Категорія
Новини
Дата

Alibaba розділиться на шість компаній і планує нові IPO

Alibaba Group планує розділитись на шість підрозділів та вивчає можливості лістингу для більшості з них, заявила компанія в рамках серйозної реструктуризації, пише Reuters. Рішення ухвалили на тлі обіцянок Пекіна послабити широкомасштабні регулятивні заходи та підтримувати приватні підприємства.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Акції Alibaba, що котируються до США, зросли на 8% після цієї новини. При тому, що акції Alibaba впали приблизно на 70% з початку регулятивних заходів наприкінці 2020 року.
  • Китайський конгломерат електронної комерції заявив, що найбільша реструктуризація за його 24-річну історію спричинить поділ на шість підрозділів: Cloud Intelligence Group, Taobao Tmall Commerce Group, Local Services Group, Cainiao Smart Logistics Group, Global Digital Commerce Group та Digital Media.
  • Оновлення конгломерату відбувається наступного дня після того, як його засновник Джек Ма повернувся до Китаю після річного перебування за кордоном, а Пекін сподівається стимулювати зростання приватного сектора після дворічного тиску з боку регулюючих органів щодо приватних підприємств.
  • «Початковий намір та основна мета цієї реформи – зробити нашу організацію гнучкішою, скоротити час прийняття рішень та швидше реагувати», – сказано у листі співробітникам, з яким ознайомилося агентство Reuters.
  • Зазначається, що Даніель Чжан продовжить роботу в якості голови та генерального директора Alibaba Group, яка слідуватиме моделі управління холдинговою компанією, і одночасно виконуватиме функції генерального директора Cloud Intelligence Group.
  • Кожна з шести бізнес-груп керуватиметься власним генеральним директором та радою директорів та збереже гнучкість для залучення зовнішнього капіталу та проведення первинного публічного розміщення акцій, йдеться у повідомленні.
  • Винятком буде Taobao Tmall Commerce Group, яка займається торгівлею у Китаї та залишиться підрозділом, що повністю належить Alibaba Group.

Контекст

Усього за кілька днів до первинного публічного розміщення акцій фінтех-групи Ant Financial на суму $37 млрд у листопаді 2020 року засновник Alibaba Джек Ма виступив із критикою китайських фінансових спостерігачів та банків. Ця промова спонукала президента Сі Цзіньпіна домогтися відмови від лістингу Ant та спровокувала репресії проти найбільших технологічних груп країни.

З того часу Ма уникав уваги ЗМІ і дедалі більше часу проводив поза Китаєм. Мільярдер Ма колись був відомим в Китаї, давав інтервʼю засобам масової інформації, виходив на сцену, виконував рок-музику на корпоративних гала-концертах.

В листопаді Ма жив у Токіо майже шість місяців, здійснюючи регулярні поїздки до США та Ізраїлю. За словами джерел останні місяці Ма також провів час у Гонконгу, граючи в гольф.

Під тиском влади Ant Group погодилася стати фінансовим холдингом.

У 2021 році влада Китаю оштрафувала Alibaba на рекордні для країни $2,8 млрд за «порушення антимонопольного законодавства». За даними американського Forbes, за останній рік cтатки засновника Alibaba скоротилися майже вдвічі – з $41,5 млрд у 2021 році до $20,6 млрд минулого року. Ма зберіг пʼяте місце в рейтингу.

Джек Ма повернувся до Китаю з рідкісним публічним візитом, коли Пекін намагається відновити довіру до підприємницького класу після багаторічного тиску на технологічний сектор, пише Financial Times.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні