Категорія
Гроші
Дата

Могли б заробити $300 000–500 000. Десятки креативних агенцій (але не всі) відмовляються працювати з компаніями, що не вийшли з Росії. В чому їх мотивація і тих, хто ще наважується

Станом на 24 серпня 2023 року в Росії продовжують працювати 1411 іноземних компаній. На фото – глобальні бренди, що ведуть діяльність на ринку країни-агресора. /колаж Анастасія Левицька

Станом на 24 серпня 2023 року в Росії продовжують працювати 1411 іноземних компаній. На фото – глобальні бренди, що ведуть діяльність на ринку країни-агресора. Фото колаж Анастасія Левицька

СЕО Work.ua Артур Міхно та СЕО креативного агентства Grape Юрій Гладкий створили маніфест креативно-медійної індустрії. Мета – мотивувати агенції відмовитись від співпраці з компаніями, що не вийшли з російського ринку. Втім, підписати його готові не всі. Чому і що хочуть змінити за допомогою маніфесту

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

10 серпня ресурс пошуку роботи Work.ua оголосив про припинення співпраці з компаніями та брендами, що не вийшли з російського ринку, повідомив у фейсбук CEO Work.ua Артур Міхно. Ціна кроку – розірвані контракти на суму понад 5 млн грн. Міхно закликав конкурентів з robota.ua, Jooble та інших призупинити взаємодію з такими компаніями.

Тоді СЕО агентства Grape Юрій Гладкий вирішив: креативна індустрія потребує схожих рішень. Із початку повномасштабного вторгнення Grape не співпрацює з компаніями, що працюють на ринку Росії. «Але інші агенції підхоплювали пропозиції від компаній, яким ми відмовили», – каже Гладкий.  

12 серпня Міхно і Гладкий повідомили про рішення зробити національний маніфест креативних та PR-агенцій, які не співпрацюють або розривають контракти з брендами, що не вийшли з російського ринку. За 10 днів з’явилась платформа з Маніфестом креативно-медійної індустрії України.

На момент виходу тексту маніфест підписали 34 креативних, маркетингових і PR-агенції. У колонці «Не визначились» – ще 16. Гладкий вважає це першим прикладом об’єднання креативної індустрії в Україні. Чому не всі агенції й асоціації поспішають підписувати маніфест і яких змін очікують його творці. 

Що може змінити маніфест

Станом на 24 серпня 2023 року в Росії продовжують працювати 1411 (41%) іноземних компаній, свідчать дані exit_ru_bot від KSE Institute. Задекларували намір про вихід із РФ або призупинили діяльність 1212 (36%) компаній, скоротили лише частину бізнес-операцій – 515 (15%), повністю вийшли – 269 (8%). Серед іноземних компаній, які працюють і в Україні, і в Росії, – Philip Morris, Japan Tobacco, Leroy Merlin, PepsiCo, Auchan, Metro AG, Nestle, свідчать дані проєкту Leave Russia від KSE. 

«Ми відмовлялись від співпраці з Danone, «Райффайзен» та з брендами навіть українського походження, в яких є зв’язки з РФ», – каже креативний директор та засновник Bickerstaff.567 Ілля Ануфрієнко. Потенційно це втрата від $100 000 до $500 000 протягом року, додає він. Агентство стало більше працювати з фондами, грантовими проєктами та іноземними клієнтами. 

Grape з початку вторгнення відмовили понад п’яти великим компаніям, які працюють в Росії. Середні чеки агентства стартують від $30 000–50 000. «Якби ми погодились на співпрацю, могли б заробити $300 000–500 000, – каже Гладкий. – Але масштаби бувають різними, це могли бути і мільйони доларів». 

З початку повномасштабного вторгнення відсоток компаній, які згортають операції у РФ, різко зростав до середини квітня 2022 року, йдеться у моніторингу KSE Institute. Але протягом жовтня 2022-го – квітня 2023-го співвідношення тих, хто йде, і тих, хто залишається, практично не змінилось. Приблизно 2000 заявок від іноземних компаній про вихід із ринку чекають на схвалення від уряду РФ, але лише щоб розглянути їх усі, знадобиться щонайменше вісім років, за даними KSE Institute

Чому українські агенції продовжують співпрацю з компаніями, що не вийшли з Росії? Одна з причин – гроші, вважає Гладкий. І додає: у Grape кількість запитів майже перевищує довоєнний показник. Ще один аргумент за співпрацю – бізнеси сплачують податки в Україні та наймають українців. Проте є компанії, що роблять так само, але попри збитки обірвали зв’язки з Росією, констатує Гладкий. 

Якщо з компаніями, що залишились у Росії, відмовляться працювати талановиті люди, вони будуть тиснути на хед-офіс і скаржитися, що з ними відмовилися працювати якісні підрядники, переконаний Гладкий. «Вони програватимуть позиції і віддаватимуть частку ринку українським і міжнародним компаніям», – розраховує СЕО Grape. 

Могли б заробити $300 000–500 000. Десятки креативних агенцій (але не всі) відмовляються працювати з компаніями, що не вийшли з Росії. В чому їх мотивація і тих, хто ще наважується /Фото 1

Скріншот із сайту маніфесту

Реакція ринку

Українська креативна індустрія, за оцінкою Гладкого, нараховує десятки тисяч людей. До Національного рейтингу креативності та майстерності від Всеукраїнської рекламної коаліції увійшли 47 агентств. На сторінці маніфесту їх уже 50. Тих, хто офіційно відмовився його підписувати, поки що немає.  

«В Україні все ще залишаються компанії, які продовжують розвивати бізнеси, дотичні до Росії», – констатує Ануфрієнко з Bickerstaff.567. Разом із ними маніфест підтримали 34 агентства, зокрема banda, Fedoriv Agency, PRojector, ISD Group. У креативній агенції iamidea тривають обговорення, команда переглядає контракти та спілкується з НАЗК. Поки що вони в колонці «Не визначились». Таких агентств 16.  

Зважують рішення не тільки в iamidea. Генеральний директор Всеукраїнської рекламної коаліції (ВРК) Максим Лазебник не поділяє методів ініціаторів маніфесту. «Хтось не підпише, і що?» – каже він. Компанії не вийдуть з російського ринку заради українського і репутації на ньому, вважає Лазебник.

Генеральний директор ВРК ставить під сумнів і те, що українські співробітники компаній, які досі працюють у Росії, звільняться та знайдуть відповідні посади й заробітну плату. Втім, Міхно писав, що ринок праці в Україні «фантастично відродився» – лише на Work.ua понад 90 000 вакансій. «Потреба в людях від українських бізнесів колосальна, тому кожен зможе знайти альтернативну роботу», – вважає він. 

У Publicis Groupe Ukraine заклики до бойкотів легальних бізнесів на території України вважають контрпродуктивними. Це призведе до втрат для української економіки, йдеться в позиції компанії. Зокрема, може знизити інвестиційну привабливість України, послабити фінансову підтримку соціальних, благодійних та оборонних ініціатив.

«Креативна індустрія України має ресурси для конструктивного впливу на думки людей, від яких залежить рішення про вихід бізнесів з Росії», – додають у пресслужбі групи. 

Втім переважно креативники готові підписати маніфест. «Його повідомлення дуже просте: ми призупиняємо роботу з компаніями, які не вийшли з російського ринку, – каже співзасновник Angry agency Сергій Малик. – Так і має бути, немає сенсу з цим сперечатися». 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні