Категорія
Новини
Дата

Apple обережно шукає нові країни для перенесення виробництва за межі Китаю – Bloomberg

1 хв читання

Прихильність корпорації Apple до Китаю переживає важкі часи, пише Bloomberg. Керівництво корпорації налагоджує зв’язки з іншими країнами, де планує розмістити виробництво, кажуть анонімні джерела, знайомі з ходом переговорів. Проте компанія робить це обережно, побоюючись помсти китайців.

Ключові факти

  • Роботи з диверсифікації виробництва почались під час торговельних війн часів адміністрації президента США Дональда Трампа та активізувались під час пандемії.
  • В планах Apple Індія як місце для виробництва iPhone та аксесуарів до них і В’єтнам – для AirPods та Mac. Частково планується залучити Малайзію для збірки ноутбуків та Ірландію для збірки десктопних моноблоків iMac.
  • Менеджери операційного департаменту Apple інструктують працівників шукати нові виробничі лінії за межами Китаю для виробництва нових продуктів, які очікуються у 2024 році.
  • В компанії створюються «тигрові команди», які готують списки альтернативних постачальників та оцінюють технічні можливості та перспективи наявних виробництв.
  • Крім того, Apple намагається потроху зменшити свою залежність від Тайваню, де знаходяться потужності виробника чипів TSMC.
  • Проте компанія рухається обережно, зазначає агентство. Керівництво Apple стурбоване тим, що Китай може помститися, якщо передеслокує занадто багато потужностей в інші країни або зробить це надто швидко. 
  • Клієнти в Китаї можуть виступити проти продуктів, розроблених у США, на тлі загострення націоналізму. Компанія також не впевнена у здатності забезпечувати високі стандарти якості у В’єтнамі та Малайзії, враховуючи поточний стан виробничих галузей у цих країнах.

Контекст

У вересні компанія заявила, що вироблятиме свій останній iPhone 14 в Індії, оскільки технологічний гігант переносить частину свого виробництва з Китаю, щоб хеджувати ризики, повʼязані зі зростанням напруженості у відносинах між Вашингтоном і Пекіном.

За оцінками TrendForce, частка виробництва Apple в Індії перевищить 5% у 2023 році та зростатиме з роками.

Крім того, за межі Китаю виносять свої виробничі потужності і підрядники Apple, прагнучи підвищити рівень стійкості ланцюжка постачань.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні