Категорія
Життя
Дата

Життя по той бік ресторану. Виходить третій сезон серіалу «Ведмідь». Шеф-кухар Міралі Ділбазі розповідає, чому він впізнає себе в кожному епізоді

3 хв читання

серіал «Ведмідь», третій сезон /зі сторінки фільму The Bear у X (Twitter)

У сюжет серіалу «Ведмідь» закладені реальні випадки з ресторанної індустрії. Які саме – розповідає шеф-кухар, керівник ресторану Mirali Міралі Ділбазі Фото зі сторінки фільму The Bear у X (Twitter)

Головний герой серіалу «Ведмідь» – шеф-кухар Кармі, який керує сімейним закладом у Чикаго. Його мета – зробити із забігайлівки престижний ресторан. 27 червня виходить третій сезон серіалу, на рахунку якого чотири «Золоті глобуси» і 10 «Еммі». Шеф-кухар, керівник ресторану Mirali і фанат «Ведмедя» Міралі Ділбазі розповідає про реальні історії з ресторанної індустрії, які увійшли до сюжету

За 107 років існування Forbes логотип змінювався 18 разів, але таким авангардним і вільним світ його бачить вперше. В новому числі журналу Forbes Ukraine: сучасне мистецтво, топ-50 благодійних фондів, альтернативна енергетика, 30 до 30. Замовляйте вже зараз!

Майже всі шефи, яких я знаю, дивляться «Ведмедя». Це серіал про життя по той бік ресторану.

Відвідувачі найчастіше не розуміють, наскільки важко і стресово «за лаштунками». Навіть у моєму закладі гості залишають скарги, якщо чекали на страву 20 хвилин під час повної посадки. Вони не бачать, як команда кухні надривається, щоб якнайшвидше віддати замовлення. «Ведмідь» відкриває цю завісу.

Як і головний герой, Кармі, я відкривав власний ресторан. «Ведмідь» дуже реалістично показує життя кожного шефа, який запускає свій заклад. На шляху до мрії доводиться стикатися з купою бюрократії, проблемами з вентиляцією і численними поломками.

На іноземному ринку шеф зазвичай є власником або співвласником ресторану, або будує його як проджект-менеджер. В Україні ресторани, відкриті шеф-кухарями, можна порахувати на пальцях руки. Мені пощастило: інвестори дали мені карт-бланш, бо довіряють людям, які горять своєю справою. Але здебільшого так не буває.

У серіалі постійно щось ремонтується – це дуже правдива історія. Кухня непередбачувана. Уночі може раптом вимкнутися холодильна камера – і доведеться викинути всі продукти. Може вийти з ладу плита. Я пишу повідомлення у сервісний центр практично щодня.

Трейлер третього сезону серіалу «Ведмідь». Джерело: FX Networks

У серіалі закладені реальні випадки з ресторанної індустрії. Наприклад, у другому сезоні є епізод, в якому менеджер зали випадково чує розмову гостей. Ті журяться, що так і не встигли скуштувати «чиказьку піцу» – популярний місцевий фастфуд. Тоді ресторан вирішує подати цю страву як основну.

Така історія насправді відбулася в 2010 році у мішленівському закладі Eleven Madison Park у Нью-Йорку. Менеджер ресторану Вілл Ґвідара подав гостям на вечерю хот-доги за $2, куплені в торговця по сусідству. Така емоція залишається на все життя.

Інший цікавий епізод – коли герой серіалу їде на стажування до Копенгагена, йому доводиться жити на човні. Це не перебільшення, так відбувається і в реальному житті. Кухарі з усього світу приїжджають стажуватися в Копенгаген, але в більшості молодих спеціалістів немає грошей, тому вони живуть у дуже дивних умовах. Я свого часу жив у хостелі, але багатьом знайомим пощастило значно менше.

У серіалі багато кухарського сленгу. В українській індустрії його менше. Є відмінності. Наприклад, у серіалі всіх кухарів називають шефами. Цю традицію започаткував відомий шеф і ресторатор із Чикаго Грант Акац. Називаючи своїх кухарів шефами, він висловлює їм повагу. В Україні немає такої звички, повага до професії на ринку тільки з’являється.

Мало хто приходить на кухню з великими амбіціями. Спочатку це виглядає як легкий варіант заробітку, для більшості робота не є чимось важливим. Пізніше, якщо починаєш розбиратися, з’являється розуміння професії і перспектив.

У серіалі команда теж проживає цю еволюцію. У першому сезоні вони лише хочуть і далі робити свої сендвічі. Але приходить шеф і починає ламати цю систему, старається закохати їх у роботу. Це важко. У моїй карʼєрі були випадки, коли я приходив у колектив і хотів щось змінити. Часто стикаєшся з тим, що люди хочуть зберегти статус-кво.

серіал «Ведмідь» /зі сторінки фільму The Bear у X (Twitter)

«Серіал «Ведмідь» дуже реалістично показує життя кожного шефа, який запускає свій заклад», – розповідає шеф-кухар Міралі Ділбазі Фото зі сторінки фільму The Bear у X (Twitter)

Важливий лідерський підхід. Знайти спільну мову з командою і довіритися їй – великий виклик для шефа. У серіалі Кармі дуже скрупульозно ставиться до всього, не делегує і на цьому прогорає. Тому що насправді він не може контролювати все.

Ти маєш інвестувати у свого кухаря, якщо хочеш, щоб він розвивався. Купувати книги, відправляти на стажування у класні заклади, допомагати фінансово. У серіалі Кармі росте як лідер, його одноосібний підхід змінюється, і зрештою це приносить користь команді. Наприкінці другого сезону, коли шеф застрягає у холодильнику, його колективу однаково вдається впоратися з роботою.

Впізнаю себе щоразу, коли дивлюся серіал. У холодильнику я не застрягав, але були історії, коли хворів у розпал роботи і теж дуже переживав, як без мене працюватиме команда.

Наприкінці другого сезону на Кармі звалилося багато проблем. Він жертвував усім заради роботи. Але особисті проблеми завжди на ній позначаються. Думаю, в третьому сезоні він спробує все залагодити й остаточно сформує себе як лідера. А інші члени команди отримають шанс проявитися як особистості.

Матеріали по темі
Контриб'ютори співпрацюють із Forbes на позаштатній основі. Їхні тексти відображають особисту точку зору. У вас інша думка? Пишіть нашій редакторці Тетяні Павлушенко – [email protected]

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд