Як будувати незламні команди та знаходити переможців. Редактор-засновник Forbes Ukraine Володимир Федорін обрав дві книжки, які шукають відповідь на це питання
Категорія
Життя
Дата

Як будувати незламні команди та знаходити переможців. Дві корисні книжки про успіх у світі непередбачуваних змін

Як будувати незламні команди та знаходити переможців. Редактор-засновник Forbes Ukraine Володимир Федорін обрав дві книжки, які шукають відповідь на це питання

Як створити й утримати команду майбутнього – зухвалу, креативну, адаптивну? Редактор-засновник Forbes Ukraine Володимир Федорін обрав дві книжки, які шукають відповідь на це питання

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Гнучкість – це майбутнє

«Конкуренція в новому світі праці: як радикальна адаптованість відокремлює найкращих від решти»

Кіт Феррацці, Кіан Ґохар, Ноель Вейріч

Майбутнє людської праці – креативність, а не продуктивність. Автор бізнес-бестселера «Ніколи не їжте наодинці» Кіт Феррацці сформулював цю обнадійливу думку ще до справжньої революції генеративного штучного інтелекту, що вибухнула восени 2022 року.

Нова книга Феррацці зі співавторами – результат досліджень, поштовхом для яких стала пандемія 2020–2021 років. На початку 2023-го «Лабораторія» видала її українською.

Головна ідея книги – світ праці ніколи не повернеться в доковідні часи. По-перше, пандемія довела, що інерційні схеми мислення та бізнесмоделі абсолютно безпорадні перед шоками – природними, технологічними, геополітичними та ін. Повернення до старих норм – це як будувати дім на піску.

Як будувати незламні команди та знаходити переможців. Дві корисні книжки про успіх у світі непередбачуваних змін /Фото 1

«Конкуренція в новому світі праці: як радикальна адаптованість відокремлює найкращих від решти». Кіт Феррацці, Кіан Ґохар, Ноель Вейріч

По-друге, людство відповіло на трагедію ковіду вибухом винахідливості. Немає сенсу відмовлятися від надбань, що дісталися такою дорогою ціною.

Нову норму Феррацці зі співавторами називає «радикальною адаптивністю». Їхні поради лідерам організацій можна розбити на три блоки.

1) Переосмислюйте робочі процеси. В новому світі є не лише офісна робота та дистанційка. Асинхронна праця здатна замінити багатогодинні зустрічі, а співтворчість у невеликих групах – кардинально підвищити їхню ефективність.

2) Змініть підхід до розбудови команд. Запаліть їхніх членів вогнем спільної справи. Але дивіться на працівників тверезо – як на кубики Lego у вашій командній грі.

3) Живіть – хоча б частково – у майбутньому. Пильно ставтеся до загроз. Тестуйте ще не поширені технології. Недбалість може стати фатальною.

Пандемія та війна відкрили в українських організаціях неочікувані запаси стійкості. Але перемога й відновлення країни не повернуть нас до «світлого минулого». Маємо звикнути до непередбачуваності світу, в якому майже ніхто не може похвалитися «впевненістю у завтрашньому дні», стати заповзято гнучкими та адаптивними.

Що ви робите у вільний час?

Talent: How to identify Energizers, Creatives and Winners around the World

Tyler Cowen, Daniel Gross

Винесена у заголовок фраза – одне з улюблених запитань на співбесідах із кандидатами, яке ставлять американський економіст Тайлер Коуен та венчурний капіталіст Ден Гросс. Представників різних поколінь (Коуенові – 61, Гроссу – 31) об’єднує зацікавленість у пошуку найкращих талантів для досягнення неперевершених результатів. 

Для авторів це не дозвілля, а справа життя. 

Протягом останніх десятиліть найбагатші країни зіткнулися з уповільненням темпів зростання інновацій та продуктивності. «Талант» – фундаментальна спроба знайти вихід із глухого кута «довгострокової стагнації», якій Коуен присвятив багато текстів та публічних інтерв’ю. Якщо зібрати механізм, що дає змогу залучати правильних людей для розв’язання найбільш актуальних проблем – наукових, суспільних, бізнесових, Захід поверне собі динаміку та вийде з пастки поляризації навколо економічного пирога, який майже перестав зростати.

Як будувати незламні команди та знаходити переможців. Дві корисні книжки про успіх у світі непередбачуваних змін /Фото 2

Talent: How to identify Energizers, Creatives and Winners around the World. Tyler Cowen, Daniel Gross

Для Гросса, як і для будь-якого венчурного інвестора, розпізнавання талантів – ключове вміння, центр бізнесмоделі. (Ознакою того, що йдеться про справжній підприємницький талант, для Гроса є відчуття страху, яке вселяє в нього зустріч з особистістю, що готова до подолання будь-яких перешкод на шляху до успіху.)

«Талант» – спільна мандрівка академічного метра та зухвалого підприємця. Вона проходить через особистий досвід, наукові статті та біографії великих підприємців, спортсменів та винахідників. Це нелегкий шлях. Розбиратися в людях – мистецтво та наука. Якщо ви оволодієте цим ремеслом, вам відкриються не тільки світлі боки, а й чорні плями людської душі.

І наостанок. Що дає вам знання про вільний час потенційного співробітника? «Якщо хтось є справді творчою особистістю, людиною, що надихає, це проявить себе в тому, як вона використовує вільний час, – відповідають Коуен та Гросс. – Особистість проявляє себе по вихідних».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні