Категорія
Лідерство
Дата

Звички ефективних лідерів, нові інструменти рекрутингу та книжки, які читають провідні HR-директори. 5 трендів конференції з управління талантами HR Festival Europe

Як виглядає майбутнє управління талантами, пошуку та втримання найкращих співробітників? Розповідає директорка Wellbeing Company Олена Бондар /Getty Images

Як виглядає майбутнє управління талантами, пошуку та втримання найкращих співробітників? Розповідає директорка Wellbeing Company Олена Бондар Фото Getty Images

Відвідавши івент HR Festival Europe, присвячений інноваційним HR стратегіям та інструментам, директорка Wellbeing Company Олена Бондар переконалась: українські практики ближчі до Європи, ніж вважає український бізнес. Як виглядає майбутнє управління талантами, пошуку та втримання найкращих співробітників?

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Днями у Швейцарії завершився один із найбільших заходів Європи з управління талантами. HR Festival Europe – це два насичених дні виставки та конференції на площах розміром з кілька стадіонів. 

Формат заходу свідчить: для підтримки HR функції в Європі розвивається цілий ринок послуг, сервісів і продуктів.

Я пройшлася виставкою та поговорила з кількома представниками галузі: головним редактором французького HR Today Марком Беннінгером, представницею компанії Good Habits Магдаленою Ройтер, представником Deloitte Якубо Грдіна та іншими експертами. 

Їхні думки висвітлюють тренди в європейській сфері HR, напрямки, за якими працюватимуть директори з управління талантами країн ЄС, а також очікування співробітників. 

Тренди 2023-го. До чого готуються в Європі? 

(Не)ефективні лідери 

60% HR директорів вважають: ефективне лідерство буде найбільшим пріоритетом майбутнього року. 24% оцінюють сучасні підходи до підготовки лідерів неадекватними викликам. Яких софт скілів не вистачає лідерам у Європі? Емпатія, гнучкість, людиноцентричність.

За Магдаленою Ройтер, рішення – безперервне навчання й розвиток, Learning & Development. Вона додає: час перейти від імперативного навчання та розвитку – тобто від програм, на яких наполягає роботодавець, – до самонавчання й саморозвитку, які ініціює сам співробітник. 

Лідери мають стати L&D ресурсом та емпатичними коучами для команд, переконана Ройтер. При цьому лідерам обовʼязково самим весь час знаходитись у коучінгу й мати різноманітний ресурс навчання і розвитку. 

Управління змінами

53% опитаних HR директорів і 45% співробітників вважають: інтенсивність змін в організації роботи – від наскрізної диджиталізації до політичних й економічних потрясінь – сприяють високому рівню тривожності. 

«Завдання HR директорів – розробити ефективну навігаційну карту, що допоможе розуміти та зменшувати негативний вплив змін на роботу й добробут команди», – каже Марк Беннінгер.

Найболючіші зміни у життя та роботу людей у Європі приніс COVID. Ройтер звертає увагу на нищівні наслідки «відчуття самотності», яке переживають співробітники компаній, що тривалий час працювали віддалено. 

Самотність співробітників – спільна проблема українських та європейських бізнесів, хоч причини для цього в України інші. Люди ставатимуть ще більш розрізненими. Це вплине на ефективність бізнесу: пригнічення й розфокусування, відсутність злагодженої командної роботи, втрата сенсів та залученості. 

Ситуацію погіршив стан внутрішніх комунікацій у компаніях, яким не приділялося достатньої уваги. Спікери розповіли мені про закриття двох лікарень у німецькому Берні. Співробітники дізналися, що їхні колеги стали безробітними, з ранкових газет. На знак солідарності вони теж звільнились. 

Внутрішні комунікації, які не відповідають викликам, також звинувачують у розриві зв’язків між компаніями й їхніми командами та втраті у співробітників відчуття лояльності. 

Рекрутмент

Спікер з компанії Good Habits передбачає запеклу боротьбу за таланти у майбутні роки. Він згадує покоління child free – їхні діти мали б наповнювати ринок праці 2020-х років. Але, з очевидних причин, не наповнюють. 

36% опитаних HR директорів визнають: їхні стратегії рекрутменту не працюють для пошуку талантів, необхідних бізнесу зараз. 

Цікаве рішення пропонує Deloitte: співбесіди у форматі віртуальної реальності. Цей інструмент рекрутменту дозволяє правдиво й точно оцінити софт-навички кандидатів, каже представник компанії. Їхні HR-метрики показують: у віртуальній реальності кандидат почувається розслабленим і поводиться набагато природніше, ніж на традиційній співбесіді. 

Головні рекомендації для підвищення ефективності рекрутингу: максимальне залучення лідерів до процесу й прозорість щодо особливостей та викликів майбутньої роботи. 

Майбутнє 

43% HR директорів зізнаються, що не мають чіткої стратегії і бачення майбутнього ринку праці. Актуальними досі називають віддалений та гібридний формати роботи. Однак практичних інструментів, щоб передбачати майбутні потреби у людських талантах, рідкісних навичках і спеціалізаціях, немає.

Єдиний спосіб не випасти з майбутнього – пошук нових рішень і навичок щодо людського капіталу: навчання та розвиток, нові види лідерства й технології.   

HR директори розмірковують про вектори розвитку світу, економіки регіону, а отже і ринку праці та діляться найкращим із прочитаного на тему. У дискусіях про майбутнє часто звучать такі книжки: «Worth doing wrong» підприємця Ерні Малхема та «Work without Jobs» футуриста Рейвіна Джесутасана та професора з менеджменту Джона Будро.

Організаційний добробут 

Організаційний добробут у Європі вже не називають трендом майбутнього. Його вважають базовою потребою теперішнього. 

Деякі роботодавці й досі переконані, що відповідальність за добробут співробітників має розподілятися 50% на 50% між компанією і працівником. Але реальність безапеляційно штовхає роботодавців до усвідомлення пропорційної залежності рівня добробуту співробітника та його цінності як працівника. 

Програми й сервіси для піклування про ментальний, фізичний, фінансовий та соціальний добробут працівників вдосконалюватимуться і розширюватимуться. І це не про релакс-крісла та масажі на робочому місці – хоча стенди з девайсами для підтримання фізичного стану традиційно були найвідвідуванішими. У прагненні до вищого рівня добробуту співробітників HR директори робитимуть акценти на широку лінійку бенефітів, цінності і залученість. А скринінги психоемоційного стану стають рутинними інструментами для визначення потреб команди.  

Матеріали по темі
Контриб'ютори співпрацюють із Forbes на позаштатній основі. Їхні тексти відображають особисту точку зору. У вас інша думка? Пишіть нашій редакторці Тетяні Павлушенко – [email protected]

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні