Категорія
Новини
Дата

Банки втратили 50% надходжень за кредитами через війну. Потенційні збитки можуть сягнути 500 млрд грн

Через війну українські банки втратили щонайменше 50% надходжень за кредитами. Такі оцінки підтверджують джерела Forbes в Національному банку. Понад дві третини – борги бізнесу.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Через воєнні дії 173 українських заводи та підприємства зазнали руйнувань, свідчать дані Мінекономіки та Київської школи економіки станом на 26 квітня. Втрати – майже $10 млрд. Майно чи інші активи втратили 43% великих компаній, говорять в Європейській Бізнес Асоціації із посиланням на своє опитування.
  • Бізнес, що втратив доходи, не має змоги повертати кредити. На кінець березня, за даними НБУ, обсяг кредитів в банках складав 1 трлн грн. Банки вже втратили від 50% до 70% грошових потоків за кредитами, порахували в Центрі економічної стратегії. Потенційні збитки, якщо керуватись оцінками ЦЕС, – щонайменше 500 млрд грн, або удвічі більше сумарного капіталу всієї банківської системи.
  • «Ми очікуємо, що рівень NPL може перевищити 50%», – підтверджує оцінки аналітиків високопосадовець вертикалі банківського нагляду НБУ, який просив не згадувати його імені у статті. Для ілюстрації він нагадує про зруйнований завод «Азовсталь» в Маріуполі, пошкоджені новобудови в Бучі, Ірпені, Гостомелі та Ворзелі.

Контекст

Із початком повномасштабної війни банки запровадили кредитні канікули та знизили комісії за користування своїми послугами. Це негативно відобразилося на процентних та комісійних доходах фінустанов. 

За даними НБУ, на 1 квітня з 69 платоспроможних банків 44 банки були прибутковими та отримали чистий прибуток у розмірі 5,85 млрд грн, 25 – збитковими зі збитком 6,01 млрд грн. Загалом у січні–березні 2022 року українські банки показали збиток в 160 млн грн. Банківська система показала збитки через значні обсяги сформованих резервів під очікувані збитки через наслідки війни. Банки сформували за квартал резерви на 21,57 млрд грн, з них у березні – на 15,86 млрд грн.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні