Категорія
Новини
Дата

Bloomberg назвав головні ризики для акцій найбільших технологічних компаній

У 2023 році основним ризиком для акцій технологічних компаній США буде падіння прибутку, пише Bloomberg. Завищена вартість самих акцій також ставить під загрозу можливість їхнього відновлення.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 всього чотири дні. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Папери багатьох компаній, як і раніше, коштують значно дорожче за свої середні значення. Водночас перспективи прибутку слабшають, оскільки економіка прямує до рецесії через посилення грошово-кредитної політики ФРС.
  • За даними Bloomberg Intelligence, Волл-стріт очікує, що доходи компаній з технологічного сектора цього року впадуть на 2,2%, тоді як доходи компаній із S&P 500, навпаки, зростуть на 2%. 
  • За останні кілька місяців консенсус-прогноз щодо технологічного сектору різко погіршився. Ще наприкінці вересня передбачалося, що 2023 року доходи зростуть на 4,7%. Тепер очікується, що аналітики й надалі знижуватимуть свої оцінки. У такому разі акції коштуватимуть ще дорожче, що в перспективі може призвести до їх розпродажу.
  • Також існують ризики для ключових напрямів бізнесу найбільших представників IT-сектору. Для Apple це складнощі в постачанні iPhone, для Amazon і Microsoft – зниження попиту на хмарні рішення. Водночас погіршення ситуації на ринку онлайн-реклами може вдарити по Alphabet та Meta.
  • На Волл-стріт з обережністю дивляться не лише на технологічний сектор, а й на американський ринок акцій загалом. За прогнозами Morgan Stanley, S&P 500 може впасти приблизно на 20% від поточних значень і досягти позначки 3000 пунктів. Причиною цьому називають завищені очікування щодо корпоративних доходів та надто високу вартість акцій.

Контекст

Розробники софту та хмарних рішень почали втрачати в ціні з початку 2022 року. На фондовому ринку почався «розпродаж десятиліття» в технологічному секторі. Великі інвестори – здебільшого гедж-фонди – розпродавали акції розробників ПЗ та заходили у сектори, що зростають на тлі подальших послаблень коронавірусних обмежень: промисловості, енергетики, авіації, банкінгу. 

2022 рік був важким для найбільших гравців технологічної індустрії на Волл-стріт. Вони зіткнулися зі зростанням відсоткових ставок, найвищими показниками інфляції за останні десятиліття та зі збоями в ланцюжку постачання, спричиненими ковідними обмеженнями у Китаї. Все разом обвалило ціни на акції Big Tech.

Погані продажі цифрової реклами, побоювання рецесії та скорочення споживчих витрат на такі продукти, як ПК, вдарили по компаніях, які працюють у соціальних мережах, виробникам чипів і навіть підірвали зростання хмарних технологій.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні