Категорія
Новини
Дата

США та союзники таємно зустрілися з представниками України для обговорення мирного плану – Bloomberg

У Саудівській Аравії 16 грудня відбулася таємна зустріч радників з національної безпеки союзників та України, пише Bloomberg. За інформацією джерел, на останній зустрічі, що відбулася в Ер-Ріяді, не було досягнуто значного прогресу.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • За словами джерел, Україна та її союзники з «Великої сімки» продовжують чинити опір закликам країн Глобального Півдня безпосередньо взаємодіяти з Росією.
  • Високопосадовці з Індії, Саудівської Аравії та Туреччини приєдналися до грудневої зустрічі в Ер-Ріяді, інші великі країни Глобального Півдня, які приїхали на деякі з попередніх великих сесій, зокрема Китай, Бразилія та Обʼєднані Арабські Емірати, не прислали представників. 
  • Пекін розглядається багатьма країнами-учасницями як ключовий фактор впливу на Москву з огляду на тісні звʼязки між ними. За словами співрозмовників видання, Бразилія, яка цього року головує у «Великій двадцятці», подала письмову заяву.
  • Київ та його союзники з «Великої сімки» підтвердили свою позицію, що справедливий мир можливий лише при збережені територіальної цілісності та суверенітета України. Також представники України заявили, що цілі президента РФ Володимира Путіна не змінилися: він не виявляє жодних ознак серйозного бажання вести предметні переговори і не дотримується минулих угод.
  • Союзники ясно дали зрозуміти, що продовжуватимуть підтримувати Україну, а ЄС та США впевнені, що пакети підтримки будуть узгоджені, зазначило видання.
  • Україна та її союзники запланували ще одну зустріч ширшої групи у Швейцарії наступного тижня, напередодні Всесвітнього економічного форуму в Давосі, та запросили понад 100 країн, повідомили джерела. Попередні сесії пройшли в Копенгагені, Джидді та на Мальті минулого року.
  • Київ хоче провести саміт лідерів за цим проєктом на початку цього року і використовувати його як трамплін для розробки плану, заснованого на низці узгоджених принципів, як основу для будь-яких майбутніх переговорів із Москвою.
  • Деякі країни вважають, що саміт на рівні лідерів у найближчі місяці передчасний, тоді як інші хочуть негайно залучити Росію до цього процесу.

Контекст

Раніше президент РФ Володимир Путін висловлював готовність закінчити війну, але «тільки на своїх умовах». «Мир настане, коли ми досягнемо наших цілей, – сказав він у грудні. – Це означає денацифікацію, демілітаризацію України та її нейтральний статус».

Формула миру України передбачає виведення російських військ з України. Інші пункти включають повернення депортованих дітей та військовополонених, а також забезпечення продовольчої та енергетичної безпеки.

Усі учасники дискусії в Ер-Ріяді визнали право України на самооборону та погодилися з необхідністю підтримувати ключові принципи Організації Обʼєднаних Націй, включаючи повагу до територіальної цілісності держав, та міжнародне право, заявили джерела.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні