Категорія
Новини
Дата

Уряд готується до кінця року націоналізувати «Альфа-Банк Україна». Що про це відомо

«Альфа-Банк Україна» російських бізнесменів Михайла Фрідмана, Петра Авена та Андрія Косогова, ймовірно буде націоналізований до кінця 2022 року. Про сценарій націоналізації розповіли шість співрозмовників Forbes в Офісі президента (ОП), президентській фракції в парламенті «Слуга народу», фінансовому комітеті Верховної Ради та фінансових держструктурах, йдеться в редакційному матеріалі.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Альфа-Банк буде націоналізовано за новим законом про виведення з ринку системно важливих банків. Президент Володимир Зеленський підписав його 26 жовтня. Згідно із законом, приводом для неплатоспроможності системного банку можуть стати проблеми з ліквідністю, зазначають два співрозмовники (в ОП й одному з фінансових регуляторів). Альфа-Банк не має явних складнощів у цьому сенсі, але ситуація може погіршитись.
  • До війни «Альфа» був сьомим за обсягами портфеля коштів юросіб, який перевищував 40 млрд грн. Станом на початок вересня він скоротився майже вдвічі – до 22,9 млрд грн. Кошти вкладників-фізосіб скоротилися, але не так суттєво: на 2,6 млрд грн – до 46,3 млрд.
  • Приводом для націоналізації «Альфи» могли стати санкції проти його власників Михайла Фрідмана та Петра Авена, які Зеленський ввів своїм указом від 20 жовтня. Але для історії з банком це має другорядне значення: його націоналізують за процедурою, описаною в законі про виведення системних банків, а не в межах конфіскації активів підсанкційних росіян, каже співрозмовник, дотичний до ОП.
  • Альтернатива у вигляді докапіталізації «Альфи» російськими акціонерами, які ще кілька місяців тому заявили, що хочуть влити у банк мільярд доларів, не сподобалася ОП. «Формати, у яких вони пропонували це зробити, наприклад, «вічний субординований борг», коли акціонери отримували б від банку відсотки, точно нікого не влаштовували, – зазначає співрозмовник, близький до Офісу. – Ці спроби виглядали швидше як намагання позбутися західних санкцій».
  • Докапіталізація банку справді потрібна, але сума може бути меншою за $1 млрд. «Якщо виходити з оцінки знецінення кредитного портфеля банку в 30%, йдеться про 10–13 млрд грн, або близько $400 млн», – обчислював наприкінці вересня експерт CASE Україна Євген Дубогриз.
  • Держава поки не вливатиме коштів у «Альфу». «До Мінфіну вже зверталися деякі держбанки, але відповідь одна – на це немає грошей, жодних докапіталізацій найближчим часом не буде», – зазначає співрозмовник, дотичний до ОП.
  • Технічна можливість відкласти необхідність докапу «Альфи» є. На період воєнного стану НБУ відмовився від санкцій проти банків, які не виконують нормативу достатності капіталу. На 1 жовтня цей показник в «Альфи» був найгіршим у системі, впритул наблизившись мінімального порогу мирного часу.
  • Орієнтовний термін імовірної націоналізації – грудень. До того часу потрібно сформувати фактично повністю нову команду топменеджменту. У разі неплатоспроможності чинне правління банку втратить бездоганну ділову репутацію і не зможе надалі обіймати своїх посад. СЕО «Альфи» Рафал Ющак уже покинув своє крісло, не ставши продовжувати контракт.
  • Ідеальний сценарій подальших подій – швидкий перепродаж приватному інвестору. Такого шукають, але поки безрезультатно, каже співрозмовник у фінкомітеті Ради. 

Контекст

Альфа-Банк, за даними НБУ, на 1 березня 2022 року за обсягом загальних активів посідав пʼяте місце (123,77 млрд грн) серед 69 банків, що діють у країні. Регулятор визнав акціонерів Альфа-Банку Михайла Фрідмана (32,86%), Германа Хана (20,97%), Олексія Кузьмичова (16,32%), Петра Авена (12,4%), Андрія Косогова (41%) такими, що втратили бездоганну ділову репутацію, і позбавив їх права голосу в банку. 

У квітні Нацбанк погодив болгарського ексміністра фінансів, виконавчого директора Групи фінансових ринків Лондонської школи економіки та технічного радника Єврокомісії Сімеона Дянкова на посаду довіреної особи Альфа-банку, якій буде повністю передано право голосу за акціями підсанкційних акціонерів фінустанови.

У липні «Альфа» оголосив, що змінить назву на «Сенс Банк».

Акціонери «Альфа-Банку Україна» готові докапіталізувати банк на $1 млрд, але в разі ухвалення урядом або Нацбанком рішення про передачу його державі чи іншим акціонерам готові безоплатно передати свої акції, йдеться в листі Фрідмана голові НБУ Андрію Пишному від 11 жовтня.

20 жовтня на сайті Офісу президента опубліковано укази про введення в дію рішень РНБО про санкції проти російських фізичних та юридичних осіб. У списку – понад 2000 фізосіб, зокрема Михайло Фрідман та інші акціонери Альфа-Банку.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні