Категорія
Новини
Дата

Ангельський синдикат ICLUB списав дві інвестиції. У чому причина?

1 хв читання

Два стартапи, у які інвестував ангельський синдикат ICLUB, закрилися. Йдеться про канадський і тайський сервіси доставки їжі Tiggy та Apricot. Про це в інтерв’ю Forbes повідомив CEO Юрій Романюха.

Ключові факти 

  • Під час пандемії коронавірусу COVID-19 члени ICLUB інвестували у сервіси доставки їжі Tiggy та Apricot. Однак навесні та влітку 2022-го стартапи закрилися. «Тепер ми бачимо, що деякі з них зіткнулися з проблемами фінансування та були закриті», – каже Романюха. 
  • ICLUB зробив ставку на вісім компаній у Q-commerce на загальну суму $1,6 млн у 2020–2022 роках у різних юрисдикціях: США, Австралії, Канаді, Великій Британії, Сингапурі, Південній Кореї, Південно-Східній Європі та Україні, додає Романюха.  
  • Загалом рівень списання портфелів TA Ventures та ICLUB з 2010-го становить близько 15%. «Такий рівень втрат є нормальним, оскільки інвестори венчурного капіталу, які працюють успішно, зазвичай мають рівень втрат щонайменше 25%, а багато хто й 30–40%», – каже Романюха. 

Контекст

ICLUB – український ангельський синдикат, заснований у 2018-му фондом TA Ventures Вікторії Тігіпко. Середній чек інвестицій – $25 000. «Загальна кількість людей, які є ангельськими інвесторами – лише 1,5% тих, хто інвестують, наприклад, у фондовий ринок. Тобто інвесторів, які вкладаються у стартапи, ще менше», – каже Романюха.

Протягом 2023-го ICLUB профінансував 25 стартапів на ранній та зростаючій стадіях. Йдеться про український FintechFarm Дмитра Дубілета, іспанський TaxDown, американські Kadeya і Cambrian, італійський Jobtech тощо. 

Станом на грудень 2023-го інвестори ICLUB працюють у понад 40 країнах світу. 46% – в Україні, майже 10% – на Кіпрі, 5% – у Польщі, 4,5% – в ОАЄ. А також у Великій Британії, Швейцарії, США, Казахстані, Австрії, Іспанії та Німеччині.

У планах на 2024-й – запуск мобільного застосунку, досягти 5000 членів клубу та інвестувати $20 млн у 34 стартапи. «Тобто у три–п’ять стартапів щомісяця», – додає Романюха.

Повну версію розмови читайте тут.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні