Категорія
Новини
Дата

Акції Alibaba стрімко падають після відмови від виокремлення хмарного бізнесу. Компанія може втратити $20 млрд капіталізації

Відмова Alibaba від раніше анонсованого виокремлення її хмарного бізнесу вдарила по акціях китайского гіганта, вони впали на 10% та можуть втратити близько $20 млрд капіталізації, пише Reuters. Компанія змінила свої плани, посилаючись на невизначеність, спричинену обмеженнями США на експорт чипів.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Гонконгські акції Alibaba Group впали на 10%, що стало найбільшим одноденним падінням за рік.
  • Це була перша реакція ринку в Азії відтоді, як пізно ввечері в четвер, 16 листопада, було оголошено про зміну стратегії компанії щодо реструктуризації, тоді акції компанії, що котируються на біржі у США, закрилися зниженням на 9%.
  • Занепокоєнню Alibaba з приводу обмежень експорту в США, оголошених Вашингтоном у жовтні, передували аналогічні побоювання, висловлені цього тижня китайською соціальною мережею та ігровою компанією Tencent Holdings, яка заявила, що обмеження змусять її шукати альтернативи вітчизняному виробництву.
Акції Alibaba стрімко падають після відмови від виокремлення хмарного бізнесу. Компанія може втратити $20 млрд капіталізації /Фото 1

Інфографіка: Bloomberg

  • За даними Bloomberg, аналітики вважають, що на зміни в Alibaba могли вплинути інші чинники. Її хмарний бізнес протягом багатьох років уповільнювався, втрачав частку ринку і привернув увагу уряду через імовірні порушення безпеки.

Контекст

Компанія Alibaba на піку свого розвитку в жовтні 2020 року коштувала близько $830 млрд, проте нині вона оцінюється менш ніж у чверть цієї суми, оскільки зайняла центральне місце у репресіях у технологічному секторі Пекіна, а китайська економіка сповільнилася.

Останні новини про Alibaba вказують на серйозніші перешкоди, що постали перед китайськими технологічними компаніями, оскільки обмеження на експорт ускладнюють отримання найважливіших поставок чипів від американських компаній.

У березні Alibaba оголосила про плани розвитку хмарного бізнесу в рамках реструктуризації, найбільшої за 24-річну історію компанії, внаслідок якої компанія мала була розділена на шість підрозділів.

Аналітики підрахували, що вартість хмарного підрозділу може становити $41–60 млрд, але попередили, що його лістинг може привернути увагу як китайських, так і закордонних регулювальних органів через величезну кількість даних, якими вона управляє.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні