Категорія
Гроші
Дата

Forbes Digital

З Божою поміччю. Україна дозволила компаніям Новинського відновити видобуток газу і граніту. Скільки часу займе відновлення?

2 хв читання

Вадим Новинський /Назарій Мазилюк/УП

Вадим Новинський Фото Назарій Мазилюк/УП

З квітня 2023-го одна з найбільших українських газовидобуваних компаній Smart Energy зупинила видобуток газу на родовищах в Харківській області. Причина – санкції проти її засновника Вадима Новинського. За цей період Україна втратила 1,65 млрд грн податків та 195 млн кубометрів газу, кажуть в «Смарт Холдингу». Коли компанія зможе відновити видобуток?

За 107 років існування Forbes логотип змінювався 18 разів, але таким авангардним і вільним світ його бачить вперше. В новому числі журналу Forbes Ukraine: сучасне мистецтво, топ-50 благодійних фондів, альтернативна енергетика, 30 до 30. Замовляйте вже зараз!

12 квітня та 4 травня 2023 року Держгеонадра зупинила спеціальні дозволи для компаній групи Smart Energy, які видобувають газ на Островерхівському та Васищівському родовищах в Харківській області. Підстава – санкції проти засновника компанії Вадима Новинського, колишнього народного депутата і власника «Смарт Холдингу», якому належить 23,76% «Метінвесту».

Причиною стала багаторічна підтримка УПЦ Московського патріархату, розповідав Forbes на початку грудня співрозмовник в ОП на правах анонімності. Бізнесмен – один зі спонсорів цієї забороненої в частині українських областей церкви

Новинський намагався врятувати газовий бізнес, передавши $650 млн у кіпрський траст. Але спроба не вдалась. Мінʼюст повернув у реєстрах Новинського у власники компаній. 

Рішення про поновлення ліцензій повертає «Смарт» у гру. Як у компанії Новинського відреагували на поновлення ліцензій?

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд