Видання Bitcoin Magazine Ukraine у першому друкованому випуску опублікувало перший національний список власників біткоїнів. /Getty Images
Категорія
Гроші
Дата

Біткоїнів на понад $1 млрд? Коломойський, депутати й одесити. Хто увійшов до списку криптомільйонерів України від Bitcoin Magazine

Видання Bitcoin Magazine Ukraine у першому друкованому випуску опублікувало перший національний список власників біткоїнів. Фото Getty Images

Видання Bitcoin Magazine Ukraine у дебютному друкованому випуску опублікувало перший національний список власників біткоїнів. Серед його учасників – депутати, бізнесмени, які були в рейтингу 100 найбагатших українців Forbes Україна, підприємці, чиновники, поліціянти та навіть волонтери. Forbes Україна вибрав найголовніше

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Що обʼєднує одеських депутатів Дмитра Палпатіна, Івана Бойченка, Анатолія Урбанського, суддю з Хмельницького, інспектора патрульної поліції та волонтера? Всі ці люди володіють біткоїнами на мільйони доларів та стали учасниками першого в українській історії списку 50 найбільших власників біткоїнів, який презентував Bitcoin Magazine Ukraine.

Найбагатший учасник списку, ексдепутат Одеської міської ради Дмитро Палпатін має 7711 BTC, або більше $178 млн. Найменшу кількість біткоїнів – по 50 біткоїнів кожен, або $1,15 млн, – мають ексзаступник міністра оборони Ігор Халімон, що після звільнення отримав офіційну підозру в нанесенні збитків армії під час закупівлі продуктів харчування, та депутат Полтавської міської ради Євген Ніколаєнко.

Як складали список та хто туди потрапив, окрім одіозного бізнесмена та «одеського десанту депутатів»?

Як складали рейтинг власників біткоїнів

Перший український список власників біткоїнів не претендує на високу точність, підкреслюють у виданні. До нього увійшли як відомі особистості, так і зовсім непублічні особи. Всі учасники рейтингу мають громадянство України та / або центр ділових інтересів в Україні. 

Список формували на основі доступних декларацій чиновників, матеріалів судових справ в Україні та Великій Британії, інформації від держорганів та даних від власників активів. Дані актуальні станом на листопад 2022 року, а вартість біткоїнів перерахована в долари США за курсом на 1 лютого 2023 року – $23 103.

«Більшість учасників списку коментували свої статки дуже обережно та вкрай неохоче, часто висловлювали бажання бути «забутими» чи «пропущеними» в рейтингу», – сказано в передмові. 

Саме через цю особливість укладачі рейтингу поділили учасників на чотири категорії. Поряд із вказаною кількістю біткоїнів вказували ступінь підтвердження володіння – низький, обмежений, середній та високий. 

Високий ступінь підтвердження володіння мають лише шість учасників списку, а середній – пʼять учасників. Найбільше людей з обмеженим ступенем – це 31 особа, ще вісім учасників мають низький ступінь. 

Як пояснюють автори рейтингу, до низького або середнього ступеня відносили учасників, які більше не вказували в деклараціях біткоїн, але не зазначили його продаж чи дарування. 

До списку взагалі не включали осіб, які вказали володіння біткоїном, але з інформації про дату та вартість придбання можна зробити припущення, що це інша криптовалюта зі схожою назвою.

Не потрапили до рейтингу і власники великих біткоїн-гаманців, що ніколи не розкривали свої криптоактиви та не погодилися зробити це на запит Bitcoin Magazine. Автори зазначають, що доклали немало зусиль, щоб надати можливість кожному потенційному учаснику уточнити кількість біткоїнів у володінні. Лише частина з них скористалася цією опцією.

Біткоїнів на понад $1 млрд? Коломойський, депутати й одесити. Хто увійшов до списку криптомільйонерів України від Bitcoin Magazine /Фото 1

Хто володіє біткоїнами в Україні

Учасники рейтингу загалом зберігають понад 47 000 біткоїнів загальною вартістю $1,09 млрд. Лише перші 12 осіб списку володіють понад 1000 біткоїнів кожен. Інші мають значно меншу кількість криптомонет. 

Найбільша група володарів першої криптомонети – це чинні та колишні депутати Одеської міської чи обласної ради, народні депутати та чиновники цього регіону. Перші чотири місця в списку займають саме вони. Загалом з одеського регіону в списку присутні 17 осіб. 

Одеським депутатам Дмитру Палпатіну, Івану Бойченку та Дмитру Голубову належить найбільша кількість біткоїнів – 7711, 5750 та 4376 криптомонет, що у грошовому еквіваленті становить $178 млн, майже $133 млн та $101 млн відповідно. При цьому високий ступінь підтвердження володіння має лише Голубов, який стверджує, що майнив біткоїни на кількох персональних компʼютерах у 2011–2012 роках за собівартістю від $0,02 до $3. У 2015 році він був одним із перших посадовців, що вніс біткоїни до декларації. 

Четверту сходинку рейтингу займає народний депутат України одесит Анатолій Урбанський із 4256 біткоїнами, або $98,3 млн. Він теж має високий ступінь підтвердження володіння криптогрошами. «Рекордсмен за кількістю біткоїнів, що не лише вказані документально, а й підтверджуються публічно», – зазначають автори списку. 

Урбанський в інтервʼю «Радіо Свобода» стверджував, що вклався в «крипту» ще у 2014 році, і йому це коштувало «кардинально інших грошей». Молодший брат Урбанського Олександр у декларації за 2020 рік теж вказував, що володіє 5328 біткоїнами. Але на час складання рейтингу він спростував цю інформацію. 

Пʼяту сходинку списку займає юрист та присяжний суддя з Хмельницького Сергій Хома. Він має високий ступінь підтвердження та володіє 4147 біткоїнами, або $95,8 млн. Крім цього, він вказав у декларації ще 20 криптовалют. 

Ще два учасники з високим ступенем підтвердження – це київський начальник управління внутрішньої безпеки Державної митної служби Андрій Шеванденков (24-те місце), що має 200 біткоїнів, або більше $4,6 млн. Підприємець та депутат Ізмаїльської районної ради Володимир Сара (26-те місце), який володіє 150 BTC, чи $3,5 млн.

Біткоїнів на понад $1 млрд? Коломойський, депутати й одесити. Хто увійшов до списку криптомільйонерів України від Bitcoin Magazine /Фото 2

Лише два колишніх представники зі списку 100 найбагатших українців Forbes Україна увійшли до рейтингу власників біткоїнів – це бізнесмен Ігор Коломойський (14-те місце) та співзасновник бірж та торговельних платформ Микола Удянський (11-те місце). 

У 2021 році Верховний Суд Англії та Вельсу оприлюднив статки Коломойського. За даними з цього документу, бізнесмен разом із партнерами зміг «намайнити» в Грузії 3533 біткоїнів. Але, за інформацією суду, після оплати витрат в опального бізнесмена лишилося від 800 до 1000 біткоїнів, з яких Коломойський контролює близько 90 %. Відомо, що майнінгове обладнання з Грузії було переправлене до Запоріжжя. Але чи відновився видобуток монет, невідомо. 

«Пан Удянський офіційно не звітував про кількість біткоїнів у власності й розкрив свої активи на запит Bitcoin Magazine», – пишуть автори списку. Удянський стверджує, що має 1050 біткоїнів, або $24,2 млн, від продажу біржі Coinsbit.

До рейтингу включили й благодійний крипторахунок (15-те місце), куди надходить допомога Україні у вигляді криптовалют і яким розпоряджається Міністерство цифрової інформації. За останніми даними, там знаходиться до 610 біткоїнів, або до $14 млн. 

Чинне законодавство не передбачає володіння державою криптовалютами. Технічно цей рахунок знаходиться на біржі Kuna. У Мінцифри підтверджують, що частину коштів з цього рахунку було витрачено, але навідріз відмовляються надати дані гаманця або його поточний стан. Керівник та власник Kuna Михайло Чобанян на момент укладання рейтингу коментував Bitcoin Magazine, що частину активів витрачається і детальний звіт за цими коштами можна буде отримати за кілька тижнів. 

Повний список 50 найбільших українських власників біткоїнів можна побачити в друкованому журналі Bitcoin Magazine Ukraine.

Після публікації цієї статті до редакції звернулась пресслужба Мінцифри з проханням додати коментар від Міністерства. У ньому зазначено наступне: «Мінцифра не розпоряджається коштами криптофонду Aid For Ukraine. Керують криптоініціативою українські криптокомпаніі Kuna та Everstake. Мінцифра ж лише надає інформаційну підтримку».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні