Категорія
Новини
Дата

Банк без відділень Kakao Bank вийшов на IPO. У перший день торгів його оцінка склала близько $28 млрд

Південнокорейський банк без відділень Kakao Bank провів первинне розміщення акцій. Він став найбільшою в країні компанією в сфері фінансових послуг за ринковою вартістю, пише Reuters.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • За перший день торгів акції Kakao Bank подорожчали на 75% від ціни випуску, яка склала 39 000 вон (близько $34). Загалом банк випустив 65,5 млн акцій.
  • У результаті ринкова вартість платформи становить близько $28 млрд. Для порівняння найбільша традиційна фінансова група Південної Кореї KB Financial оцінюється приблизно у $19 млрд. Така ситуація викликає здивування у деяких учасників ринку. Причина – очікуваний чистий прибуток KB Financial цього року має скласти близько 3 трлн вон, що у понад 10 разів більше за очікуваний чистий прибуток Kakao Bank.
  • У ході IPO компанія залучила $2,2 млрд і планує використовувати ці кошти для розширення бізнесу. За словами гендиректора Kakao Bank Юна Хо Янга, після IPO компанія розгляне можливість виходу на закордонні ринки, зокрема в Азії, пише NikkeiAsia.

Контекст

Kakao Bank було запущено 2017 року і він став першим цифровим банком Південної Кореї. Нині Kakao Bank має 13 млн активних користувачів на місяць, пише CNBC. Це робить його найбільшим фінансовим застосунком у країні. Kakao Bank пропонує незабезпечені споживчі кредити, нині займаючи 6% цього ринку. Також банк надає перекази за кордон, депозит і планує запустити іпотеку й позики малому бізнесу. Kakao Bank став прибутковим у 2019-му після менш ніж двох років роботи. Чистий прибуток в 2020-му склав 113,6 млрд вон, що у вісім разів більше, ніж в попередньому році – 13,7 млрд вон, пише Reuters. Торік дохід від процентів склав 75% операційного доходу банку, 19% – непроцентний дохід і 6% – «прибуток платформи» (підключення користувачів до послуг і реклама інших фінансових компаній).

В Україні перший банк у смартфоні monobank було запущено в кінці 2017 року. Його заснувала компанія Fintech-Band, кістяк якої склала екскоманда Приватбанку на чолі з Дмитром Дубілетом і Олегом Гороховським. Жоден банк не пропонував тоді українцям відкриття рахунків після кількох кліків у мобільному застосунку та п’ятихвилинної зустрічі з кур’єром для підписання документів. За 2020 рік monobank зайняв третє місце за кількістю активних платіжних карт і друге – за портфелем кредитів фізособам, пише Мinfin. monobank працює на ліцензії Універсал Банку Сергія Тігіпка, який торік також запустив свій «банк у смартфоні» – izibank. Він працює на базі ТАСкомбанка, але з привабливішими умовами. Загалом нині в Україні налічують сім мобільних банків, зауважує Мinfin.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні