Категорія
Новини
Дата

Банк без відділень Kakao Bank вийшов на IPO. У перший день торгів його оцінка склала близько $28 млрд

2 хв читання

Південнокорейський банк без відділень Kakao Bank провів первинне розміщення акцій. Він став найбільшою в країні компанією в сфері фінансових послуг за ринковою вартістю, пише Reuters.

Ключові факти

  • За перший день торгів акції Kakao Bank подорожчали на 75% від ціни випуску, яка склала 39 000 вон (близько $34). Загалом банк випустив 65,5 млн акцій.
  • У результаті ринкова вартість платформи становить близько $28 млрд. Для порівняння найбільша традиційна фінансова група Південної Кореї KB Financial оцінюється приблизно у $19 млрд. Така ситуація викликає здивування у деяких учасників ринку. Причина – очікуваний чистий прибуток KB Financial цього року має скласти близько 3 трлн вон, що у понад 10 разів більше за очікуваний чистий прибуток Kakao Bank.
  • У ході IPO компанія залучила $2,2 млрд і планує використовувати ці кошти для розширення бізнесу. За словами гендиректора Kakao Bank Юна Хо Янга, після IPO компанія розгляне можливість виходу на закордонні ринки, зокрема в Азії, пише NikkeiAsia.

Контекст

Kakao Bank було запущено 2017 року і він став першим цифровим банком Південної Кореї. Нині Kakao Bank має 13 млн активних користувачів на місяць, пише CNBC. Це робить його найбільшим фінансовим застосунком у країні. Kakao Bank пропонує незабезпечені споживчі кредити, нині займаючи 6% цього ринку. Також банк надає перекази за кордон, депозит і планує запустити іпотеку й позики малому бізнесу. Kakao Bank став прибутковим у 2019-му після менш ніж двох років роботи. Чистий прибуток в 2020-му склав 113,6 млрд вон, що у вісім разів більше, ніж в попередньому році – 13,7 млрд вон, пише Reuters. Торік дохід від процентів склав 75% операційного доходу банку, 19% – непроцентний дохід і 6% – «прибуток платформи» (підключення користувачів до послуг і реклама інших фінансових компаній).

В Україні перший банк у смартфоні monobank було запущено в кінці 2017 року. Його заснувала компанія Fintech-Band, кістяк якої склала екскоманда Приватбанку на чолі з Дмитром Дубілетом і Олегом Гороховським. Жоден банк не пропонував тоді українцям відкриття рахунків після кількох кліків у мобільному застосунку та п’ятихвилинної зустрічі з кур’єром для підписання документів. За 2020 рік monobank зайняв третє місце за кількістю активних платіжних карт і друге – за портфелем кредитів фізособам, пише Мinfin. monobank працює на ліцензії Універсал Банку Сергія Тігіпка, який торік також запустив свій «банк у смартфоні» – izibank. Він працює на базі ТАСкомбанка, але з привабливішими умовами. Загалом нині в Україні налічують сім мобільних банків, зауважує Мinfin.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні