Категорія
Новини
Дата

Суд арештував товарні знаки «Альфа-Банку» і передав їх АРМА

Шевченківський райсуд Києва 25 жовтня задовольнив клопотання Бюро економічної безпеки (БЕБ) в рамках кримінального провадження та передав для АРМА речові докази – товарні знаки, які використовуються «Альфа-Банком» і належать кіпрській компанії ABH Ukraine Limited. 3 жовтня суд наклав арешт на вказані товарні знаки, пише Finbalance.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Як зазначається в судових матеріалах, слідство встановило, що службові особи «Альфа-банку» та особи, які контролюють діяльність компаній-нерезидентів України «ABH Ukraine Limited» (Кіпр), АТ «Альфа-Банк» (РФ), а також резидента України АТ «Альфа-Банк», у період з 27 жовтня 2021 року по 3 лютого 2022-го, умисно ухилились від сплати податку на доходи нерезидента. 
  • Ці дії здійснювалися шляхом застосування пониженої ставки оподаткування доходів нерезидента у розмірі 5% замість 15%. Це призвело до фактичного ненадходження до бюджету коштів в особливо великих розмірах у загальній сумі майже 18,4 млн грн.
  • За результатом проведених слідчих дій встановлено, що власники АТ «Альфа-Банк» разом із його службовими особами «для здійснення злочинної діяльності – ухилення від сплати податків – використали товарні знаки».

Контекст

«Альфа-Банк Україна» російських бізнесменів Михайла Фрідмана, Петра Авена та Андрія Косогова, ймовірно буде націоналізований до кінця 2022 року. Про сценарій націоналізації розповіли шість співрозмовників Forbes в Офісі президента, президентській фракції в парламенті «Слуга народу», фінансовому комітеті Верховної Ради та фінансових держструктурах.

Альфа-Банк буде націоналізовано за новим законом про виведення з ринку системно важливих банків. Президент Володимир Зеленський підписав його 26 жовтня. Згідно із законом, приводом для неплатоспроможності системного банку можуть стати проблеми з ліквідністю, зазначають два співрозмовники (в ОП й одному з фінансових регуляторів). Альфа-Банк не має явних складнощів у цьому сенсі, але ситуація може погіршитись.

До війни «Альфа» був сьомим за обсягами портфеля коштів юросіб, який перевищував 40 млрд грн. Станом на початок вересня він скоротився майже вдвічі – до 22,9 млрд грн. Кошти вкладників-фізосіб скоротилися, але не так суттєво: на 2,6 млрд грн – до 46,3 млрд.

Приводом для націоналізації «Альфи» могли стати санкції проти його власників Михайла Фрідмана та Петра Авена, які Зеленський ввів своїм указом від 20 жовтня. Але для історії з банком це має другорядне значення: його націоналізують за процедурою, описаною в законі про виведення системних банків, а не в межах конфіскації активів підсанкційних росіян, каже співрозмовник, дотичний до ОП.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні