Категорія
Новини
Дата

Акції Tesla впали після презентації Маском плану компанії, який розчарував інвесторів

Акції Tesla впали на 5,7% у Нью-Йорку перед початком регулярних торгів, усе через багатогодинну презентацію Ілона Маска, яка розчарувала інвесторів, пише Bloomberg. Компанія не поділилася подробицями про моделі наступного покоління, які лежать в основі наступного етапу зростання.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • За даними агентства, майже чотиригодинна презентація була присвячена розрахункам того, що знадобиться для переходу до стійкої енергетики, а також тезам про ефективність виробництва та інженерії. 
  • Присутні на дні інвесторів Tesla так і не побачили обіцяного нового електромобіля. «Я хотів би дійсно показати вам, що маю на увазі, і представити автомобіль наступного покоління, але вам доведеться довіряти мені в цьому протягом певного часу, – сказав Франц фон Хольцхаузен, головний дизайнер Tesla, на конференції компанії. – Ми завжди постачатимемо чудові, привабливі та бажані автомобілі, як завжди».
  • Очікування цієї події сприяло різкому зростанню акцій, ринкова вартість яких за два місяці збільшилася на понад $300 млрд.
  • Маск підтвердив, що Tesla збудує новий завод у Монтерреї, Мексика, там компанія вироблятиме свій автомобіль наступного покоління, автовиробник проведе урочисте відкриття та закладку фундаменту в невстановлену дату.
  • На питання, коли автовиробник покаже прототип і чи може він поділитися подробицями про розмір, вміст та характеристики автомобіля, Маск відповів, що Tesla також проведе «відповідний захід» у певний момент, але не сказав коли.
  • Серед основних тез Дня інвестора Tesla було те, що компанія нещодавно заклала фундамент для заводу з переробки літію в Корпус-Крісті, Техас.
  • За словами Коліна Кемпбелла, віцепрезидента з розробки силових агрегатів, у наступному приводі автовиробник використовуватиме двигун із постійними магнітами та без рідкісноземельних металів. Tesla також планує запропонувати необмежені нічні заряджальні пристрої для автівок за $30 на місяць. Ребека Тінуччі, голова глобальної інфраструктури заряджальних пристроїв, представила функцію Magic Dock, що дає змогу водіям інших електромобілів використовувати станції Tesla.
  • Tesla поділилася планами скорочення площі майбутніх виробничих майданчиків більш ніж на 40%. Фінансовий директор Зак Кіркхорн підтвердив, що компанія прагне удвічі скоротити виробничі витрати на автомобілі наступного покоління. Нещодавно Tesla передала вантажівки Semi своєму першому покупцю та планує розпочати виробництво Cybertruck цього року.

Контекст

У грудні цінні папери Tesla подешевшали на 44%, а за рік вони обвалилися майже на 70% після максимуму в понад $400 у листопаді 2021-го. За оцінками Forbes, падіння акцій Tesla зменшило статки Маска, які ще рік тому перевищували $215 млрд, до $137 млрд. 14 грудня голова групи LVMH Бернар Арно потіснив Ілона Маска з першого місця в рейтингу найбагатших людей світу.

У 2022 році компанія Ілона Маска втратила понад $700 млрд ринкової вартості, оскільки відсоткова ставка зросла, а мільярдер купив Twitter. Акції Tesla розпочали 2023-й зі стрімкого зростання, яке компенсувало майже всі збитки виробника електромобілів у розгромному 2022-му.

Tesla зросла на 63,4% із початку року й торгувалася на рівні трохи більше $201 на момент закриття торгів 8 лютого. Компанія отримала прибуток на акцію в розмірі $1,19 за четвертий квартал минулого року, що вище ніж прогноз Волл-стріт ($1,05). Дохід Tesla зріс на 37% у річному вимірі, до $24,3 млрд, дещо перевищивши прогноз аналітиків ($24,1 млрд).

Днями Маск знову став найбагатшою людиною у світі, після того як ненадовго поступився цим титулом власнику LVMH Бернару Арно, пише Bloomberg. Генеральний директор Tesla виграв від 100-відсоткового зростання акцій виробника електромобілів порівняно з їхнім мінімумом у січні. Акції Tesla зросли на 5,5%, до $207,63, у Нью-Йорку, збільшивши власний капітал Маска до $187,1 млрд згідно з індексом мільярдерів Bloomberg. Це перевищує $185,3 млрд особистих статків Арно, 73-річного французького магната, власника виробника предметів розкоші LVMH.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні