian і автор восьми книжок, у яких йдеться про злочини британських урядовців, справу WikiLeaks і «брудну» політичну боротьбу в Росії. Від перших днів повномасштабного вторгнення Гардінґ їздив у гарячі точки, спілкувався з українцями і фіксував свідчення про злочини російських військових. Репортажі стали основою для книги «Вторгнення. За лаштунками кривавої війни росії та боротьби України за виживання», що охоплює події від лютого до контрнаступу на Харківщині у вересні 2022 року.

«Гардінґ – талановитий оповідач, і його реконструкція подій у Бучі та на маріупольському металургійному комбінаті «Азовсталь» видається майже нестерпно жахливою», – йдеться в рецензії Washington Post.

Окремий фокус книги – інформаційна війна, яку, на думку Гардінґа, виграло українське суспільство. «Секретна зброя» України у війні – не надані США ракети й ППО, а «режим соціальної організації», вважає автор. Книга Гардінґа була перекладена українською та вийшла друком у видавництві Vivat в 2023 році.

«Війна прийшла до нас: життя і смерть в Україні», Крістофер Міллер

«Війна прийшла до нас: життя і смерть в Україні», Крістофер Міллер

Життя в Україні напередодні та після повномасштабного вторгнення РФ очима кореспондента видання Financial Times Крістофера Міллера

Український кореспондент видання Financial Times Крістофер Міллер розповідає про життя в Україні напередодні та після повномасштабного вторгнення РФ. Уперше Міллер опинився в Україні в 2009 році. Він приїхав до Бахмута як волонтер Корпусу Миру – викладав англійську та працював у бібліотеці, а потім став одним із головних іноземних кореспондентів в Україні.

У книзі «Війна прийшла до нас» Міллер спілкується не лише з солдатами та їхніми командирами, а й з кухарями, хірургами, цивільними операторами дронів – виходить оповідь про «справді народну війну», йдеться в рецензії The Guardian. Видання називає книгу частково розповіддю про новітню історію України, частково – автобіографією про час, який її автор провів у країні. Цей період включає події Революції Гідності, анексії Криму та російської агресії на Донбасі, які Міллер висвітлював у своїх репортажах.

«Над прірвою. 200 днів російської війни», Валентин Бадрак і Володимир Горбулін

«Над прірвою. 200 днів російської війни», Валентин Бадрак і Володимир Горбулін

Рефлексії про війну від очільника наглядової ради Українського інституту безпекових досліджень і директора Центру досліджень армії

Війна дала українському суспільству чимало уроків. Перш за все – бути самостійними та завбачливими. Як ці навички допоможуть українцям побудувати життя без загрози з боку Росії, у книзі «Над прірвою» пояснюють очільник наглядової ради Українського інституту безпекових досліджень Володимир Горбулін і директор Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння Валентин Бадрак.

Автори відрефлексували 200 днів повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Вони розмірковують над тим, як Україні вдалося встояти проти російської навали та що змусило росіян втікати з Київщини, Чернігівщини та Харківщини.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні