Категорія
Новини
Дата

Більше не мільярдер. Коломойський за рік втратив понад $1 млрд статків. Інфографіка

Вартість активів Ігоря Коломойського під час війни впала вдвічі, до $850 млн млн, йдеться в статті Forbes. З чого тепер складається його бізнес-імперія

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Найбільше Коломойський втратив у нафтових активах після відчуження на користь держави «Укрнафти» та «Укртатнафти». Напередодні війни Forbes оцінював його нафтові та газовидобувні активи у $920 млн, зараз – $180 млн.     
  • Крім 500 заправок «Укрнафти», які були відчужені, «Приват» зберіг біля 1000 АЗС. Forbes оцінює мережу АЗС «Привату» у $150 млн. Це найбільша мережа в Україні, заправки якої працюють під різними брендами: ANP, «Авіас», Sentosa, «Мавекс».
  • Ще один стовп бізнес імперії «Привату» — металургійні активи — подешевшали вдвічі, до $120 млн  
  • Це – Нікопольський та Запорізький феросплавні заводи, які є одними з найбільших виробників феросплавів у світі. Також «Привату» належать Марганецький та Покровський гірничо-збагачувальні комбінати, які забезпечують феросплавні заводи сировиною. 
  • Після блекауту, який стався 23 листопада, обидва заводи аварійно зупинись і перебувають в простої. 
  • Ще один великий завод Коломойського, який простоює – «Дніпроазот». Завод виробляє добрива для аграріїв та є єдиним підприємством в Україні з виробництва рідкого хлору, який використовують водоканали для очищення води. Оцінка частки Коломойського – $30 млн.
Найбільше Коломойський втратив нафтових активів

Найбільше Коломойський втратив нафтових активів

 

  • Коломойському офіційно належить 24,8% акцій «1+1». Решта записана на офшорні компанії, які профільне видання «Детектор Медіа» теж повʼязує з Коломойським. Оцінка вартості медіаактивів Коломойського – $70 млн.  
  • Бізнесмен володіє частками в чотирьох обленерго: «Полтаваобленерго», «Чернігівобленерго», «Сумиобленерго», «Дніпрообленерго», загальною вартістю $20 млн та має $140 млн дивідендів від «Укрнафти» та інших компаній. 
  • Коломойському належать 90-метрова супер’яхта Lauren L, вартістю $97 млн; 65-метрова яхта Trident, вартістю $50 млн (обидві здавались під чартер влітку); 50-метрові Mustique і Malibu, вартістю $10 млн кожна. Також бізнесмен має два літаки: Hawker 850XP і Hawker 800XP, загальною вартістю $5 млн.
  • Коломойському також належить ряд закордоних активів на $100 млн. Це – частка від 500 000 квадратних метрів комерційної нерухомості в Огайо, сталеливарні заводи в Кентуккі, Західній Вірджинії та Мічигані, завод із виробництва мобільних телефонів в Іллінойсі та комерційну нерухомість у Техасі.

Контекст 

В липні 2022-го президент Зеленський, ймовірно, позбавив Коломойського українського громадянства. У реєстрі Державної міграційної служби для перевірки паспортів його паспорт значиться як недійсний. У мережу потрапила нібито копія відповідного указу президента. Проте жодних офіційних документів на сайті ОП досі не опубліковано.

На початку листопада 2022-го акції «Укрнафти» та «Укртатнафти» були відчужені на користь держави. Ці активи – вагома складова бізнес-імперії неформальної групи «Приват» Коломойського та Геннадія Боголюбова

До націоналізації 50% +1 акція «Укрнафти» належали державній «Нафтогаз України», групі «Приват» Ігоря Коломойського та Геннадія Боголюбова – близько 42% акцій. Решта – міноритарні акціонери. До війни Forbes оцінював «Укрнафту» майже у $1,5 млрд. Зараз вартість компанії – $748 млн. Частка групи «Приват» – $314 млн.

Від початку війни компанія має труднощі з реалізацією нафти. Нафтопереробні заводи обстрілює Росія, експорт нафти заборонено. 

Кременчуцький НПЗ, який належить «Укртатнафті» – найбільший в Україні нафтопереробний завод, який займав понад третину всього українського ринку палива. Росія випустила по заводу понад 30 ракет. З березня підприємство не працює. Втрати від обстрілів – $400 млн, за оцінкою Київської школи економіки. Виторг компанії у 2020-му 34,3 млрд грн, чистий прибуток – 42,2 млн грн. 

Forbes оцінює частку Коломойського та Боголюбова в «Укртатнафті» у 28%, стільки ж – у Олександра Ярославського, решта – у НАК «Нафтогаз України». До війни Forbes оцінював весь актив у $830 млн, зараз – $178 млн.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні