Категорія
Новини
Дата

Абу-Дабі веде переговори про інвестиції в підприємство OpenAI з виробництва чипів – FT

Нова інвестиційна компанія Абу-Дабі MGX веде переговори щодо підтримки амбітного підприємства OpenAI з виробництва чипів, пише Financial Times. Це є останньою спробою Обʼєднаних Арабських Еміратів відіграти глобальну роль у створенні штучного інтелекту.

Ключові факти

  • За словами двох джерел, фінансована державою MGX перебуває на ранній стадії переговорів щодо угоди про фінансування з OpenAI. Виконавчий директор американського стартапу Сем Альтман прагне запустити напівпровідниковий бізнес, щоб зменшити свою залежність від передових чипів Nvidia.
  • «Вони розглядають можливість створення структури, яка поставить Абу-Дабі в центр цієї стратегії штучного інтелекту з глобальними партнерами по всьому світу», – сказало джерело.
  • За оцінками Альтмана та аналітиків, вартість створення інфраструктури штучного інтелекту найближчими роками варіюється від сотень мільярдів доларів до $7 трлн.
  • Міністр штучного інтелекту ОАЕ Омар Султан Аль Олама повідомив FT, що очільник Tesla Ілон Маск, який запустив ШІ-стартап xAI, також був зацікавлений у партнерстві з державою.
  • OpenAI також веде переговори з підтримуваною Сінгапуром компанією Temasek щодо угоди про фінансування.

Контекст

Фонд MGX, який орієнтований на штучний інтелект, був запущений цього тижня. Він очолюється впливовим радником з національної безпеки ОАЕ шейхом Тахнуном бен Заїдом ан-Нахайяном. Країна робить ставку на своє багатство, енергетичні ресурси та політичну підтримку керівництва автократичної держави, що дає їй перевагу у гонці за те, щоб стати глобальним центром штучного інтелекту.

MGX створили у партнерстві з групою компаній G42 та суверенним інвестиційним фондом Абу-Дабі Mubadala. Шейх Тахнун, брат президента ОАЕ шейха Мохаммеда бен Заїда ан-Нахайяна, заявив, що Абу-Дабі створює «національного чемпіона» зі штучного інтелекту, який «сприятиме подальшому підвищенню ролі ОАЕ як дому та екосистеми для провідних технологічних талантів, інвесторів та підприємці» .

Минулого місяця стало відомо, що Альман зустрічався з потенційними інвесторами та партнерами у США, на Близькому Сході та в Азії для обговорення проєкту зі збільшення потужностей виробництва ШІ-чипів. Видання The Wall Street Journal писало, що новий проєкт може потребувати від $5–7 трлн

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні