Категорія
Новини
Дата

Банки США блокують рахунки клієнтів за спроби здійснити платіж із Росії

2 хв читання

Американські банки блокують рахунки росіян при спробі скористатися їхніми послугами з території Росії, зокрема здійснити переказ або платіж, пише РБК із посиланням на юристів. Кількість таких випадків різко зросла приблизно з кінця минулого року.

США продовжують глобальну кампанію з ізоляції Росії шляхом посилення санкцій проти банківської сфери та обмеження доступу до західних товарів більш ніж через два роки після вторгнення в Україну.

Ключові факти

  • Банки США можуть заблокувати рахунки громадянам Росії під час використання їх на території Росії. Цей факт американські кредитні організації встановлюють за російською IP-адресою клієнта.
  • За словами одного з юристів, було зафіксовано кілька випадків, коли американські банки при спробах провести транзакції з Росії (тобто з використанням російської IP-адреси) блокували рахунки клієнтам. Такі випадки зафіксовані останні півтора роки.
  • Старший партнер колегії адвокатів Pen & Paper Антон Самев заявив, що блокування рахунків за IP-адресою є одним із проявів overcompliance, який в основному спостерігається з боку великих американських банків, таких як Wells Fargo.
  • Зазначається, що банки можуть блокувати рахунки за російською IP-адресою на підставі виконавчого наказу 14 071 та розʼяснень OFAC від березня 2022 року, які встановлюють заборону надання юридичних та фінансових послуг особам, локалізованим у Росії, тобто особам, які перебувають на території Росії, або особам, які зазвичай проживають у Росії. 

Контекст

Сполучені Штати є найпотужнішим регулятором у світі головним чином тому, що вони можуть позбавити банки доступу до долара. Втрата доступу до долара може призвести до кризи будь-який банк. Минулого року Управління з контролю за іноземними активами (OFAC), що відповідає за дотримання санкцій Міністерства фінансів США, розпочало розслідування діяльності Raiffeisen у Росії. 15 серпня стало відомо, що Райффайзенбанк у Росії з 2 вересня припинить здійснювати вихідні перекази у валюті для клієнтів-фізосіб.

У грудні минулого року президент США Джо Байден дозволив американському Мінфіну вводити вторинні санкції проти компаній та фінансових організацій третіх країн за співпрацю з Росією. На тлі ризику вторинних санкцій розрахунки з Росією обмежили Туреччина та ОАЕ. Водночас платежі з Росії до Казахстану стали проходити із затримками у два–три тижні, китайські банки повертають до Росії приблизно 80% переказів у юанях.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд