Журналісти і підприємці провели сотні інтерв’ю, аби зібрати і описати досвід компаній /колаж Олександра Карасьова
Категорія
Життя
Дата

Як зростали YouTube, General Electric та Nike. Шість книг про надзвичайні історії компаній

Журналісти і підприємці провели сотні інтерв’ю, аби зібрати і описати досвід компаній Фото колаж Олександра Карасьова

Що робити, якщо почув відмову 148 разів? Як вирости до компанії, яка співпрацює з Google? Впродовж останніх двох років журналісти і підприємці досліджували стратегії розвитку YouTube, Nike, Apple, Netflix, Spotify, Google та Instagram. Розмови із СЕО, співзасновниками та працівниками компаній перетворилися на книги про успіхи та невдачі ключових гравців світового ринку

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 всього чотири дні. Оформлюйте зараз за цим посиланням

«Закохайся у проблему, а не рішення: посібник для підприємців»

Урі Левін

2023 рік 

Як зростали YouTube, General Electric та Nike. Шість книг про надзвичайні історії компаній /Фото 1

У 2013 році Google придбав додаток для навігації автомобілів Waze за $1,1 млрд. У 2020-му Intel купив додаток Moovit, який називають «Waze для громадського транспорту», за $1 млрд. Урі Левін стояв біля витоків обох єдинорогів. Він співзасновник Waze та перший член правління й інвестор Moovit. 

Підприємець вважає книгу корисною для стартаперів, СЕО, технічних спеціалістів, лідерів команд, розробників продукту і маркетологів.

Як звільняти і наймати працівників, залучати кошти, розуміти користувачів свого продукту та масштабуватися – лише частина питань, на які відповідає підприємець. «Ця книга змінить ваше життя і стане для вас Біблією, якщо ви підприємець», – вважає співзасновник Apple Стів Возняк.

«Імперія впливу: історія Tencent і китайських технологічних амбіцій»

Лулу Чень

2022 рік 

Як зростали YouTube, General Electric та Nike. Шість книг про надзвичайні історії компаній /Фото 2

У 2017 році китайська телекомунікаційна компанія Tencent стала п’ятою за величиною компанією у світі, обігнавши Facebook. Один із її продуктів – месенджер WeChat – став популярним не тільки в Китаї, але й у всьому світі. Додатком користуються 1,3 млрд людей. Також Tencent володіє однією з найбільших китайських соціальних мереж QQ і платформою з найвідомішими у Китаї іграми Tencent Games.  

Книга журналістки Bloomberg Лулу Чень увійшла до шорт-листа найкращих бізнес-книжок року за версією Financial Times і стала кращою бізнес-книгою The New York Times. 

Чень розповідає, як компанія започаткувала золоту епоху китайських технологій і будувала стосунки з китайським урядом. Це хроніка, яка показує, що потрібно для успішного підприємництва в Китаї.

«Як створити емоцію. Уроки творчого лідерства Nike»

Ґреґ Гоффман  

2022 рік 

Як зростали YouTube, General Electric та Nike. Шість книг про надзвичайні історії компаній /Фото 3

Слоган Just Do It і брендовий логотип Nike – заслуга Ґреґа Гоффмана, який за 27 років у компанії виріс зі стажиста до маркетингового директора. 

Свій метод роботи Гоффман називає «дизайном емоцій». Кожна розказана історія Nike створювала сильну емоційну прив’язаність людей до продукту. Пересічні споживачі перетворювалися на фанатів бренду. Інструменти для побудови міцних емоційних зв’язків із аудиторією – в «Як створити емоцію».  

«Майстри масштабування. Неочевидні істини від найуспішніших підприємців світу»

Рід Гоффман, Джун Коен, Дерон Тріфф

2021 рік

Як зростали YouTube, General Electric та Nike. Шість книг про надзвичайні історії компаній /Фото 4

Як знайти виграшну ідею та перетворити її на масштабне підприємство? Чого можна навчитися, отримавши 148 «ні»? Коли припинити прислухатися до клієнтів? Відповідає засновник LinkedIn та колишній виконавчий віцепрезидент PayPal Рід Гоффман.

Гоффман веде серію подкастів Masters of Scale. У кожному випуску він висуває гіпотезу про те, як масштабувався певний бізнес, і розпитує у засновника, як усе відбувалося насправді. Мета Гоффмана – з’ясувати, які стратегії допомагають досягати успіху. 

Гоффман об’єднався з продюсерами подкасту Джун Коен та Дероном Тріффом, щоб розповісти про досвід культових компаній на зразок Apple, Netflix, Spotify, Google, Instagram і успішних стартапів – 23andMe, TaskRabbit, Black List і Walker & Co. Для книги підприємець провів понад сотню інтерв’ю та зібрав матеріали, про які ще не чули слухачі подкасту. 

«Збій живлення: зліт і падіння американської ікони»

Вільям Д. Коен

2022 рік

Як зростали YouTube, General Electric та Nike. Шість книг про надзвичайні історії компаній /Фото 5

Книга колишнього інвестиційного банкіра Коена стала бестселером New York Times, потрапила у лонг-лист найкращих бізнес-книжок року Financial Times і списку найкращих книжок 2022 року The Economist. Її називають «історією-застереженням» для інших великих підприємств.

Свого часу General Electric виготовляла багато речей – від лампочок до реактивних двигунів. На піку свого розвитку, у серпні 2000 року, General Electric була найдорожчою компанією в США вартістю майже $600 млрд. Але поступово колись найбільша в Америці компанія перетворилась у «тінь свого минулого», писав The Wall Street Journal. 

Падіння компанії не було неминучим, припускає Коен. Крах гіганта прискорили особисті амбіції та ворожнеча працівників. На 800 сторінках Коен веде читача в зали засідань, на фабрики та показує сліпі плями, які призвели до занепаду компанії, що стала легендою.

«Лайк, комент, підписка: хаотичне зростання YouTube до світового панування»

Марк Берген

2022 рік

Як зростали YouTube, General Electric та Nike. Шість книг про надзвичайні історії компаній /Фото 6

Провідний технічний журналіст Bloomberg Марк Берген описує створення YouTube. 

З маленького офісу, який доводилося ділити зі щурами, команда побудувала компанію, яку купив Google. Щодня люди переглядають на YouTube 1 млрд годин відео, щогодини – завантажують понад 500 годин відеоматеріалів.

Нехай користувачі викладають відео і заробляють на цьому – проста, але революційна ідея. Берген показує, як YouTube вплинув на вагу Google у бізнес-світі та наскільки складно було побудувати стосунки з компанією. На запитання відповідає керівництво YouTube та зірки, які здобули популярність завдяки сервісу.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні