Категорія
Новини
Дата

Amazon формує команду для навчання нової ШІ-моделі Olympus в намаганні наздогнати OpenAI

Компанія Amazon інвестує мільйони в навчання великої мовної моделі (LLM) під кодовою назвою Olympus, щоб конкурувати з OpenAI та Alphabet, пише Reuters із посиланням на два джерела. Очікується, що компанія оголосить про нову ШІ-модель вже в грудні.

⚡️Ми дуже хочемо, щоб наші читачі знали більше, створювали більше і заробляли більше. Тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом SMART до 19.05 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • За словами джерел, Olympus має 2 трлн параметрів, що може зробити її однією з найбільших моделей, що навчаються. Повідомляється, що GPT-4 від OpenAI, одна з найкращих доступних моделей, має 1 трлн параметрів.
  • Команду очолює Рохіт Прасад, колишній глава Alexa, який тепер підпорядковується безпосередньо генеральному директору Енді Яссі. Будучи головним науковим співробітником відділу загального штучного інтелекту (ШІ) в Amazon, Прасад обʼєднав дослідників, які працювали над Alexa, та наукову групу Amazon для роботи над моделями.
  • Amazon вже налагодила партнерські відносини зі стартапами, що займаються моделями штучного інтелекту, такими як Anthropic та AI21 Labs, пропонуючи їх користувачам Amazon Web Services (AWS).
  • За словами джерел, Amazon вважає, що наявність власних моделей може зробити її пропозиції більш привабливими на AWS, де корпоративні клієнти хочуть отримати доступ до найефективніших моделей.
  • За даними The Information, очікується, що майбутня модель Olympus не тільки покращить платформу онлайн-торгівлі Amazon, але й розширить можливості голосового помічника Alexa на таких пристроях, як Echo, і підтримає підрозділ Amazon Web Services.
  • Зазначається, що Olympus, про яку AWS може оголосити вже в грудні, перевершить ШІ-модель Titan, яку компанія зараз пропонує хмарним клієнтам. У попередньому звіті AWS відклала запуск Titan минулого року через його нижчу продуктивність у порівнянні з технологією мовної моделі, що лежить в основі ChatGPT OpenAI.

Контекст

LLM – це базова технологія інструментів штучного інтелекту, які навчаються на величезних наборах даних і генерують реакції, подібні до людських.

Навчання великих моделей ШІ обходиться дорожче, враховуючи необхідну обчислювальну потужність. У квітневому звіті про прибутки та збитки керівники Amazon заявили, що компанія збільшить інвестиції в LLM та генеративний штучний інтелект, одночасно скорочуючи обсяги виконання замовлень та транспортування у своєму роздрібному бізнесі.

У вересні Amazon оголосила, що інвестує до $4 млрд у розробника рішень у сфері штучного інтелекту Anthropic та отримає міноритарну частку в компанії. Це є відповіддю Amazon на виклики з боку Microsoft і Alphabet (Google), меншим хмарним конкурентам, які цього року випустили на ринок або розробили моделі ШІ.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні