Категорія
Новини
Дата

Бойові дії на сході України уповільнюються, оскільки і ЗСУ, і російські війська намагаються адаптуватись до зими – NYT

Після нещодавного успіху у поверненні Херсона Україна продовжила контрнаступ у Луганській області, незважаючи на наближення зими. Але бойові дії там в останні тижні сповільнилися до мінімуму, і військові експерти кажуть, що обидві сторони почали адаптувати свої воєнні стратегії у міру погіршення погоди, пише The New York Times.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Видання пише, що останніми днями Україна відбила село неподалік лінії фронту на півночі Луганська, але очільник Луганської ОВА Сергій Гайдай заявив, що російські сили продовжують обстрілювати його.
  • «Подальші наступи України будуть більш складними, – каже американський військовий аналітик, представник Центру військово-морського аналізу (CNA) Майкл Кофман, – Вони займуть більше часу і потребуватимуть більше боєприпасів. Потенційно вони будуть дорожчими».
  • За останні тижні Україна здобула низку перемог на полі бою, які змінили перебіг девʼятимісячної війни. У вересні вона зайняла великий шматок території на Харківщині. Потім ударила далі на південь, захопивши місто Лиман на Донеччині. Минулого тижня українські сили тріумфально увійшли до Херсона.
  • Військові експерти кажуть, що ці перемоги підняли моральний дух та забезпечили надійну стратегію контрнаступу, і що Україна прагнутиме зберегти імпульс у Луганській та Донецькій областях. Крім того, тепер Україна може перекинути частину сил та артилерії з півдня для свого походу на схід.
  • Російські командири, схоже, все частіше дотримуються «оборонної стратегії», каже Кофман. Зокрема, Росія могла б отримати вигоду новомобілізованих військ та перекинути частину сил, виведених із Херсона, на Донбас.
  • Одним із районів Донбасу, де російські сили найбільш явно ведуть наступ, є Бахмут. Там Москва веде наступ під керівництвом Групи Вагнера.

 Контекст

11 листопада Міністерство оборони Росії оголосило, що на херсонському напрямку всі підрозділи російських військ завершили відхід на лівий берег Дніпра. Це відбулося о пʼятій ранку. У соцмережах з’явилися відео, як захисники почали заходити у місто. ГУР закликало російських військових здаватися в полон. У Херсонській ОДА просили українців зачекати із поверненням на деокуповані території і у звільнений Херсон.

14 листопада президент України Володимир Зеленський відвідав Херсон і виступив там перед військами, пише Reuters. Візит відбувся лише за кілька днів після відступу російських військ з південного міста, яке кілька місяців перебувало в окупації.

Армії України та Росії готуються до погіршення погоди та коротших зимових днів, що вплине на здоровʼя та моральний дух військ, знизить ефективність зброї та датчиків збору розвідувальних даних та помножить логістичні труднощі, повʼязані з утриманням солдатів у бойовій готовності.

Зима принесе зміну умов війни як для російських, так і українських сил. Зміни світлового дня, температури і погоди створять проблеми для солдатів, йдеться у звіті розвідки Великої Британії. Будь-які рішення, які ухвалить російський Генштаб, будуть частково продиктовані настанням зими. Тож, темп бойових дій сповільниться.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні