Категорія
Новини
Дата

Apple обережно шукає нові країни для перенесення виробництва за межі Китаю – Bloomberg

Прихильність корпорації Apple до Китаю переживає важкі часи, пише Bloomberg. Керівництво корпорації налагоджує зв’язки з іншими країнами, де планує розмістити виробництво, кажуть анонімні джерела, знайомі з ходом переговорів. Проте компанія робить це обережно, побоюючись помсти китайців.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Роботи з диверсифікації виробництва почались під час торговельних війн часів адміністрації президента США Дональда Трампа та активізувались під час пандемії.
  • В планах Apple Індія як місце для виробництва iPhone та аксесуарів до них і В’єтнам – для AirPods та Mac. Частково планується залучити Малайзію для збірки ноутбуків та Ірландію для збірки десктопних моноблоків iMac.
  • Менеджери операційного департаменту Apple інструктують працівників шукати нові виробничі лінії за межами Китаю для виробництва нових продуктів, які очікуються у 2024 році.
  • В компанії створюються «тигрові команди», які готують списки альтернативних постачальників та оцінюють технічні можливості та перспективи наявних виробництв.
  • Крім того, Apple намагається потроху зменшити свою залежність від Тайваню, де знаходяться потужності виробника чипів TSMC.
  • Проте компанія рухається обережно, зазначає агентство. Керівництво Apple стурбоване тим, що Китай може помститися, якщо передеслокує занадто багато потужностей в інші країни або зробить це надто швидко. 
  • Клієнти в Китаї можуть виступити проти продуктів, розроблених у США, на тлі загострення націоналізму. Компанія також не впевнена у здатності забезпечувати високі стандарти якості у В’єтнамі та Малайзії, враховуючи поточний стан виробничих галузей у цих країнах.

Контекст

У вересні компанія заявила, що вироблятиме свій останній iPhone 14 в Індії, оскільки технологічний гігант переносить частину свого виробництва з Китаю, щоб хеджувати ризики, повʼязані зі зростанням напруженості у відносинах між Вашингтоном і Пекіном.

За оцінками TrendForce, частка виробництва Apple в Індії перевищить 5% у 2023 році та зростатиме з роками.

Крім того, за межі Китаю виносять свої виробничі потужності і підрядники Apple, прагнучи підвищити рівень стійкості ланцюжка постачань.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні