Блокада кордону. Туск розраховує на нормалізацію відносин з Україною з приходом до влади нового уряду Польщі /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Блокада кордону. Туск розраховує на нормалізацію відносин з Україною з приходом до влади нового уряду Польщі

Getty Images

Лідер польської платформи «Громадянська коаліція» Дональд Туск оголосив, що провів зустрічі з кандидатами на міністерські посади в новому уряді, який за його словами розвʼязуватиме проблеми, які останнім часом виникли між Варшавою і Києвом, пише «Голос Америки».

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, Diia.City United, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Туск сподівається, що нова парламентська коаліція обере його прем’єр-міністром у вівторок, 12 грудня, і після присяги уряду того ж тижня він зможе брати участь у саміті ЄС у Брюсселі, де серед ключових питань буде Україна.
  • Туск розкритикував «прорахунки» чинного уряду Матеуша Моравєцького і заявив, що негайно візьметься за виправлення таких проблем, як блокування вантажних перевезень на кордоні з Україною.
  • За словами Туска, він діятиме в інтересах польських перевізників, але домагатиметься розвʼязання питань так, щоб блокада кордону була припинена.

Контекст

З 6 листопада перевізники Польщі розпочали страйк на кордоні з Україною, заблокувавши три пункти пропуску для проїзду вантажного транспорту: «Корчова – Краковець», «Гребенне – Рава-Руська» та «Дорогуськ – Ягодин».

У середньому один день простою через страйк на польсько-українських пунктах пропуску завдає одній українській компанії близько 1 млн грн втрат, підрахувала Європейська Бізнес Асоціація. За оцінкою Федерації роботодавців, наразі економіка зазнала понад €400 млн збитків внаслідок блокування кордону.

27 листопада президент Анджей Дуда призначив Матеуша Моравецького на посаду премʼєр-міністра і прийняв присягу нового складу Ради міністрів після парламентських виборів, які відбулися в Польщі в жовтні. 

Якщо уряд Моравецького протягом двох тижнів не отримає вотум довіри в Сеймі, то наступне право формувати новий уряд належатиме Дональду Туску. Його коаліція має більшість у Сеймі.

29 листопада Туск звинуватив уряд Матеуша Моравецького в бездіяльності в ситуації з блокадою пунктів пропуску на кордоні з Україною.

Нещодавно видання Politico назвало колишнього прем’єр-міністра Польщі Дональда Туска переможцем у номінації «Найвпливовіша людина Європи».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні