Binance сплатить $4,3 млрд, гендиректор Чанпен Чжао йде у відставку для врегулювання справи про відмивання грошей /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Binance сплатить $4,3 млрд, гендиректор Чанпен Чжао йде у відставку для врегулювання справи про відмивання грошей

Getty Images

Binance Holdings Ltd. та її генеральний директор і засновник Чанпен Чжао визнали себе винними у порушенні вимог американського законодавства щодо боротьби з відмиванням грошей у рамках угоди зі США, яка дозволяє криптовалютній біржі продовжувати роботу, пише Bloomberg.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Binance заплатить $4,3 млрд в рамках однієї з найбільших корпоративних угод в історії США. Чжао заплатить штраф у розмірі $50 млн за угодою, яка зобовʼязує її піти з посади генерального директора. 
  • Зазначається, що Чжао, чий власний капітал оцінюється в $23 млрд згідно з індексом мільярдерів Bloomberg, пішов з посади генерального директора Binance і не може брати участь в управлінні компанією протягом трьох років. Річард Тенг змінить Чжао на посаді генерального директора.
  • У вівторок, 21 листопада, Чжао визнав себе винним у порушенні закону про банківську таємницю у федеральному суді Сіетла. Угода, в якій беруть участь Міністерство юстиції, Міністерство фінансів та Комісія з торгівлі товарними фʼючерсами США, завершує багаторічне розслідування діяльності біржі.
  • Binance, яка визнала, що дозволяла транзакції з ХАМАС та іншими терористичними угрупованнями на платформі, була звинувачена за трьома пунктами, включаючи боротьбу з відмиванням грошей, ведення неліцензійного бізнесу з передачі грошей та порушення санкцій США. Чжао загрожує до 10 років увʼязнення, але очікується, що він отримає не більше 18 місяців за угодою про визнання провини.
  • За даними Міністерства фінансів, порушення Binance включали нездатність запобігати та повідомляти про підозрілі угоди з терористами.
  • Згідно з позовом суду, Binance також дозволила провести на своїй платформі щонайменше 1,1 млн транзакцій на суму понад $898 млн між клієнтами зі США та Ірану.
  • «Binance стала найбільшою у світі біржею криптовалют частково через скоєні нею злочини – тепер вона платить один з найбільших корпоративних штрафів в історії США», – заявив генеральний прокурор Меррік Гарланд.
  • «Binance заплющувала очі на свої юридичні зобовʼязання в гонитві за прибутком», – заявила міністр фінансів США Джанет Єллен. За її словами, дії криптобіржі дозволили «грошам текти у руки терористам, кіберзлочинцям та ґвалтівникам через її платформу».

Контекст

За останні місяці біржа стала обʼєктом низки дій з боку регулюючих органів США, які намагаються контролювати галузь. 5 червня Комісія з цінних паперів і бірж США (SEC) подала до суду на криптобіржу Binance та її голову Чанпена Чжао через порушення правил торгівлі цінними паперами. SEC заявляє, що визнає токен BNB, як і стейблкоїн BUSD, що носить брендинг біржі, цінними паперами. Випуск BUSD заборонено американськими регуляторами ще в лютому.

Комісія також прирівнює до цінних паперів монети Solana (SOL), Cardano (ADA), Polygon (MATIC), Filecoin (FIL), Cosmos (ATOM), Sandbox (SAND), Decentraland (MANA), Algorand (ALGO), Axie Infinity (AXS) та COTI (COTI).

У жовтні ізраїльські правоохоронні органи наказали закрити десятки криптовалютних рахунків та конфіскувати криптовалюти на мільйони доларів, активізуючи зусилля щодо припинення звʼязків між ринками криптовалют і ХАМАС після його нападу на країну. Джерела, які безпосередньо знайомі з примусовими діями Ізраїлю, повідомили Financial Times минулого місяця, що понад 100 акаунтів на Binance – найбільшій у світі криптовалютній біржі – закрито з моменту початку нападу ХАМАС 7 жовтня. Влада також запросила інформацію про 200 додаткових крипто-акаунтів.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні