Наступні три-п’ять років можлива боротьба за лідерство в українському онлайн-сегменті між Rozetka та Епіцентром. /Getty Images
Категорія
Гроші
Дата

Rozetka поки незмінний лідер українського е-комерсу. Але «Епіцентр» наздоганяє. Чим живе ринок онлайн-продажів в Україні. Дослідження диджитал-маркетолога Юрія Копишинського

Наступні три-п’ять років можлива боротьба за лідерство в українському онлайн-сегменті між Rozetka та Епіцентром. Фото Getty Images

СЕО агенції диджитал-маркетингу Webpromo Юрій Копишинський дослідив ситуацію з українським ринком електронної комерції. Хто наразі в трійці лідерів та які перспективи у сфери?

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Український ринок e-commerce стрімко розвивається останні 15 років. Його «батьком» заведено вважати Владислава Чечоткіна, засновника першого онлайн-гіпермаркету Rozetka. Зараз ринок онлайн-продажів в Україні має як нішевих лідерів у категоріях, так і досить жорстку конкуренцію серед титанів ринку.

Як виглядає ринок топгравців української електронної комерції (e-commerce) та яка динаміка змін за останній рік? Для аналізу використано сервіс similarweb, дані якого досить чітко показують тренди й динаміку. Для порівняння взято сайти магазинів Rozetka, Comfy, «Епіцентр», «Алло», «Фокстрот».

Середня температура по палаті

У першу чергу порівняв онлайн-гіпермаркети: хтось був лідером офлайн та довго займав топпозиції онлайн, а хтось почав онлайн нещодавно, але вже показує амбіції та динаміку.

Е-комерс-2023 в Україні вже повернувся до рівня 2021 року.

Е-комерс-2023 в Україні вже повернувся до рівня 2021 року.

Як показує statista, ринок онлайн-продажів в Україні зробив стрибок у 2020 році більше ніж на 55% у порівнянні з 2019 роком. Звісно, пандемія змусила зробити акцент на онлайн-продажах. За прогнозами, у 2022-му український ринок е-комерс мав досягнути $3,9–4 млрд. Та сталося повномасштабне вторгнення Росії. Хоча в реальності цифри та ситуація не така песимістична, як на графіку.

За низкою напрямів е-комерс-2023 вже повернувся до рівня 2021 року. Цю інформацію підтверджує обсяг транзакцій онлайн, такі як кількість, так і середній чек. При поточному темпі зростання у 2023 році цифра буде на рівень вища, ніж у 2020-му. ЗСУ дають людям віру в майбутнє, повертають наші території та стимулюють українців повертатися додому та витрачати свої кошти тут.

Хто представляє український е-ком

Rozetka є абсолютним лідером серед усіх, кого розглянуто у дослідженні. В українському інтернет-просторі сайт посідає 15 місце, поступаючись двом доменам Google.com та google.com.ua, YouТube та групі новинних ресурсів. 

Лідери е-комерсу в Україні.

Лідери е-комерсу в Україні.

Інтернет-магазин Allo був незмінним номером два в категорії е-ком майже сім років. Кожен аналіз це показував. Але з 2020-го року його з цієї позиції змістив сайт «Епіцентру». Також в трійку лідерів увірвався Comfy. За останні три роки пʼятірка лідерів змінилась.

Трафік всіх е-комерс гравців, що були обрані для аналізу, складає майже рівноцінну цифру загальному трафіку на Rozetka

Трафік всіх е-комерс гравців, що були обрані для аналізу, складає майже рівноцінну цифру загальному трафіку на Rozetka

Трафік всіх е-комерс гравців, що були обрані для аналізу, складає майже рівноцінну цифру загальному трафіку на Rozetka. Звучить так, наче перемогти її неможливо. Але «Епіцентр» так не вважає. 

Аналітика показує, що:

  • розрив між Rozetka та Епіцентром в березні скоротився до 4,5 млн;
  • падіння у Rozetka було суттєво відчутнішим, ніж в «Епіцентру»;
  • за 2023 рік «Епіцентр» отримав вже більше потенційних клієнтів на сайті, ніж це було у 2021 році, а Rozetka наразі не вийшла на показники 2021 року, хоча активно наближається до цих цифр.

Тому наступні три-п’ять років можлива боротьба за лідерство в онлайн-сегменті саме між цими двома велетнями. 

Цікавими є дані по магазину «Фокстрот». Колишній безумовний лідер офлайну та лідер в онлайні, за останні роки втратив свої позиції та відстав від основних конкурентів. Динаміка падіння в грудні 2022 року була високою, та відновитись «Фокстроту» не вдалось і досі.

З яких пристроїв українці шукають товари

Більшість відвідувань зі смартфонів. Але лідер отримує більше користувачів з декстопів. Можливо, тому що Rozetka для багатьох користувачів стала ще й шоурумом порівняння параметрів тих чи інших продуктів. Також Rozetka – найбільш відомий і конкурентоспроможний бренд. 

Rozetka поки незмінний лідер українського е-комерсу. Але «Епіцентр» наздоганяє. Чим живе ринок онлайн-продажів в Україні. Дослідження диджитал-маркетолога Юрія Копишинського /Фото 1

Перевага у впізнаваності очевидна і становить 60% від загальної кількості запитів по всім учасникам даного дослідження, на другому місці – «Епіцентр» з долею бренду 20%.

Також більшість активних покупців онлайн мають встановлений застосунок Rozetka – коли ви переходите на сайт з мобільного, потрапляєте саме в нього. Similarweb не бачить дані по застосунках, тому сміливо додавайте до трафіку ще +30% в мобайл, аби оцінити реальний обʼєм користувачів. 

Інші ж магазини формують комерційний трафік внаслідок пошукових запитів, тому показники можуть відрізнятись.

Якщо переглядати параметри взаємодії з сайтом, кількість часу та сторінок, котрі відвідує один потенційний покупець, Rozetka також є лідером у цьому напрямі. На другому місці Comfy, який впроваджує рішення, спираючись на кращий досвід ринку Сполучених Штатів.

Аудиторія

«Епіцентр» відвідують онлайн перевважно жінки. Розглянувши вік відвідувачів, видно ще один цікавий момент: Епіцентр має відставання по молодій аудиторії. Це свідчить про недостатній фокус в боротьбі за молодь. Інші гравці схожі за віковими групами.

Всі гравці використовують рекламу. Найбільше в пропорції до загального трафіку це робить Comfy та «Фокстрот», а найменше – «Епіцентр». Але, звісно, лідером по інвестиціях в платну рекламу є Rozetka з залученням майже 14% своєї аудиторії таким методом. 

По каналу дірект (це умовний бренд) розрив між Rozetka та іншими гравцями досить суттєвий, з найближчим «Епіцентром» він сягає майже 8 млн користувачів, інші гравці балансують на межі від 1–1,4 млн користувачів.

Запити, за якими українці приходять в інтернет-магазини (на прикладі Rozetka).

Запити, за якими українці приходять в інтернет-магазини (на прикладі Rozetka).

Підбиваючи підсумки дослідження

1. Онлайн відновлюється і суттєво швидше, ніж це міг будь-хто очікувати. Є прогнози, що обʼєм ринку у 2023 році може вийти на показники 2020-го чи навіть перевищити їх.

2. У перегонах лідерів за останні два роки відбулись певні зміни і фактично ротація. «Епіцентр» впевнено зайняв другу позицію та збільшує динаміку зростання, маючи ціль стати лідером.

3. Колись стабільний магазин «Алло», навпаки, за останні два роки втратив топпозиції – на його місце посягнув Comfy та має всі шанси закріпитись у трійці лідерів.

4. Окремо здивував відносно пасивний Фокстрот, який рухається по інерції ринку.

5. Бренд переможе. Rozetka має в три рази більше трафіку, залученого по бренду, ніж другий гравець «Епіцентр». Притому стратегія прокачування бренду була обрана ще 15 років тому. Коли всі інші інвестували в товарні позиції і залучення продажу, лідер будував фундамент на майбутнє, і це точно дає свої позитивні результати.

Майбутнє українського ринку електронної комерції оптимістичне, попри війну, темпи відновлення випереджають прогнози і очікування. Але динаміка безпосередньо залежить від успіхів ЗСУ на фронті, які дають нам певну стабільність. 

Впевнений, що після нашої перемоги отримаємо ще вищий показник зростання.

Матеріали по темі
Контриб'ютори співпрацюють із Forbes на позаштатній основі. Їхні тексти відображають особисту точку зору. У вас інша думка? Пишіть нашій редакторці Тетяні Павлушенко – [email protected]

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні