Головний герой серіалу «Ведмідь» – шеф-кухар Кармі, який керує сімейним закладом у Чикаго. Його мета – зробити із забігайлівки престижний ресторан. 27 червня виходить третій сезон серіалу, на рахунку якого чотири «Золоті глобуси» і 10 «Еммі». Шеф-кухар, керівник ресторану Mirali і фанат «Ведмедя» Міралі Ділбазі розповідає про реальні історії з ресторанної індустрії, які увійшли до сюжету
Оформлюйте передплату на 6 номерів Forbes Ukraine зі змістовними інтерв’ю, рейтингами та аналітикою, тепер зі знижкою 50%.
Майже всі шефи, яких я знаю, дивляться «Ведмедя». Це серіал про життя по той бік ресторану.
Відвідувачі найчастіше не розуміють, наскільки важко і стресово «за лаштунками». Навіть у моєму закладі гості залишають скарги, якщо чекали на страву 20 хвилин під час повної посадки. Вони не бачать, як команда кухні надривається, щоб якнайшвидше віддати замовлення. «Ведмідь» відкриває цю завісу.

- Категорія
- Рейтинги
- Дата
Як і головний герой, Кармі, я відкривав власний ресторан. «Ведмідь» дуже реалістично показує життя кожного шефа, який запускає свій заклад. На шляху до мрії доводиться стикатися з купою бюрократії, проблемами з вентиляцією і численними поломками.
На іноземному ринку шеф зазвичай є власником або співвласником ресторану, або будує його як проджект-менеджер. В Україні ресторани, відкриті шеф-кухарями, можна порахувати на пальцях руки. Мені пощастило: інвестори дали мені карт-бланш, бо довіряють людям, які горять своєю справою. Але здебільшого так не буває.
У серіалі постійно щось ремонтується – це дуже правдива історія. Кухня непередбачувана. Уночі може раптом вимкнутися холодильна камера – і доведеться викинути всі продукти. Може вийти з ладу плита. Я пишу повідомлення у сервісний центр практично щодня.
Трейлер третього сезону серіалу «Ведмідь». Джерело: FX Networks
У серіалі закладені реальні випадки з ресторанної індустрії. Наприклад, у другому сезоні є епізод, в якому менеджер зали випадково чує розмову гостей. Ті журяться, що так і не встигли скуштувати «чиказьку піцу» – популярний місцевий фастфуд. Тоді ресторан вирішує подати цю страву як основну.
Така історія насправді відбулася в 2010 році у мішленівському закладі Eleven Madison Park у Нью-Йорку. Менеджер ресторану Вілл Ґвідара подав гостям на вечерю хот-доги за $2, куплені в торговця по сусідству. Така емоція залишається на все життя.
Інший цікавий епізод – коли герой серіалу їде на стажування до Копенгагена, йому доводиться жити на човні. Це не перебільшення, так відбувається і в реальному житті. Кухарі з усього світу приїжджають стажуватися в Копенгаген, але в більшості молодих спеціалістів немає грошей, тому вони живуть у дуже дивних умовах. Я свого часу жив у хостелі, але багатьом знайомим пощастило значно менше.
У серіалі багато кухарського сленгу. В українській індустрії його менше. Є відмінності. Наприклад, у серіалі всіх кухарів називають шефами. Цю традицію започаткував відомий шеф і ресторатор із Чикаго Грант Акац. Називаючи своїх кухарів шефами, він висловлює їм повагу. В Україні немає такої звички, повага до професії на ринку тільки з’являється.
Мало хто приходить на кухню з великими амбіціями. Спочатку це виглядає як легкий варіант заробітку, для більшості робота не є чимось важливим. Пізніше, якщо починаєш розбиратися, з’являється розуміння професії і перспектив.
У серіалі команда теж проживає цю еволюцію. У першому сезоні вони лише хочуть і далі робити свої сендвічі. Але приходить шеф і починає ламати цю систему, старається закохати їх у роботу. Це важко. У моїй карʼєрі були випадки, коли я приходив у колектив і хотів щось змінити. Часто стикаєшся з тим, що люди хочуть зберегти статус-кво.
«Серіал «Ведмідь» дуже реалістично показує життя кожного шефа, який запускає свій заклад», – розповідає шеф-кухар Міралі Ділбазі Фото зі сторінки фільму The Bear у X (Twitter)
Важливий лідерський підхід. Знайти спільну мову з командою і довіритися їй – великий виклик для шефа. У серіалі Кармі дуже скрупульозно ставиться до всього, не делегує і на цьому прогорає. Тому що насправді він не може контролювати все.
Ти маєш інвестувати у свого кухаря, якщо хочеш, щоб він розвивався. Купувати книги, відправляти на стажування у класні заклади, допомагати фінансово. У серіалі Кармі росте як лідер, його одноосібний підхід змінюється, і зрештою це приносить користь команді. Наприкінці другого сезону, коли шеф застрягає у холодильнику, його колективу однаково вдається впоратися з роботою.
Впізнаю себе щоразу, коли дивлюся серіал. У холодильнику я не застрягав, але були історії, коли хворів у розпал роботи і теж дуже переживав, як без мене працюватиме команда.
Наприкінці другого сезону на Кармі звалилося багато проблем. Він жертвував усім заради роботи. Але особисті проблеми завжди на ній позначаються. Думаю, в третьому сезоні він спробує все залагодити й остаточно сформує себе як лідера. А інші члени команди отримають шанс проявитися як особистості.


Ви знайшли помилку чи неточність?
Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.