Категорія
Новини
Дата

Bloomberg назвав головні ризики для акцій найбільших технологічних компаній

1 хв читання

У 2023 році основним ризиком для акцій технологічних компаній США буде падіння прибутку, пише Bloomberg. Завищена вартість самих акцій також ставить під загрозу можливість їхнього відновлення.

Ключові факти

  • Папери багатьох компаній, як і раніше, коштують значно дорожче за свої середні значення. Водночас перспективи прибутку слабшають, оскільки економіка прямує до рецесії через посилення грошово-кредитної політики ФРС.
  • За даними Bloomberg Intelligence, Волл-стріт очікує, що доходи компаній з технологічного сектора цього року впадуть на 2,2%, тоді як доходи компаній із S&P 500, навпаки, зростуть на 2%. 
  • За останні кілька місяців консенсус-прогноз щодо технологічного сектору різко погіршився. Ще наприкінці вересня передбачалося, що 2023 року доходи зростуть на 4,7%. Тепер очікується, що аналітики й надалі знижуватимуть свої оцінки. У такому разі акції коштуватимуть ще дорожче, що в перспективі може призвести до їх розпродажу.
  • Також існують ризики для ключових напрямів бізнесу найбільших представників IT-сектору. Для Apple це складнощі в постачанні iPhone, для Amazon і Microsoft – зниження попиту на хмарні рішення. Водночас погіршення ситуації на ринку онлайн-реклами може вдарити по Alphabet та Meta.
  • На Волл-стріт з обережністю дивляться не лише на технологічний сектор, а й на американський ринок акцій загалом. За прогнозами Morgan Stanley, S&P 500 може впасти приблизно на 20% від поточних значень і досягти позначки 3000 пунктів. Причиною цьому називають завищені очікування щодо корпоративних доходів та надто високу вартість акцій.

Контекст

Розробники софту та хмарних рішень почали втрачати в ціні з початку 2022 року. На фондовому ринку почався «розпродаж десятиліття» в технологічному секторі. Великі інвестори – здебільшого гедж-фонди – розпродавали акції розробників ПЗ та заходили у сектори, що зростають на тлі подальших послаблень коронавірусних обмежень: промисловості, енергетики, авіації, банкінгу. 

2022 рік був важким для найбільших гравців технологічної індустрії на Волл-стріт. Вони зіткнулися зі зростанням відсоткових ставок, найвищими показниками інфляції за останні десятиліття та зі збоями в ланцюжку постачання, спричиненими ковідними обмеженнями у Китаї. Все разом обвалило ціни на акції Big Tech.

Погані продажі цифрової реклами, побоювання рецесії та скорочення споживчих витрат на такі продукти, як ПК, вдарили по компаніях, які працюють у соціальних мережах, виробникам чипів і навіть підірвали зростання хмарних технологій.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні