Категорія
Новини
Дата

Прихід зими змінить війну Росії в Україні, темп бойових дій сповільниться – WSJ  

Армії України та Росії готуються до погіршення погоди та коротших зимових днів, що вплине на здоровʼя та моральний дух військ, знизить ефективність зброї та датчиків збору розвідувальних даних та помножить логістичні труднощі, повʼязані з утриманням солдатів у бойовій готовності, пише The Wall Street Journal.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Війна на суші зазвичай дуже складна, а зимова війна – це удвічі складніше завдання, вважає науковий співробітник Національного інституту стратегічних досліджень Микола Бєлєсков. «Для великого наступу мінус 15 градусів буде проблемою для обох сторін», – каже він.
  • Зима вдарить і по тилу. Москва вже здійснила серію атак на українські електростанції та теплові електростанції. Росія також скоротила постачання енергоносіїв до Європи, сподіваючись, що холод та дискомфорт, від яких страждають виборці, змусять уряди зменшити підтримку України.
  • Погана погода торкнеться обох сторін і, ймовірно, сповільнить темп бойових дій, сказав фахівець із наземних бойових дій із Міжнародного інституту стратегічних досліджень у Лондоні Бен Баррі. «Але якщо якась із сторін хоче боротися, вона може продовжувати боротися», – додав він.
  • Україна звернулася до західних партнерів за постачанням на зиму. Пентагон заявив у пʼятницю, що американські військові надали десятки тисяч одиниць спорядження для холодної погоди. Західні офіційні особи заявили, що Україна, ймовірно, буде краще оснащена, ніж Росія, завдяки західним постачанням, а також її солдати краще мотивовані. Але будь-яке просування України, найімовірніше, буде сповільнене зимовими холодами. У Росії, в якої, за словами західних аналітиків, мало шансів на просування, стоїть легше завдання – утримання території.
  • Війна на сході України значною мірою є артилерійською. Українські війська ведуть вогонь, потім швидко переміщуються в інше місце, знаючи, що Росія, найімовірніше, завдасть удару за місцем, звідки були випущені снаряди. На снігу сліди машин українців будуть помітні російським безпілотникам, і за ними можна буде визначити місце, куди перемістилися військові. Якщо солдати розпалять багаття, щоб зігрітися, вони стануть ще помітнішими, а відсутність листя на деревах зробить їх ще більш уразливими. «Ми не можемо воювати так, як звикли навесні та влітку… Будуть розроблені нові стратегії та методи, і ми боротимемося в нових реаліях», – сказав Бєлєсков. 
  • Найважчі умови будуть у листопаді та на початку грудня, коли дороги фактично «розчиняються» і перетворюються на бруд. Коли стане ще холодніше, пересуватися буде легше – бруд стане твердою землею, аж до наступного бездоріжжя вже навесні. «Той, хто краще підготується й зуміє використати цю ситуацію в своїх інтересах, зможе рухатися вперед», – вважає Бєлесков.

Контекст

За даними Reuters, російські сили на Херсонщині за останні кілька тижнів були відкинуті на 20–30 км і ризикують бути затиснутими до берега річки Дніпро. Окупаційна влада Херсонщини планує перемістити близько 50 000–60 000 осіб на тлі українського контрнаступу. Ставленик Кремля в області Володимир Сальдо повідомив, що ситуація «загострюється», російська окупаційна влада теж покидає Херсон.

Окупанти ще в квітні замінували Каховську ГЕС і нині проводять роботи з мінування шлюзів та опор: вони передбачають швидке звільнення Україною правобережної частини Херсонської області та готують серію терактів на цій території, кажуть в ГУР.

23 жовтня міністр оборони РФ Сергій Шойгу заявив, що Україна нібито готується підірвати «брудну бомбу». Проте він не уточнював, де розробляють такий вибуховий пристрій. Шойгу не навів жодних доказів своїх припущень.

Крім того, протягом неділі він зателефонував щонайменше трьом міністрам оборони держав НАТО, розповідаючи про українську «брудну бомбу». 

Україна офіційно запросила МАГАТЕ надіслати місію в Україну, щоб спростувати заяви країни-агресора про розробку «брудної бомби». Про це повідомив у Twitter міністр закордонних справ Дмитро Кулеба після розмови з гендиректором МАГАТЕ Рафаелем Гроссі.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні