Категорія
Новини
Дата

Більшість малих та середніх бізнесів планують цьогоріч розширюватись і залучати кошти на розвиток – опитування EBA

Цього року майже 80% МСБ планують розширювати бізнес та залучати кошти у розвиток, про це свідчать результати щорічного опитування «Індекс настроїв малого бізнесу за 2023 рік», яке провела Європейська Бізнес Асоціація.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Опитування демонструє незначне покращення настроїв МСБ – інтегральна оцінка Індексу зросла до 2,5 балів з пʼяти можливих. Для порівняння, у 2022 році показник становив 2,4 балів і 2,2 балів у 2020-му. 
  • За рік кількість підприємців, які планують розширення бізнесу, збільшилась з 76% до 79%. З них 30% планують відкриття нових напрямків бізнесу, а 14% збираються розширювати географію діяльності та виходити на інші ринки. Наразі тільки 14% опитаних нами компаній експортують свої товари чи послуги за кордон. Водночас 21% планують розширювати команду, а 28% – підвищувати заробітну плату співробітникам.
  • До 80% зросла кількість підприємців, які зацікавлені залучати кошти у розвиток власного бізнесу у 2024 році. Минулого року такі плани мали 67%. Як і раніше, бізнес здебільшого покладається на власні сили – особисті кошти (40%) та меншою мірою на гранти (20%), кредити (12%) та інвестиції (9%). 
Більшість малих та середніх бізнесів планують цьогоріч розширюватись і залучати кошти на розвиток – опитування EBA /Фото 1

Інфографіка: ЕВА

  • Серед компонентів Індексу точкове зростання продемонстрували оцінки поточного стану бізнесу та змін у майбутні пів року. 
  • Серед опитаних підприємців 41% оцінюють стан справ у їхньому бізнесі як задовільний.
  • Частка тих, хто прогнозує покращення стану справ (37%), переважає частку тих, хто вважає, що справи у їхнього бізнесу погіршаться (35%). Ще 26% не очікують суттєвих змін у найближчі пів року.
  • Традиційно найнижчою з усіх компонентів Індексу є оцінка економічної ситуації в країні. Більшість оцінюють її негативно, зокрема 34% вважають економічну ситуацію несприятливою, а 31% – катастрофічною. До топнегативних факторів, що мають вплив на роботу бізнесу, підприємці відносять низьку купівельну спроможність українців, війну та окупацію територій, нестабільність економіки, зростання цін та витрат.
  • Дослідження проводилось з 1 до 31 грудня 2023 року, у ньому взяли участь 4569 фізичних осіб-підприємців. У 89% учасників опитування виручка не перевищує 30 млн грн на рік.

Контекст

На кінець 2023 року майже 91% українських підприємств відновили свою діяльність з початку війни, свідчить дослідження програми розвитку ООН (UNDP). На жовтень 2023-го лише 9,6% компаній призупинили свою діяльність або перебували під загрозою закриття, у червні 2022 року цей показник сягав 46,8%.

Станом на кінець минулого року мікро-, малі та середні підприємства в українській економіці складають 99,98% усіх суб’єктів господарювання та забезпечують 74% усіх робочих місць. 57,2% малого та середнього бізнесу в Україні працюють виключно на внутрішньому ринку, йдеться в дослідженні. 43% компаній вже вийшли або планують виходити на міжнародні ринки. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні