Категорія
Новини
Дата

Ангельський синдикат ICLUB списав дві інвестиції. У чому причина?

Два стартапи, у які інвестував ангельський синдикат ICLUB, закрилися. Йдеться про канадський і тайський сервіси доставки їжі Tiggy та Apricot. Про це в інтерв’ю Forbes повідомив CEO Юрій Романюха.

Ключові факти 

  • Під час пандемії коронавірусу COVID-19 члени ICLUB інвестували у сервіси доставки їжі Tiggy та Apricot. Однак навесні та влітку 2022-го стартапи закрилися. «Тепер ми бачимо, що деякі з них зіткнулися з проблемами фінансування та були закриті», – каже Романюха. 
  • ICLUB зробив ставку на вісім компаній у Q-commerce на загальну суму $1,6 млн у 2020–2022 роках у різних юрисдикціях: США, Австралії, Канаді, Великій Британії, Сингапурі, Південній Кореї, Південно-Східній Європі та Україні, додає Романюха.  
  • Загалом рівень списання портфелів TA Ventures та ICLUB з 2010-го становить близько 15%. «Такий рівень втрат є нормальним, оскільки інвестори венчурного капіталу, які працюють успішно, зазвичай мають рівень втрат щонайменше 25%, а багато хто й 30–40%», – каже Романюха. 

Контекст

ICLUB – український ангельський синдикат, заснований у 2018-му фондом TA Ventures Вікторії Тігіпко. Середній чек інвестицій – $25 000. «Загальна кількість людей, які є ангельськими інвесторами – лише 1,5% тих, хто інвестують, наприклад, у фондовий ринок. Тобто інвесторів, які вкладаються у стартапи, ще менше», – каже Романюха.

Протягом 2023-го ICLUB профінансував 25 стартапів на ранній та зростаючій стадіях. Йдеться про український FintechFarm Дмитра Дубілета, іспанський TaxDown, американські Kadeya і Cambrian, італійський Jobtech тощо. 

Станом на грудень 2023-го інвестори ICLUB працюють у понад 40 країнах світу. 46% – в Україні, майже 10% – на Кіпрі, 5% – у Польщі, 4,5% – в ОАЄ. А також у Великій Британії, Швейцарії, США, Казахстані, Австрії, Іспанії та Німеччині.

У планах на 2024-й – запуск мобільного застосунку, досягти 5000 членів клубу та інвестувати $20 млн у 34 стартапи. «Тобто у три–п’ять стартапів щомісяця», – додає Романюха.

Повну версію розмови читайте тут.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні